x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Maramureş: Cimitirul Vesel din Săpânţa, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din judeţ

Maramureş: Cimitirul Vesel din Săpânţa, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din judeţ

10 Iun 2016   •   20:35
Maramureş: Cimitirul Vesel din Săpânţa, una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din judeţ
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Cimitirul Vesel din comuna Săpânţa se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Maramureş în sezonul estival, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele ANTREC Maramureş, Livia Sima.

'Cimitirul Vesel din Săpânţa e una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă din judeţul Maramureş. Anual, dar îndeosebi pe durata verii (iunie-iulie-august), mii de turişti români şi străini ajung în comuna Săpânţa pentru a admira crucile şi epitafurile (versurile populare) care iau în derâdere moartea sau povestesc în versuri simple fragmente din viaţa celui decedat. Turiştii sunt curioşi să afle cum viaţa celui decedat poate să mai prezinte o urmă de interes pentru cei vii, însă pe lângă umorul savuros al unor epitafuri se disting adevărate învăţături morale pentru cei care au răbdare să le citească. N-aş vrea să greşesc, dar cred că e singurul cimitir din România din care vizitatorul iese cu zâmbetul pe buze după ce a citit cele mai năstruşnice versuri populare", a spus Livia Sima.

Localnicii din comuna Săpânţa au dezvoltat o mică reţea locală de pensiuni, iar meşterii populari încearcă să-şi valorifice bunurile create în ateliere, chiar în vecinătatea cimitirului, în mici magazine construite din lemn.

'Meşterii popularii oferă celor care ajung în Săpânţa un suvenir care să le aducă aminte de locul vizitat, dar şi obiecte de uz casnic, îndeosebi decoraţiuni interioare, covoare vegetale şi cergi din lână. Un număr mic de locuitori sunt implicaţi într-o reţea locală de pensiuni care oferă cazare şi masă celor care intenţionează să petreacă mai multe zile în localitate. Din nefericire, Cimitirul Vesel e un brand turistic prea puţin exploatat ca şi destinaţie de operatorii din turism locali şi naţionali. Locul e unul foarte cunoscut, dar departe de beneficiile care i le-ar putea aducea notorietatea", a spus Livia Sima.

Primele cruci cu epitaf din Cimitirul Vesel ar fi fost puse de meşterul Ioan Stan Pătraş prin anul 1935, celebritatea locului crescând începând cu anul 1960.

În urmă cu şapte ani, irlandezul Peter Hurley, stabilit în România, a demarat un festival al tradiţiilor populare dedicat Săpânţei care din acest an este finanţat de CJ Maramureş, urmând să aibă loc în prima decadă a lunii august.

×
Subiecte în articol: săpânţa cimitirul vesel