x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Litoral - Vreme buna, hoteluri inchise

Litoral - Vreme buna, hoteluri inchise

de Vali Blanaru    |    10 Sep 2005   •   00:00
Litoral - Vreme buna, hoteluri inchise

Vremea buna din acest inceput de toamna pare sa tina cu agentiile de turism si hotelierii romani de la tarmul Marii Negre. Temperatura apei este de 19-22 de grade Celsius, iar cea a aerului de 26-27 de grade Celsius. "Desi avem noroc de o toamna frumoasa, hotelurile au inceput sa se inchida deja. Pana acum 30% dintre hotelieri si-au incetat activitatea, iar pana la 15 septembrie jumatate din unitatile de cazare se vor inchide", ne-a declarat Iulian Andrei, presedintele Comisiei de turism intern din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

El spune ca hotelierii au luat decizia de a inchide unitatile de cazare chiar daca in week-end gradul de ocupare a Litoralului ajunge la 80%. "La finele saptamanii tercute gradul de ocupare a statiunii Mamaia ajunsese la 90%, in timp ce statiunile Eforie Nord si Saturn erau ocupate in proportie de 50%. Cei mai putini turisti au mers in Neptun, unde gradul de ocupare ajunsese la 30%", spune Iulian Andrei.

Si totusi explicatii exista. Vremea schimbatoare din acest an a dus la modificarea comportamentului consumatorilor. Sejurul traditional de sase nopti de cazare s-a transformat in turism de week-end, de cel mult trei zile.

SEJUR SOCIAL. ANAT incearca sa schimbe perceptia turistilor prin continuarea programului social "Litoralul pentru toti". Cazarea la un hotel de 2 stele timp de sase nopti costa 900.000 de lei vechi, in timp ce la 3 stele pretul ajunge la un milion de lei vechi. "Speram sa recuperam in acesta toamna lunga si frumoasa pierderile de la inceputul sezonului. De aceea s-a decis continuarea programului social, s-au negociat tarife cu hotelierii. Totusi turistii prefera sa mearga pe cont propriu, desi ar economisi bani daca ar cumpara pachetele negociate de agentiile de turism", a mai spus Iulian Andrei.

×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie