x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Karlovy Vary: izvoarele termale, distracţie şi relaxare

Karlovy Vary: izvoarele termale, distracţie şi relaxare

de Alina Iancu    |    18 Noi 2011   •   21:00
Karlovy Vary: izvoarele termale, distracţie şi relaxare

Sunt de fel o persoana dinamica, genul de om care pare bagat in priza, dar niciodata nu am putut spune nu unei cure de relaxare, mai ales daca implica apa, rasfat si multe grade Celsius. Asa am ajuns sa descopar statiunea Karlovy Vary din Cehia. Voiam un loc de relaxare, si un prieten mi-a recomandat-o. Nu stiu de ce, dar mi-a displacut complet numele la inceput si nu am fost deloc nerabdatoare sa ajung in locul din care dupa numai doua zile nu m-as mai fi dat dusa. Mi-a fost scurta sederea in statiunea ceha, dar am ramas cu amintirea placuta a celui mai vesel si viu orasel pe care l-am vizitat pana acum.

Legenda orasului Karlovy Vary povesteste despre una dintre zilele de vanatoare ale Regelui Charles al IV-lea, cand unul dintre ogarii care il insoteau si care urmarea prada a cazut intr-un izvor cu apa fierbinte. Urletele cainelui i-au atras pe rege si pe insotitorii acestuia, care, dupa ce au scos cainele, au baut din apa care tasnea din pamant. Imediat dupa ce a gustat apa, regele, care avea un picior bolnav, a observat ca se simte deja mult mai bine. A dat imediat ordin ca in jurul izvorului sa se construiasca o asezare.

Au fost descoperite de atunci peste 300 de izvoare cu apa termala in Karlovy Vary si in imediata apropiere. Dintre acestea, 13 contin apa buna de baut, cu calitati curative, cele mai multe dintre ele asupra sistemului digestiv. Toate sunt amenajate astfel incat sa permita vizitatorilor sa le priveasca, si la nevoie sa se folosesca de calitatile apei pe care unii ar numi-o miraculoasa. Daca va simtiti tentati de o astfel de aventura trebuie sa fiti pregatiti pentru doua lucruri. Primul dintre ele este mirosul puternic si deloc placut de sulf pe care o sa il gasiti oriunde exista izvoare termale. Daca puteti trece peste acest impediment urat mirositor si va incumetati sa luati o gura din licoarea vindecatoare trebuie sa aveti grija la cea de-a doua problema: temperatura apei. In cel mai putin cald izvor, The Snake Spring, apa are 30 de grade Celsius. La polul opus se afla The Hot Spring, un gheizer care isi merita numele cu prisosinta. Peste tot in camera care il adaposteste sunt tablite cu mesajul "Atentie, apa fierbinte!". Coloana de apa care tasneste din pamant are peste 70 de grade Celsius si este o priveliste spectaculoasa. Constructia care gazduieste izvorul a fost prevazuta cu cinci bazine in care apa este mentinuta la 41, 57 si 72 de grade Celsius. The Hot Spring este singurul folosit atat pentru curele cu apa, cat si pentru bai. Datorita presiunii, din gheizer ies aproximativ 2.000 de litri de apa pe minut, iar inaltimea la care ajunge coloana atunci cand iese la suprafata este de pana la 12 metri. Nu doar la exterior este spectaculos izvorul, ci si sub pamant, unde se oganizeaza excursii zilnice.

Nu lipsesc nici magazinele cu suveniruri, de unde va puteti procura cani mici, special facute pentru a va da voie sa luati apa si sa o beti fara sa simtiti prea mult din mirosul neplacut. Dupa ce si-au indeplinit scopul le puteti pastra ca suvenir, mai ales ca sunt confectionate din ceramica frumos decorata.

Statiunea Karlovy Vary este cel mai mare centru spa din Cehia si, pe langa izvoarele termale, atrage turistii prin simplitate si frumusete. Centrul este strabatut de raul Tepla, desigur cu apa termala, si impanzit de magazine care mai de care mai luxoase sau cu produse cosmetice, manufacturate, toate continand miraculoasa apa. Pe dealurile din jur se ridica hotelurile si centrele spa, toate colorate si pline de viata. Desi este o locatie cautata indiferent de anotimp, in Karlovy Vary este liniste, oamenii nu se grabesc nicaieri, iar starea de bine este la ea acasa.

O data cu organizarea Festivalului Inter­national de Film Karlovy Vary, statiunea balneara a devenit si centru cultural. Anul acesta a avut loc a 46-a editie a evenimentului devenit deja cunoscut in toata lumea.

×
Subiecte în articol: karlovy vary jurnalul de duminică