"Madridul poate fi capitala Spaniei, dar Sevilla este capitala lumii". Aşa spuneau locuitorii oraşului în perioada de aur a Spaniei. în care citadela de pe malulrile râului Guadalquivir era în plină floare.
SEVILLIA - ORAŞ MAUR
Istoria oraşului începe încă de acum 2000 de ani, din epoca romană, când era cunoscut sub numele de Hispalis. Dar moştenirea romană nu constă în prea multe lucruri: substratul latin al limbii şi câteva apeducte sunt cele mai de seamă urme ale existenţei romanilor în zonă. Şi asta pentru că, începând cu secolul al VIII-lea, peninsula a fost cucerită de maurii islamici şi apoi de musulmani, de la care a rămas şi numele de Išbīliya - Sevillia. Citadela s-a aflat sub stăpânire arabă până în secolul al XIII-lea, fiind centrul lor comercial şi cultural şi unul dintre cele mai prospere oraşe ale perioadei. Din aceeaşi epocă datează şi una dintre cele mai spectaculoase construcţii ale Spaniei, celebrul Alcazar, palatul regilor mauri, edificat în veacul al XIII-lea.
Epoca maură s-a încheiat în 1248, în urma mişcării Reconquista (recucerire a teritoriului de către catolici), dar o mulţime de vestigii şi urme ale maurilor sunt încă vizibile în Sevillia: foarte multe clădiri din centrul vechi, precum şi o mare parte din zidul de apărare al cetăţii. Iar pe zidurile vechii moschei stă şi acum Catedrala din Sevillia, unul dintre centrele creştinătăţii în Spania.
Una dintre cele mai populare sărbători ale Andaluziei şi ale întregului sud spaniol o reprezintă cea numită "Moros y Cristianos" (Maurii şi Creştinii), în cadrul căreia este reconstituită, într-o manieră carnavalescă, epoca Reconquistei. Sărbatoarea are loc la date diferite, în oraşele vechi ale Spaniei, de aceea atunci când plecaţi în călătorie este bine să verificaţi şi calendarul acestui eveniment, pentru a vedea când şi unde are loc şi a putea participa.
SEVILLIA - ORAŞ ROMANTIC
În Spania au existat dintotdeauna trei mari oraşe cu trei profiluri individuale. Barcelona este centrul stilului şi al bunului gust, Madridul este centrul cultural al Spaniei. În ceea ce priveşte Sevillia, despre el s-a spus întotdeauna căeste capitala romantismului. Reuşind să îmbine frumuseţea exotică a culturii arabe cu duritatea rece a stilului gotic european, cu pieţele şi clădirile centrului vechi, cu aromele sale andaluziene, cu mişcările sale lascive în ritm de flamenco, cu forfota oamenilor care umple oraşul de viaţă, cu Târgul său din aprilie, când au loc luptele cu taurii, toate supravegheate de cursul lent şi răbdător, precum scurgerea timpului, a râului Guadalquivir, Sevillia este o bijuterie urbană. Tot ce rămâne de făcut este să luaţi una dintre trăsurile trase de cai din piaţa Triumfo şi să vă lăsaţi în voia oraşului.
SEVILLIA - ORAŞ MODERN
De câţiva ani încoce însă, Sevillia a început să se transforme. A încetat să mai fie numai oraşul plin de istorie, cu aer oriental şi puternice rădăcini creştine. Dacă ieşiţi din marea Catedrală a Sevilliei şi ridicaţi privirea, veţi vedea, pe terase aflate pe acoperişuri, oameni care beau Mojito, admirând cetatea. Priviţi peste râul Guadalquivir şi veţi vedea clădirile de sticlă cu un design îndrăzneţ, care pare a rivaliza chiar cu cele pline de stil şi nonconformism din Barcelona. Şcoli de dans sunt deschise peste tot şi puteţi învăţa, contra unui preţ rezonabil, cum să dansaţi flamenco. Poate una dintre cele mai spectaculoase modernizări este cea în domeniul gastronomic. În loc de localuri de tapas, întâlniţi peste tot restaurante la care puteţi servi trei feluri de mâncare. În loc de manchego aţi putea constata că fructele de mare sunt mai populare. Pe scurt, meniurile nu mai conţin acum doar preparate cu specific strict andaluz, ci şi foarte multe preparate din bucătăria internaţională. Asta ca să vă simţiţi cât mai ca acasă. Deşi bucatele tradiţionale ale regiunii trebuie neapărat încercate!
CAZARE ÎN SEVILLA
Dacă v-aţi hotărât pentru o vacanţă de vis în Sevilla, atunci cumpăraţi-vă un bilet de avion şi alegeţi-vă unul dintre delicioasele hoteluri care, în ciuda aerului modern, păstrează ceva din aura maură a locului. O cazare în locaţii de trei stele, cu mic dejun inclus, poate să coste între 35 şi 50-55 de euro, în vreme ce pentru patru stele, preţurile urcă de la 40 până spre 80-90 de euro, pe noapte, pentru o persoană. Deşi are numai două stele, hotelul Petit Palace, situat în centrul oraşului vechi, lângă catedrală, vă poate oferi, pentru 47 euro pe noapte, de persoană, una dintre cele mai interesante experienţe, fiind amenajat într-o clădire de patrimoniu.
Citește pe Antena3.ro