x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii In Bucovina, fiecare zi e o minune

In Bucovina, fiecare zi e o minune

de Elena Stan    |    03 Sep 2005   •   00:00
In Bucovina, fiecare zi e o minune

Bucovina este zona unde padurile seculare poarta ecoul basmelor cu eroi curajosi si puternici si unde murmurul izvoarelor spune povestea unei cuceriri. Aici fiecare zi aduce o minune.

Bucovina este zona unde padurile seculare poarta ecoul basmelor cu eroi curajosi si puternici si unde murmurul izvoarelor spune povestea unei cuceriri. Aici fiecare zi aduce o minune.

Indiferent din ce parte a Romaniei vii sau din ce colt al lumii, aici vei fi intampinat cu afinata, paine cu sare si diverse mancaruri traditionale. "In Bucovina, numarul turistilor creste de la an la an cu 10-15%. Numai in Vatra Dornei au fost anul trecut 250.000 de turisti, anul cu cei mai multi turisti de dupa revolutie. Zonele bucovinene atrag atat romanii, cat si italienii, olandezii, israelienii, nemtii etc.", spune Constantin Hutanu, primarul din Vatra Dornei. "Numarul turistilor din Bucovina a scazut anul acesta cu 50%. Principalele cauze sunt inundatiile si accidentele aviatice petrecute in ultima perioada", a declarat Claudiu Bradatean, directorul executiv al Asociatiei pentru Turism Bucovina. Datorita formelor de relief existente in Bucovina turistii pot avea parte de liniste, pot practica diverse sporturi extreme, pot inota si pot vizita monumentele istorice din zona.

CAZARE. Turistii care vor sa mearga in zona unde cultura, istoria si religia se intrepatrund o pot face si la preturi de cazare acceptabile. Acestia au la dispozitie mai multe variante: pot sta la manastire, la pensiune, la localnicii din zona sau la hotel. Cei care aleg sa stea la un hotel de patru stele din Suceava vor plati 60 de euro pentru cazare intr-o camera single, 80 de euro de persoana pentru o camera dubla si in jur de 80-100 de lei noi pentru cazare intr-un hotel de doua stele. Cine alege sa stea la pensiune de doua-trei stele plateste intre 60 si 190 de lei grei pentru o camera cu doua paturi. Localnicii gazduiesc turisti pentru sume modice de 40-50 de lei pe noapte.

ADRENALINA. In Bucovina amatorii de senzatii tari pot practica cateva sporturi extreme. Doritorii pot face river rafting pe Bistrita pentru care trebuie sa platesca 70 de lei grei de persoana pentru o plimbare cu barca pneumatica de 2-4 ore. "Durata plimbarii depinde de clienti. Daca acestia nu sunt obositi si rezista, plimbarea poate dura pana la 5 ore. Avem doua barci de capacitate 7, respectiv 15 persoane pentru care am platit circa 4.000 de euro", a declarat Petrica Todasca, reprezentant al Salvamont Vatra Dornei. De asemenea, la mare cautare sunt tiroliana si via ferrata, adica traversarea de pe un versant pe celalalt pe o coarda de otel, respectiv doua corzi paralele. Pentru fiecare dintre aceste sporturi se plateste 5 lei noi de persoana. "Aceste sporturi sunt la dispozitia turistilor de doi ani, insa cei mai multi amatori sunt romani", a spus Claudiu Bradatean. Pe timp de iarna doritorii pot practica schi extrem si pot escalada pe gheata pe cascada de la Moara Dracului- cheile Zugrenilor.

PLIMBARI. Turistii care nu practica sporturi extreme, dar care vor sa le ramana in suflet aceasta zona pot face o plimbare linistita cu Hutulca. Acest trenulet cu aburi a fost repus in circulatie de putin timp, insa din cauza inundatiilor nu se pot parcurge decat 4 kilometri cu trenuletul din cei 14 cat are intreaga linie ferata. O plimbare cu trenuletul costa 5 lei grei de persoana pentru romani si 400 de euro pentru un grup de turisti straini. "Trenuletul nu se pune in functiune decat pentru grupuri mari si organizate. Hutulca are trei vagoane cu capacitate 40 de locuri si un vagon restaurant. Aceasta masura a fost luata deoarece punerea in functiune este costisitoare. Pe langa lemnul necesar este nevoie si de multa motorina", explica Claudiu Bradatean.

AMINTIRI. Turistii care ajung in Bucovina si vor sa aiba amintiri din aceasta zona, pe langa fotografii, pot cumpara obiecte traditionale. Dintre acestea amintim iile, al caror pret variaza de la 50 la 120 de lei noi, iconite sfintite in manastire care costa intre 5 si 120 de lei noi, oua incondeiate - 5 lei noi un ou de gaina sau 25 de lei noi un ou de strut. De asemenea, turistii pot achizitiona obiecte din ceramica neagra din localitatea Marginea.

CAZARE LA MANASTIRILE DIN BUCOVINA
ISTORIE. Manastirile cu fatade pictate, specifice Bucovinei
Manastirile sunt vizitate anual de circa 10.000-12.000 de turisti. Lacasurile sfinte care cazeaza peste noapte turisti percep un tarif de 30 de lei noi pentru o singura persoana. Totodata, manastirile din Bucovina au instituit taxa de intrare in valoare de 4 lei noi, taxa foto in valoare de 6 lei noi, iar cei care au aparate de fotografiat digitale sau camere video platesc 10 lei noi, insa poze nu se fac decat in exteriorul bisericii. Manastirea Dragomirna a fost ctitorita in 1605-1609 de Anastasie Crimca si este renumita pentru forma de corabie care se aseamana cu Arca lui Noe, pentru faptul ca este inalta de 45 de metri si lata de 9,5 metri, pentru braul din piatra cu trei brate care o inconjoara si care reprezinta trinitatea, pentru picturile interne si externe, precum si pentru sculptura artistica a pietrei. Un alt monument istoric e Manastirea Sucevita. Aceasta a fost ctitorita in 1504-1509 si este cel mai fortificat complex monahal din Moldova. "La manastire vine sufletul sa se inchine, ochiul sa priveasca si genunchiul sa se plece intru cinstea Domnului", a spus Maica Stareta Cristina. Sucevita, impresionanta prin structura arhitectonica din secolele XV-XVI, este ultima care are fatada pictata. Fiecare dintre fresce are o poveste anume, transmitand un mesaj distinct. "Fresca unde e pictata scara cu 33 de trepte, care reprezinta cele 33 de virtuti, are intr-o parte linistea si raiul, iar pe cealalta parte haosul si iadul. Cel care cade prada unei virtuti, cade acolo unde este haos", a explicat Maica Stareta Cristina. Un alt monument important este Manastirea Voronet. Aceasta a fost ctitorita in 1488 de Daniil Sihastru, iar picturile din interior si exterior au fost realizate in stil metropolitan de Grigore Rosca.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie bucovina