x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Marea Roşie e albastră

0
Autor: Cătălina Albu 10 Oct 2009 - 00:00
Marea Roşie e albastră
Vezi galeria foto

Echipajul velierului Phoenix, Marius şi Cătălina Albu, plus echipa Televiziunii Române, Codruţa Angelescu şi Marius Neacşu, au pornit într-o nouă etapă a expediţiei: "Cu toate pânzele sus pe urmele Speranţei". Ţinta călătoriei este Marea Roşie, unde vom căuta insula care servea de ascunzătoare piraţilor lui Spânu, aşa cum scria Radu Tudoran în roman.



Am părăsit Rhodosul marţi, 1 septembrie, după prânz. După nici o oră de navigaţie liniştită în care Ismailul din mine a pregătit un borş, am intrat într-o zonă de calm plat desăvârşit. Pentru cei care nu ştiu, calm plat este atunci când, din lipsa vântului, marea este lipsită de valuri, are aspectul unui lac. Atmosfera era uşor lăptoasă, temperatura ridicată. După borşul fierbinte, toată lumea a simţit nevoia să se răcorească în apa mării. A urmat o oră de bălăceală, prilej de bucurie atât pentru echipaj, cât şi pentru echipă. Până a doua zi (2.09), la ora 10:00, motorizăm.

Un vânt de 6-8 noduri ne readuce bucuria navigaţiei cu vele. Pe seară am avut un musafir neaşteptat; stăteam de vorbă cu toţii în cabină când un peşte zburător a intrat prin hublou şi a căzut direct lângă aragaz. Voia musai să fie sacrificat. L-am curăţat şi l-am băgat în frigider, sperând ca şi alţi semeni să-i urmeze exemplul.

Joi (3.09), în cursul dimineţii, vântul a slăbit în intensitate şi am pus balonul (spineker-ul). La ora 11:00, mulineta ne da de veste că s-a prins ceva: o doradă de 2 kg. Am pregătit-o în stil chinezesc, cu legume şi orez.

Vineri (4.09), pe la ora 1 a.m., Marius prinde un calamar. Potrivit pentru un dejun "de fiţe": calamar pane cu omletă şi castraveţi muraţi. La ora 18:00 intrăm pe Canalul Suez. Trecerea din Marea Mediterană în Marea Roşie se face prin Canalul Suez.

POST SAID
Canalul Suez, a cărui construcţie a durat 10 ani, a fost deschis oficial în noiembrie 1869. Din Marea Mediterană, intrarea se face prin Port Said. Dinspre Marea Roşie, se intră prin Port Suez. Ambarcaţiunile mici, precum Phoenix, tranzitează canalul în două zile, cu o oprire de o noapte în Ismailia. Pentru traversarea celor 90 de mile, orice ambarcaţiune este obligată să aibă un pilot la bord. De aici începe practic afacerea.

Există firme specializate care facilitează tranzitarea canalului şi obţinerea actelor necesare: viză, intrare, vamă, poliţie portuară, poliţie sanitară etc. Noi am fost racolaţi de aceeaşi firmă cu care am tranzitat şi în 2004 canalul: Felix. A venit un agent care ne-a luat paşapoartele, lista de echipaj şi 20 de dolari baksheesh pentru oficialităţi. Seara, pe la 10:00, vine agentul, ne dă paşapoartele şi ne mai ia 20 de dolari. Pentru el, desigur.

A doua zi (5.09) am fost să vizităm oraşul. Port Said arată ca orice oraş din Egipt. Clădiri mari, verdeaţă şi multe gunoaie. Nu zic de românii noştri că ar fi mai breji, dar aici, din pricina căldurii, mirosul e mult mai puternic. Am găsit magazine de unde am făcut o bună aprovizionare şi de pe stradă, de la tarabe, am cumpărat legume şi fructe proaspete. La una din tarabe am avut surpriza să găsesc leuştean.

