Odată cu relaxarea condiţiilor de călătorie, românii au început să vină pe litoral. După explozia de turişti înregistrată în weekendul cu Rusaliile, când peste 15.000 de oameni au fost pe litoral, şi la sfârşitul săptămânii trecute mulţi români au ales marea ca să se relaxeze. Pentru autorităţiile din Mangalia, afluenţa în creştere pare a fi, ca de obicei, o surpriză. Staţiunile Olimp şi Neptun, sunt încă nepregătite să-şi întâmpine oaspeţii care sunt obligaţi să facă slalom printre şantiere în drumul spre plajă, unde îi aşteaptă alte şantiere.
Considerate înainte de 1989 perlele litoralului românesc, staţiunile Olimp şi Neptun nu reuşesc nici în acest an să se înfăţişeze turiştilor cu un aer proaspăt. Scheletele celor două hoteluri care străjuiesc intrările în staţiuni sunt tot acolo, de mai bine de zece ani, devenind adevărate embleme pentru turismul din zonă. Cei care au început construcţia lor, probabil că au dispărut demult, dar primăria din Mangalia nu a făcut încă nimic pentru demolarea scheletelor ruginite şi mâncate de vreme, în ciuda aspectului inestetic şi a vegetaţiei crescute haotic care a luat în stăpânire locul.
Cum îi concurăm pe bulgari, greci sau turci
În Neptun, dar mai ales în Olimp, spaţiile verzi sunt pur şi simplu abandonate, lăsând impresia că te afli într-un loc al nimănui. În Olimp, peisajul dezolant, este completat de faleza care de ani de zile aşteaptă un strat de asfalt şi să fie iluminată după lăsarea serii. Până atunci însă, turiştii care vor să se plimbe pe malul mării trebui să fie cu băgare de seamă pe unde calcă şi, mai ales, dacă vor să coboare pe plajă, pentru că peste tot scările de acces sunt mâncate de vreme. În timp ce această porţiune unde are acces toată lumea este scufundată în beznă, singurul loc iluminat este “digul lui Ceauşescu”, deşi pe acolo nu se plimbă nimeni. Şi dacă tot vorbim despre diguri, ar fi bine să evitaţi o plimbare pe aici. Totul se poate transforma într-o aventură extremă pentru că riscul de accidentare este foarte mare, după ce zeci de ani nu au fost reparate. Şi dacă mai sunt curajoşi care să se aventureze pe aceste limbi de beton care intră în mare, trebuie să se ţină strâns de nas pentru că mirosurile sunt greu de suportat. Şi să nu uit. Nici faleza din Neptun nu este iluminată.
Senzaţie de déjà vu la malul mării
Pentru cei care s-au grăbit să se întâlnească cu marea, o zi la plajă, printre nori, în weekendul care a trecut, nu a fost chiar una tihnită. Fierăstraiele, bormaşinile, flexurile şi trimmerele făceau un scandal permanent. Cei care le manevrau ignorau cu desăvârşire turiştii, lăsând impresia că disconfortul face parte din oferta turistică a începutului de sezon la mare. Şi dacă la această muzică industrială, mai adăugăm plajele murdare, cu nume exotice şi pline de şezlonguri, lipsa tomperoanelor pentru gunoaie aprope generalizată şi a grupurilor sanitare, avem imaginea dezolantă a ofertei cu care autorităţile încercă să îi convingă pe români să aleagă litoralul nostru în acest an, pe fondul pandemiei de coronavirus. Vă încearcă o senzaţie de déjà vu? Nu-i aşa că aţi mai văzut filmul acesta şi anul trecut, şi acum doi şi acum trei ani. De fapt, acest film al nesimţirii îl tot vedem pe litoralul românesc de 30 de ani.