x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii În sfârşit, la Capătul Lumii!

În sfârşit, la Capătul Lumii!

de Oana Georgescu    |    14 Mar 2011   •   17:08
În sfârşit, la Capătul Lumii!
Sursa foto: Oana Georgescu/

Odată cu iniţierea şi demararea proiectului “Pe urmele marilor călători şi exploratori români”, care, iată, a devenit realitate, noi, membrii Expediţiei RAPAPATATIERRA 2011, am hotărât să mergem pe urmele înaintaşilor noştri români Iuliu Popper şi Emil Racoviţă, dar şi pe acelea ale exploratorului norvegian Thor Heyerdahl, devenit celebru datorită Expediţiei Kon-Tiki cu care a navigat 4.300 mile (vreo 7.000 km) din America de Sud până în Insula Paştelui şi mai departe, în Insulele Tuamotu. El a pornit de unde a început şi aventura noastră – Peru, Lima, Portul Callao…

Unul dintre reperele sau mai bine-zis obiectivele acestei călătorii a fost Marele Român Iuliu Popper, un port-drapel al ţării de Foc şi acum binecunoscut, respectat, apreciat şi celebrat (doar) acolo, la Capătul Lumii. "O adevărată chintesenţă a aventurierului pozitiv, a acelui gen de om care nu se aruncă orbeşte cu capul înainte, ci care urmăreşte să facă ceva, ştiind că se poate" – spunea prof. Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE.

Fiu al unui profesor şi anticar de pe Calea Văcăreşti din Bucureşti, el a avut o viaţă şi o activitate cu adevărat uluitoare. După lungi călătorii în Europa, Africa de Nord şi Asia, a ajuns în America, a practicat gazetăria în Mexic şi avea să ajungă în Argentina în 1885. Aici autorităţile căutau "un om potrivit", care să conducă o expediţie de explorare a "pustiului de la sud", în vederea găsirii aurului despre care începuse să se vorbească.

Astfel, "bărbatul înalt, cu ochii albaştri şi barba blondă" - nimeni altul decât românul Iuliu Popper, îşi începea Marea Aventură a vieţii şi deschidea drumul cunoaşterii pământurilor de la Capătul Lumii. Datorită lui, în Ţara de Foc există munţi, râuri şi lacuri cu denumiri neaoşe, româneşti: Sierra "Carmen Sylva" (în partea chiliană), Río "Carmen Sylva” (în partea argentiniană, cunoscut şi sub numele de Río Chico), Río "Ureche", Río "Rosetti", Sierra "Lahovary, Manu şi Rosetti", Sierra "Carlos I de Rumania" sau Lago "Broşteni".

Acum există la Ushuaia, capitala Ţării de Foc, "Popper Store", un important magazin cu articole sportive şi de expediţie, dar şi o străduţă la intersecţia cu Avenida Fortunato Beban, care-i poartă numele. Cele două muzee importante – Museo Maritimo şi Museo Del Fin Del Mundo acordă spaţii generoase celor doi Mari Români, Iuliu Popper şi Emil Racoviţă (ca naturalist al faimoasei expediţii "Belgica", acesta a ajuns la sfârşitul anului 1897 şi în Ţara de Foc), incontestabile personalităţi internaţionale cărora am dorit să le aducem un omagiu chiar aici prin amplasarea a două plăcuţe comemorative cu numele lor, pentru a le cinsti memoria.

"Ţara de Foc" – "Tierra del Fuego", de la Magellan citire….
Numele i-a fost dat de navigatorul Fernando Magellan, primul european ajuns în zonă, în timpul călătoriei sale în jurul lumii. El a fost impresionat de focurile care se vedeau pe ţărm atunci când expediţia a trecut în noiembrie 1519 prin strâmtoarea care îi va purta numele. Este un arhipelag (cu relief muntos - "vedeta" este Vf.Yogan de 2.469 m, climă temperat-oceanică rece şi precipitaţii bogate) aflat în extremitatea meridională a Americii de Sud, separat de aceasta prin Strâmtoarea Magellan, iar de Antarctica prin Strâmtoarea Drake.

Are 73.500 km2 şi este alcătuit dintr-o insulă principală - Isla Grande de Tierra del Fuego (48 000 km2) şi din zeci de insule şi insuliţe, împărţite între sau mai bine zis de Argentina şi Chile. Pe sectorul argentinian al Insulei Mari, pe ţărmul Canalului Beagle, se află Ushuaia, cel mai sudic oraş al planetei (aflat la 54°56' latitudine sudică), având aproape 75.000 de locuitori. De aici, din portul foarte mare pentru un orăşel atât de mic (deşi mulţi şi-ar dori să se stabilească şi să lucreze aici, salariile fiind foarte mari, comparabile cu cele din capitala Buenos Aires), pornesc în fiecare săptămână expediţiile către Antarctica.

Insulele Tuamotu
Voi povesti despre dezvoltarea impresionantă a acestei zone (în Ushuaia, faptul că cea mai impozantă clădire este Casino-ul spune cred, totul…), despre fascinaţia, frumuseţea si... exclusivitatea amintirilor pe care ţi le lasă moştenire pentru toată viaţa, dar nu înainte de a enumera (deocamdată) obiectivele vizitate: celebrul Parc Naţional Tierra del Fuego aflat în sectorul argentinian, cel mai sudic de pe Glob, lacurile Fagnano şi Escondido, orăşelul Tolhuin, al treilea ca mărime şi unde punctul de întâlnire al localnicilor, turiştilor şi aventurierilor din toată lumea este o…patiserie sau navigarea pe Canalul Beagle către Insula Lupilor de Mare şi Insula Pinguinilor. Până atunci vă spun "Tolkeyen!", care înseamnă "Vă salut din toată inima!" în dialectul amerindienilor yamana care au locuit aici.

×