x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii „Litoralul pentru toți”, un program anulat de stat! Cazare la mare, cu reducere de până la 70%

„Litoralul pentru toți”, un program anulat de stat! Cazare la mare, cu reducere de până la 70%

de Diana Scarlat    |    19 Aug 2024   •   07:20
„Litoralul pentru toți”, un program anulat de stat! Cazare la mare, cu reducere de până la 70%

De la 1 septembrie scad foarte mult prețurile cazării, la unele hoteluri de pe litoral. Inițial, programul „Litoralul pentru toți” a lansat acest tip de oferte, fiind destinat laturii sociale a turismului, însă Consiliul Concurenței a anulat programul, pe motiv de „înțelegere de tip cartel”. Hotelierii și agențiile de turism nu mai pot face ofertele în cadrul fostului program, dar s-a păstrat denumirea care se aplică ofertelor speciale pentru cei care vor să meargă la mare în perioada 1 septembrie-15 octombrie. Reducerile nu se mai fac unitar și nici nu se mai pot impune prețurile prin programul special, dar există o listă de hoteluri care se pot înscrie în campania de reduceri, fiecare lansându-și oferta proprie. Reducerile vor fi și în acest an de până la 70% din prețul practicat în vârf de sezon – adică cele din perioada aceasta. Ofertele deja au fost afișate, iar cea mai ieftină cameră costă 70 de lei pe noapte.

Cei care vor să meargă pe litoral începând de la 1 septembrie ar putea avea parte de vreme bună, pentru că vara încă nu se termină. Cu reducerile de prețuri la cazare, se poate face o vacanță foarte ieftină și în condiții foarte bune. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) anunță startul programului anual „Litoralul pentru toți”, în care se pot înscrie hotelurile dispuse să ofere reduceri semnificative de preț, chiar dacă nu se mai pot stabili tarife fixe.

Cele mai căutate sunt, în fiecare an, hotelurile de 3 și de 4 stele care fac reduceri între 50 și 70% față de tarifele din iulie și august, unde se pot cumpăra și pachete all inclusive și se pot folosi voucherele de vacanță. Iar cei care au bugete foarte mici pot alege o ofertă la un hotel de 1 sau 2 stele, fără mese incluse. 

Strategie de prelungire a sezonului

Românii interesați de aceste oferte pot căuta hotelurile care încep să afișeze încă de acum listele de reduceri pentru lunile septembrie și octombrie sau pot apela la agențiile de turism care vând astfel de pachete, cele mai bune prețuri fiind pentru vacanțe cu cel puțin 5 nopți de cazare.

„Litoralul pentru toți” a rămas un concept care se adresează mai ales celor care vor să petreacă un număr mai mare de zile la mare, nu celor care preferă turismul de weekend. Hotelierii spun că reducerile se fac pentru a-i ajuta pe cât mai mulți români să-și poată face concediile, chiar dacă nu au suficienți bani pentru a merge în vacanță în lunile de vară, dar campania este, în primul rând, o strategie de marketing, pentru că prelungirea sezonului în lunile de toamnă îi ajută mai ales pe hotelieri. Tocmai de aceea se așteaptă o listă destul de consistentă a hotelierilor care își vor afișa prețurile reduse în acest program.

Ce trebuie să știe turiștii când aleg

Conceptul s-a putut păstra, chiar și fără a mai fi coordonat unitar, pentru că politicile de reduceri de preț sunt universale, fiind practicate în toate țările, în perioada de extrasezon. Cei interesați de oferte mai trebuie să știe că pot găsi pachete turistice la preț redus și în afara listei de hoteluri din cadrul programului sau la agențiile care aplică în plus propriile reduceri de prețuri, în campanii speciale.

Ofertele hotelurilor care intră în programul „Litoralul pentru toți” se pot găsi pe site-ul litoralulromanesc.ro, unde se pot alege stațiunea și numărul de stele al hotelului. Astfel, se pot compara diversele oferte, în funcție de perioada aleasă pentru concediu. Sunt deja oferte la hoteluri de 4 stele, în stațiunile Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord și Jupiter, cu prețuri între 365 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus, și 684 de lei pe zi, tot pentru o cameră dublă, cu regim de masă all inclusive. 

Cei care ar opta pentru cazare la 3 stele au la dispoziție mai multe oferte, în toate stațiunile, atât în nordul litoralului, cât și în sud, inclusiv în satele 2 Mai și Vama Veche. Prețurile la 3 stele pornesc de la 150 de lei pe noapte, în stațiunea Mamaia, dar fără mese incluse, pentru o cameră dublă standard, respectiv 78-80 de lei pentru o cameră dublă fără balcon, iar în Saturn, camera dublă standard se vinde cu 129 de lei pe noapte, fără mese incluse.

La un hotel de 2 stele, în cadrul programului, camera dublă, fără masă, se poate găsi cu 72 de lei pe noapte, în stațiunea Mamaia, cu 75 de lei pe noapte în Eforie Nord sau 125 de lei, cu acces la piscină, iar la Eforie Sud, cu 92 de lei pe noapte. Pentru hoteluri de o stea sunt mai puține oferte, dar se mai pot înscrie unități de cazare în perioada următoare. În perioada următoare ar putea să apară și oferte cu 35 de lei pe noapte, ca anul trecut, la unitățile de o stea.

Sfaturile hotelierilor și ale agențiilor de turism pentru cei care doresc astfel de oferte sunt să facă rezervările din timp, pentru că multe expiră în câteva zile de la afișarea pe site sau se ocupă toate camerele, în foarte scurt timp. Cei care se hotărăsc în ultima clipă au șanse mai mici de a găsi cele mai avantajoase condiții de cazare, în cadrul programului.

Anul trecut, cea mai ieftină cameră din programul „Litoralul pentru toți” a costat 35 de lei pe noapte, iar anul acesta s-ar putea găsi același tip de ofertă la unele hoteluri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: litoralul pentru toti cazare reducere