x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Izolare, în Pădurea Letea, din Delta Dunării

Izolare, în Pădurea Letea, din Delta Dunării

de Diana Scarlat    |    13 Oct 2020   •   10:57
Izolare, în Pădurea Letea, din Delta Dunării

Sezonul turistic din Delta Dunării încă nu s-a încheiat, iar cei care vor să se bucure de călătorii în cele mai izolate zone ale României pot alege o vacanță la Letea. Aici se ajunge doar cu barca, iar localitatea pare desprinsă de curgerea timpului, rămasă suspendată undeva, într-o dimensiune ideală. Comunitatea de ruși lipoveni de la Letea își primește vizitatorii cu cele mai bune preparate tradiționale pe bază de pește, dar și cu muzică și dansuri care pot transforma o simplă excursie într-o experiență culturală specială. Iar cei care vor să viziteze Pădurea Letea pot trăi o experiență excepțională, mergând în căruțe trase de cai.

Delta este pentru cunoscători şi pentru cei care vor să descopere tainele naturii, în toată splendoarea sălbăticiei ei, un loc aparte. De la Tulcea la Crişan, apoi la Letea sau la Sulina, ori spre Mila 23, Mahmudia, Sfântu Gheorghe sau Caraorman, Delta îşi dezvăluie secretele ascunse între canalele labirintice, mărginite de stuf şi vegheate de pelicani, lebede, egrete şi zeci de alte păsări ce se lasă fotografiate doar dacă bărcile nu au o viteză care să le sperie. Secretul lor este şi al rezervaţiei, iar pentru a le proteja liniştea, există reguli şi legi speciale ale acestei zone. Delta Dunării este o destinaţie turistică, dar şi cea mai importantă rezervaţie din România, ceea ce o face specială, din punct de vedere al vizitării. Aici nu se poate face turism de masă, nu se poate construi oricum şi oriunde, iar pentru a pătrunde în ariile protejate este nevoie de plata unei taxe. Este foarte important ca turiştii să înţeleagă foarte bine de ce trebuie să respecte regulile şi de ce le sunt impuse anumite restricţii. Dar Delta mai înseamnă şi altceva: oamenii din aceste locuri, care convieţuiesc în armonie cu natura de sute de ani. Tradiţiile grupurilor etnice din Delta Dunării dau o culoare aparte rezervaţiei biosferei. Cei care vor să viziteze Delta Dunării ar trebui să se înarmeze cu foarte multă răbdare, pentru că aici se face un turism lent, altfel decât în zonele ce permit accesul unui număr mare de vizitatori. 

 

Vizitatorii trebuie să respecte regulile

 

Accesul în Pădurea Letea a fost organizat pe trei trasee de vizitare, amplasate în zona tampon şi parţial în zona strict protejată. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are statut internaţional. Delta Dunării a fost declarată Rezervaţie a Biosferei MAB UNESCO, în cadrul Programului UNESCO „Omul şi Biosfera”, în 1990. Activitatea turistică din Delta Dunării se desfăşoară în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Vizitatorii nu pot merge oriunde vor, în Delta Dunării. Pentru a proteja patrimoniul natural, Administraţia Rezervaţiei le recomandă vizitatorilor doar 24 de trasee turistice în rezervaţie, dintre care 15 se pot parcurge numai cu mijloace de transport pe apă, iar celelalte nouă, prin drumeţii sau cu mijloace de transport rutier. În Deltă există mai multe zone strict protejate. Unii vizitatori cred că pot face orice – inclusiv concursuri cu ATV-uri pe dunele de nisip de la Vadu sau în Pădurea Letea. Aşa ceva nu se poate, iar turiștii trebuie să înţeleagă ce înseamnă rezervaţia biosferei. În anul 1938, Pădurea Letea a fost declarată Rezervaţie naturală. În perioada anilor ‘50 au mai fost declarate arii naturale protejate alte 40.000 de hectare de teren din Deltă. În 1978, zona Roşca – Buhaiova – Hrecisca a fost declarată Rezervaţie a biosferei. Fiecare vizitator trebuie să plătească taxa de intrare în Rezervaţie şi să respecte regulile. 

 

Localitatea Letea, din Delta Dunării, este una dintre cele mai frumoase zone din Rezervația Biosferei, fiind și la mare dinstanță de restul lumii, în mijlocul apelor. 
 

×