x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Litoralul pentru toți. Toamna e ca vara, dar la jumătate de preț

Litoralul pentru toți. Toamna e ca vara, dar la jumătate de preț

de Diana Scarlat    |    01 Sep 2020   •   14:11
Litoralul pentru toți. Toamna e ca vara, dar la jumătate de preț

A reînceput sezonul reducerilor la pachetele turistice de vacanță. Cum toamna e deja ca vara, cei mai fericiți vor petrece o săptămână caniculară la malul mării, cu prețuri reduse la jumătate, față de perioada anterioară. Sunt acceptate și voucherele de vacanță neconsumate de anul trecut, iar această perioadă este benefică și din punct de vedere al protecției sanitare, reducându-se aglomerația specifică vârfului de sezon, care a creat unele neplăceri în pandemie. Litoralul pentru toți este cel mai accesibil program care permite accesul la servicii turistice de foarte bună calitate, la prețuri foarte avantajoase, în extrasezon.

 

Agențiile de turism și hotelierii au afișat deja ofertele de nerefuzat, din această perioadă, pentru vacanța de toamnă, la malul mării. În stațiunea Mamaia se pot închiria camere cu mai puțin de 60 de lei pe noapte (la Hotel Astoria, de trei stele), iar cele mai mici prețuri sunt în stațiunea Venus, unde cazarea a ajuns la 45 de lei pe noapte (la Hotel Skiathos, de trei stele). Prețurile variază în funcție de ofertele hotelierilor și ale agențiilor de turism, dar și în funcție de pachetele de servicii puse la dispoziția turiștilor și de numărul de nopți de cazare. Începând de astăzi, până pe 15 septembrie, cei care-și petrec vacanța pe litoralul românesc vor avea parte de un sezon estival extins, cu toate condițiile de plajă și scăldat în apa mării, pentru că temperaturile vor rămâne foarte ridicate, iar apa mării va fi, în continuare, caldă. Programul se desfășoară în perioada 1-30 septembrie.

 

Program susținut integral de hotelieri

„Litoralul pentru toți” a ajuns la a 37-a ediție, fiind un concept lansat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cu 18 ani în urmă, pentru toți turiștii care doresc să beneficieze de un concediu la mare, cu prețuri reduse. Ediția din primăvara acestui an a fost ratată, din cauza pandemiei, însă situația actuală este benefică atât pentru turiști, cât și pentru hotelieri, deoarece există mari șanse să se recupereze o parte importantă din pierderile produse din prima parte a anului. Tarifele sunt, în acest program, cu până la 65% mai mici faţă de cele din vârful de sezon. Este singurul program social din România susținut integral de mediul de afaceri, respectiv de patronatele hoteliere autohtone. „Până în prezent s-au înscris în program 49 hoteluri din toate stațiunile de pe litoral, care pun la dispoziția turiștilor un număr de aproximativ 3.600 de locuri pe noapte. Aceste locuri vor fi vândute atât prin agenţiile de turism partenere și revânzătorii lor, cât și direct de către hoteluri. Chiar dacă în acest an sezonul estival a început mai târziu, iar costurile de operare s-au majorat cu 25%, pentru a veni în sprijinul turiştilor, majoritatea hotelurilor care s-au înscris în program mențin aceleași tarife nemodificate de 8 ani”, anunță FPTR.

 

 

Ne aflăm într-un an deosebit de greu pentru turismul românesc, acest sector de activitate fiind cel mai afectat în urma apariției pandemiei de SARS-CoV-2 în țara noastră. La sfârșitul unui sezon dificil, considerăm că avem obligația de a face toate eforturile pentru a prelungi sezonul estival, oferind turiștilor oportunitatea să petreacă un sejur la malul Mării Negre.

 

Dragoș Răducan, Prim-Vicepreședintele Executiv FPTR

 

 

 

Bulgaria așteaptă în continuare români

În Bulgaria, luna septembrie este în mod tradițional cea mai secetoasă, cu o climă foarte bună pentru plajă. În acest sezon, turiștii români au efectuat rezervări pentru litoralul bulgăresc în medie cu o săptămână înainte de plecare. Cele mai bune și mai căutate structuri de cazare de pe litoralul bulgăresc sunt deschise până pe 30 septembrie. Dacă se va menține o vreme bună, însorită, este foarte posibil ca unele hoteluri cu piscină interioară, spa, servicii foarte bune să rămână deschise până la începutul lunii octombrie. Față de anii trecuți, weekendul 28-30 august a reprezentat vârful de sezon pentru litoralul bulgăresc, cel puțin din punct de vedere al turiștilor români, multe hoteluri fiind în „stop sales”, deci cu grad de ocupare maxim, declară Sebastian Constantinescu, director general al touroperatorului Travel Planner. Tendința continuă și pentru prima săptămână a lunii septembrie, când hotelurile practică prețuri mai mici, de extrasezon, care se combină cu reduceri de până la 30%. Pe de altă parte, se păstrează limita de 70-75% a gradului de ocupare, pentru respectarea securității și pentru a nu se pune presiune pe calitatea serviciilor. Iată câteva exemple de tarife pentru perioada 15-20 septembrie, o cameră, 5 nopți. Dacă anii trecuți, rezervările early booking aveau o pondere din ce în ce mai mare, în prezent, din cauza pandemiei Covid-19, a incertitudinii pe termen mediu și a temerii privind introducerea unor viitoare restricții, turiștii și-au schimbat radical comportamentul. Rezervările făcute la început de an, în sistem early booking, au fost onorate începând cu luna iulie, dar mulți turiști care rezervaseră pentru prima parte a sezonului estival au făcut reprogramări începând cu 15 august, prin intermediul voucherelor emise de agenție.

×