x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Îmi place Zermatt!

Îmi place Zermatt!

de Cornel Tabacaru    |    17 Ian 2010   •   00:00
Îmi place Zermatt!
Sursa foto: /Cornel Tăbăcaru

De ce Zermatt şi nu Poiana Braşov?!? Nu ca să mă dau mare om de afaceri care nu poate să-şi facă concediul decât în Elveţia, sau românaş care nu mai poate în ţară şi se lăfăie pe-afară (ca să fac o rimă), ci pur şi simplu pentru că Poiana Braşov ar putea să fie Zermatt, dar nu e!



Una dintre cele mai vechi staţiuni montane din Elveţia: Zermatt. Situată la picioarele gheţarului Matterhorn (cel mai înalt punct de observaţie accesibil cu telecabina din Europa), în partea de sud a Elveţiei, la altitudinea de 1.620 m. Înconjurată de munţi şi gheţari (vă daţi seama ce panoramă: 33 de vârfuri de peste 4.000 de metri altitudine). Destinaţia preferată a tuturor celor care iubesc sporturile de iarnă (zăpadă pe aproape întreaga durată a unui an) şi nu numai.  
5498-111372-241209t0033zermatt.jpg
Traseu

Cu maşina: Autostrada A9 Lausanne - Vevey; Autostrada A12 Berna - Vevey - autostrada A9 Vevey - Sierre - drumul principal Visp - Tasch; autostrada A6 Berna - Thun - Spiez - Kandersteg - Goppenstein - Gampel - Visp - Tasch. Din Italia/ Franţa (Aosta/ Mt Blanc Tunnel): Aosta - Tunnel Grand Gaint Bernard - Martigny - autostrada A9 - Sierre - drumul principal Visp - Tasch. Cu trenul: SBB Lausanne - Visp - Zermatt; BLS Berna - Brig - Visp - Zermatt. Cu avionul: Aeroportul Genf. Să luăm varianta cu maşina. Se vine cu maşina până aproape de Zermatt. Laşi maşina. Zermatt fiind o staţiune "fără motorizate" (doar taxiuri şi trăsuri cu cai), accesul cu autoturismul este permis doar până în Tasch (aflat la 5 km) unde sunt disponibile numeroase parcări şi garaje. Din Tasch, transportul până în Zermatt se poate face doar cu taxiul, sau cu trenul (aşa cum ar trebui la Poiana Braşov...) la fiecare 20 de minute. Ajungi în micuţa gară Zermatt. De aici eşti preluat de taxiul electric (bateria funcţionează şase ore, apoi două ore încărcat şi iar şase ore...), sau de trăsurile cu cai ale unui hotel de lux.

Gata, eşti în staţiune. Scump, dar plin ochi! De exemplu, de la 1.600 metri urci cu o ramă electrică (un fel de tramvai) cu cremalieră pâna la 3.089 metri. Cu toate că plata e de 70 de euro de persoană dus-întors (50 euro în  "happy hour": 12-14) este plin tot timpul şi merge până la ora 23:00. Apoi: arhitectură tipic elveţiană, de la vile la mini hoteluri de tip "chalet", "Sala de Gheaţă" (o grotă naturală în gheţarul aflat sub Klein Matterhorn), restaurante la tot pasul, magazine cu suveniruri sau de lux, instalaţii de schi extraordinare... La nivel de hoteluri low cost, - mai ieftin decât la Poiana Braşov, la nivel de hoteluri medium cost - la fel ca la Poiana Braşov, la nivel de hoteluri de lux... Poiana Braşov nu are astfel de hoteluri (încă)! În rest, patriarhal, "conservativ", cu patină şi clasă. Iată de ce îmi place Zermatt!

×
Subiecte în articol: exotic