Egiptenii sunt în proporţie de 98% arabi beduini. Ei au un fel mai special de a-i trata pe turişti. Încearcă permanent să te ţepuiască. Ştiam acest lucru din 2004, aşa că am fost mereu cu garda sus. Dar această preocupare te oboseşte şi te face să nu mai vezi aspectele plăcute. Oamenii simpli sunt binevoitori. În această perioadă, egiptenii musulmani sunt în Ramadan. Timp de o lună, ei postesc zilnic; în intervalul dintre răsăritul soarelui şi apus, ei se abţin de la mâncare, băutură şi fumat.

Acest lucru ne afectează şi pe noi; evităm să mâncăm sau să bem ceva de faţă cu ceilalţi. După ce ne-am întors la barcă, a venit un oficial să o măsoare. Este o noutate pentru noi. Acest lucru se face la trecerea Canalului Panama, dar e cu totul altceva. Aici e doar un prilej de a mai da un bacşis: 20 de dolari.

Seara a venit agentul însoţit de managerul-şef care ne-a adus nota de plată pentru tot deranjul: 536 de dolari. După ce Marius a renegociat abil, suma s-a redus la 461 de dolari.
La 6 iunie, pe la 11:00, a reuşit să vină şi pilotul. S-a aşezat frumos în cockpit şi-a început să citească din cartea de rugăciuni. Am traversat fără incidente şi seara, la 6:00, am ajuns în Ismailia; ciubucul pilotului: 20 dolari. A doua zi (7.09) a venit un alt pilot şi ne-a dus pe cealaltă jumătate a canalului. Pe acesta Marius l-a lăsat să conducă iahtul.

Era evident că îi făcea plăcere. Seara, încă o donaţie de 20 dolari pilotului şi un pachet de ţigări pentru cei de pe pilotina care l-a luat. Noi am navigat în continuare toată noaptea. Am navigat şi a doua zi (8.09). Vântul a fost prielnic, aşa că am putut ridica balonul, lucru greu de imaginat în Marea Roşie. După încă o noapte de navigaţie grea pentru Marius cu traversarea unei zone foarte circulate de vapoare, am ajuns miercuri, 9.09, la Insula Tawila. Am ancorat în golful Endeavor. Mai multe ambarcaţiuni de charter erau ancorate în apropiere. Un roi de zmee frumos colorate zburau în jur. Erau tineri care practicau kite, un sport care combină surfingul cu zmeiele.





LECŢIE DE NEGOCIERI
Următoarea destinaţie a fost Insula Shaker (Shadwan). Seamănă destul de bine cu Insula Piraţilor, cea descrisă de Radu Tudoran în roman. Echipa TVR, având în dotare şi o carcasă subacvatică, a reuşit împreună cu Marius, căpitanul, să filmeze un recif de corali.

Am părăsit Insula Shaker dimineaţa, 12.09, şi ne-am deplasat spre un recif situat la câteva mile S-V: Shab El-Erg. Manevrele de ancorare au fost ceva mai dificile. Când ancorezi la un recif trebuie să ai în vedere distanţa faţă de recif şi direcţia din care bate vântul. Erau numeroase ambarcaţiuni de charter. Vin la recif cu turişti care fac scuba-diving şi snorkeling. Era aglomeraţie ca la mall. Doi delfini constituiau punctul de atracţie. Toată floarea scufundătorilor dorea să fie alături de ei şi ca atare îi hăituiau cum puteau.

Duminică, 13.09, vântul era de 25 de noduri din N-V. La ora 10:00, vântul a mai slăbit în intensitate şi am ridicat ancora. Aveam de străbătut puţine mile până la Hurgada, punctul terminus al călătoriei în Marea Roşie. După nici o milă de la ancoraj, Marius constată că pilotul nu ascultă de comenzi. Toate erau anapoda: dinghile (barca pneumatică) nu fusese ridicat, marea era agitată, ne apropiam de un recif şi toţi, cu excepţia căpitanului, făceam altceva decât ar fi fost necesar.

