x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Kos - acasă la Hipocrate

Kos - acasă la Hipocrate

de Carmen Plesa    |    07 Iul 2009   •   00:00
Kos - acasă la Hipocrate
Sursa foto: Carmen Pleşa/Jurnalul Naţional

Situată în Marea Egee, mai degrabă vecină cu Turcia, care se află la 4 km, decât cu Grecia continentală, mica insulă Kos s-a zbătut de-a lungul vremurilor între cu­tre­mure şi stăpâniri străine. Pe Kos găseşti şi urme ale romanilor, şi ale vechilor greci, ale otomanilor, veneţienilor, fasciştilor italieni, germanilor şi chiar şi ale englezilor.



Fiecare stăpânire care a trecut prin oraşul Kos, capitala insulei, a preluat clădirile de la cele dinain­te şi a încercat să le transforme după caracteristicile ei. Aşa se face că fasciştii ita­lieni şi-au făcut sediu într-o cladire de tip oriental, ridicată de otomani, căreia i-au adăugat câteva elemente specifice, pentru ca grecii s-o transforme astăzi în sediul prefecturii din Kos.

Moscheea Loggia, impunătoare, dar tăcută, răsucind în jurul ei tot oraşul vechi de pe Kos, a fost înainte o logie a Cavale­rilor Ioaniţi. Nici fântâna de lângă biserică, folosită cândva pentru a spăla mâinile şi picioarele musulmanilor, nu a fost ridicată de aceştia, ci transformată din una lăsată de civilizaţiile anterioare. Fosta baie tur­ceas­că a Kos-ului şi-a păstrat astăzi doar nu­mele oriental. Pe dinafară "hammam", pe dinăuntru... discotecă.

PLATANUL CU POVESTE. Lângă zidul moscheei Loggia se află copacul lui Hipocrate. Sau aşa le place celor din Kos să creadă - că exact sub acel plata­n cu trunchi imens a stat părintele medici­nei şi şi-a instruit discipolii. Vechi desene descoperite pe insulă arătau că ramurile copacului se întindeau până în port, pe vremea lui Hipocrate. Cârcotaşii şi oamenii de ştiinţă spun însă că platanul de lângă moschee nu poate avea sub nici o formă o vârstă care să-l trimită până în secolul al V-lea înainte de Hristos, când a trăit părintele medicinei pe meleagurile Kos-ului.

Distrusă de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial, sinagoga din oraş a fost reclădită şi, deşi nu mai este func­ţio­nală, este păstrată ca un simbol al oraşului şi în cinstea comunităţii evreieşti care a locuit pe Kos.

Lângă capitala insulei se află Asklepion, unul dintre primele "centre de sănătate" din lume (secolul al IV-lea, î.e.n.), care poartă numele lui Asklepeio (Esculap), fiul zeului Apollo. Rămăşiţele spitalului, ale "saloanelor" în aer liber şi ale locurilor de jertfă se pot observa şi astăzi. Pacienţilor care veneau la acest centru antic de sănătate li se trata întâi mintea şi sufletul, prin plimbări în pădurea de chiparoşi din zonă şi şedinţe de muzică.

Insula Kos are o lungime de 40 de km şi o lăţime de 8 km. Se află la numai 4 km de Bodrum, aşa că puteţi ajunge cu barca în Turcia în mai puţin de o jumătate de oră.

Kos este căutată de turişti - în special de olandezi, germani şi nordici - pentru că este un loc foarte liniştit, în care ai ce vizita. O imagine obişnuită în Kos sunt turiştii pe biciclete, mai ales că insula se poate străbate foarte uşor.

Pe Kos veţi găsi şi plaje moderne, dar şi unele mai sălbatice, intime, neintrate încă în avalanşa turismului.

×
Subiecte în articol: grecia