x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Grecia, prima iubire

Grecia, prima iubire

de Tudor Cires    |    26 Iul 2010   •   00:00
Grecia, prima iubire

Oricât am vrea să ne diversificăm vacanţele nostre în străinătate, Grecia ne cheamă, în fiecare an, cu o alternativă mereu proaspătă, mereu avantajoasă, mereu de neocolit. E prima noastră iubire de după deschiderea graniţelor şi, cum se spune, n-o putem uita, n-o putem trăda. Aşa se face că şi în 2010 ne-am propus un sejur la Marea Egee sfidând, parcă, efectele interminabilei crize. Am ales ca destinaţie Porto Carras, pe malul vestic al braţului Sithonia din Halkidiki; despre săptămâna petrecută acolo vom scrie într-o ediţie viitoare. Alegerea am făcut-o, însă, inspiraţi de Nikos Diakolios, reprezentantul Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei la Bucureşti.

Oricine vrea să afle mai mult despre Grecia turistică poate călca pragul imobilului de pe Bulevardul Elisabeta nr 71, Tel/ fax: 004 021 310 09 10, unde se află Biroul în România al organizaţiei elene. Acesta nu vinde vacanţe către public, neavând atribuţiile unei agenţii de turism, ci coordonează acţiunile de promovare şi realizează o bună comunicare cu românii care vor să plece în Grecia. Unul dintre obiectivele biroului este şi de a administra eventuale plângeri şi reclamaţii din partea turiştilor sau operatorilor de turism şi de a-i consilia în demersurile lor.

Nikos Diakolios ne-a informat că, în ultimii 4-5 ani, numărul turiştilor români în Grecia a crescut. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, bazate pe plecările românilor prin agenţii de turism, în 2005 şi-au petrecut vacanţele în Grecia 120.000 de turişti români pentru ca, în 2008 si 2009, numărul acestora să ajungă la 250.000 de turişti, anual. O cifră semnificativă pentru noi, deşi relativ mică faţă de totalul intrărilor în Grecia, de 15-16 milioane de turişti anual, în perioada 2008-2009, majoritatea din Europa. Chiar şi aşa, Grecia se numără printre detinaţiile de top ale românilor care călătoresc în străinătate în scop turistic. Statisticilor amintite trebuie să li se adauge numărul mare de români care îşi petrec concediile în Grecia individual, neapelând la serviciile unei agenţii de turism specializate.

"Grecia şi Romania, ne-a spus dl. Nikos Diakolokos, sunt ţări apropiate nu doar din punct de vedere geografic, ceea ce reprezintă, evident, un mare avantaj, dar şi pentru că au numerose lucruri în comun. Românii vin în Grecia nu doar ca turişti, ci şi ca prieteni. De când lucrez în Romania (anul 2008, când a fost inaugurat Oficiul de la Bucureşti) am obeservat că unul dintre elementele de atracţie pentru turiştii români care vin în Grecia este calitatea serviciilor. Acest argument important se adaugă celorlalte atuuri ale Greciei: frumuseţea naturii şi a locurilor istorice. Grecia e un teritoriu complex şi cine îşi petrece vacanţa acolo poate trăi mai multe experienţe într-un singur sejur sau pe durata mai multor ani: cură heliomarină, istorie, mitologie, tradiţii, gastronomie... De aceea, suntem pregătiţi să primim orice fel de turist, cu orice fel de cerinţă. Desigur, e important să avem turişti de calitate, iar românii se includ în această categorie".

Una dintre particularităţile Greciei o reprezintă insulele sale, al căror număr ajunge la 6000. Dintre acestea, numai puţin peste 200 sunt locuite. Cândva, la începutul călătoriilor noastre în Grecia, ne propusesem să vizităm, câte o insulă nouă, în fiecare an. Ulterior, a trebuit să ne gândim să facem planuri pentru 2 sau mai multe insule într-o singură vacanţă, altminteri nu ne-ar fi ajuns anii vieţii ca să le putem vedea pe toate... De la Oficiul Turismului Elen am mai aflat că Grecia oferă, din acest an, noi destinaţii românilor curioşi să exploreze în profunzime teritoriul vechii Elade. Astfel, îndepărtându-ne de nordul arhifamiliar nouă (Paralia Katerini e, de exemplu, pe timpul verii, o adevărată staţiune în care se vorbeşte româneşte) gazdele ne oferă şansa de a face cunostinţă cu insulele Lefkada, Evia, Kos, cu nimic mai puţin fermecatoare, păstrând proporţiile, decât Corfu, Thassos, Rhodos ori Creta.

În general, ne-a spus dl Nikos Diakolios, pentru turiştii români, preţurile vor rămâne mici, luând în considerare şi criza globală care afectează ambele ţări. Cele două pieţe turistice, română şi greacă, sunt, acum, pozitive şi pot emite un mesaj optimist pentru viitorul sezon turistic. De altfel, Oficiul nostru comunică excelent cu turoperatorii români şi cu ANAT, care au acoperit cu brio dezechilibrul din luna mai, îngroşat de o parte a presei române. Îi aşteptăm pe români în Grecia, pentru că suntem de felul nostru primitori; avem chiar un cuvânt vechi care exprimă cel mai bine această atitudine: «filoxenia», care s-ar traduce prin «iubirea de străini, de oaspeţi». Zeul zeilor, Zeus, este, în mitologia greacă şi zeul filoxeniei, al ospeţiei. E în natura noastră să primim oaspeţi şi să ne bucurăm alături de ei şi cred că, dacă vom face paşii care trebuie, românii şi grecii vor împărtăsi acelaşi optimism.h

Nikos Diacolios lucrează în sectorul public al turismului din 1986. A studiat dreptul şi relaţiile internaţionale la Atena şi în Marea Britanie. A fost directorul Departamentului de plângeri şi protecţia consumatorului în cadrul Ministerul Turismului din Grecia. În timpul Jocurilor Olimpice din Atena, din 2004, a fost directorul Oficiului Central de Informare Turistică din Atena. Din mai 2008, conduce Biroul din Bucureşti al Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei, care este al 23-lea birou grec de promovare turistică peste hotare. Între destinaţiile româneşti favorite, se numără Bucureştiul, Delta Dunării, Maramureşul. "Vreau, ne-a declarat el, să-i cunosc pe români în viaţa lor reală, să-i cunosc acasă la ei, să le pătrund tradiţiile şi spiritualitatea..."

×
Subiecte în articol: descoperĂ... grecia