Marius a reuşit să ne scoată încă o dată din necaz. Ajutat de Neacşu, operatorul şi musul principal al echipajului, au reuşit să schimbe capul electronic al pilotului şi astfel problema a fost rezolvată.

Am ajuns în Hurgada Marina după-amiaza. Ajutaţi de doi angajaţi ai marinei, ne-am legat la ponton. Am mers la birourile lor, unde am mai luat o lecţie de negocieri egiptene cu alţi agenţi de la Felix. Zilele care au urmat au fost destinate cumpărăturilor. La 15.09, echipa TVR şi-a luat zborul spre casă. În locul lor a venit prietenul Ciprian Enea, dornic de experienţă în domeniul navigaţiei.

Am străbătut 20 de mile în plină furtună până la un ancoraj pe care-l ştiam din 2004. Am ajuns aici dimineaţa, în jurul orei 11:00. O altă surpriză neplăcută îl aştepta pe Marius: cureaua de la pompa de apă sărată era foarte slăbită şi nu se mai făcea răcirea la motor. A reuşit până la urmă să înlocuiască cureaua. Chiar dacă problema este rezolvată pe moment, vom avea un stres în plus până când vom ajunge în Italia, unde putem găsi curele de schimb pentru tipul acesta de motor. Cine a zis că navigaţia e uşoară?!

Am ajuns până la urmă în Port Suez, duminică, 20.09, ora 18:00. Un alt agent ne aştepta la ponton. Am stabilit deja preţurile: 16 dolari marina, 120 tranzitarea canalului. Cu cei 20 de dolari de pilot ne costă 180 de dolari distracţia din Port Suez. Sperăm să fie ultima notă de plată până în Mediterana. 1.500 de dolari ne-a costat Marea Roşie pentru o perioadă de trei săptămâni. Scump, domnule, scump!

Luni, 21.09, am făcut aprovizionare în Port Suez. Am luat lipii; erau proaspăt scoase din cuptor. O localnică ne-a arătat că trebuie să le lăsăm să se usuce la soare. În felul ăsta ţin mai mult. Marţi, 22.03, a venit pilotul la ora 6:00 dimineaţa. Am tranzitat canalul până în Ismailia. Am ajuns în Port Said pe 23 seara, la ora 8:00. A venit o pilotină şi a luat pilotul cu tot cu ultimele lire egiptene pe care i le-am dat: ultimul bacşis.

Păstrăm o impresie amestecată despre Egipt. Pe de o parte e marea, natura care oferă tot ce are mai bun şi mai adevărat. De cealaltă parte, lăsăm în urmă uşuraţi imperiul ciubucului şi al ciupelii. Sunt convinsă că Radu Tudoran a vrut să dea o notă de exotism romanului prin această incursiune în Marea Roşie. Noi am urmat proiectul. Urmează o nouă etapă: Marea Mediterană.

CRETA
Am intrat în Mediterana miercuri, 23.09. Am navigat şase nopţi şi cinci zile până în cea mai mare insulă din Grecia: Creta. În această perioadă am navigat atât cu vele, cât şi cu motorul. Ciprian a avut rău de mare şi s-a acomodat mai greu cu barca. Am avut o recoltă bună la pescuit. Am prins două dorade în două zile. Le-am preparat tipic româneşte: prăjite, cu mămăligă şi mujdei de usturoi. Marius a mai prins trei calamari, care au fost serviţi pane cu orez şi lamâiţe.

Am ajuns în Creta marţi, 29.09. Am intrat în Portul Paleiochora, situat în partea de S-V a insulei.
Creta este o insulă muntoasă. Cel mai înalt vârf are 2.456 m. Peisajul este spectaculos, combinaţia între munte şi mare este aproape perfectă. Urmează o nouă etapă de navigaţie: 450 de mile până în Italia. Expediţia continuă, cu sprijinul Tracika România.
Citeşte mai multe despre:   special,   expeditie,   toate pânzele sus!,   expeditia velierului phoenix

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...
Serviciul de email marketing furnizat de