x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Miracolul panamez

Miracolul panamez

de Cornel Tabacaru    |    11 Apr 2010   •   00:00
Miracolul panamez
Sursa foto: Cornel Tăbăcaru/

Trei zile. Doar trei zile mi-au trebuit pentru a mă "trezi" faţă în faţă cu un miracol. Dubai, ai putea păli, vorbim despre Panama!



Mai întâi ceva date geografice. Panama, denumire oficială Republica Panama, în original în spaniolă - República de Panamá. Stat din America Centrală, situat pe partea cea mai îngustă a istmului ce uneşte cele două Americi (se învecinează la nord-vest cu Costa Rica, la nord cu Marea Caraibilor, la vest cu Columbia, iar la sud cu Oceanul Pacific).

După ce a câştigat drepturi depline (1999) în ceea ce priveşte suveranitatea peste Canalul Panama, drumul ţării a fost precum "traseul" unui avion: sus, şi mai sus! Ceea ce se vede în fotografii s-a făcut în zece ani, 1999-2009 (de fapt, 80% în ultimii şase ani...). Impresionant să faci un Manhattan în zece ani.

DEZVOLTARE
O ţară despre care se poate spune că a obligat criza să rămână în şpagat, o ţară care în anul 2009 a avut o creştere economică de 4% (anul trecut a reprezentat cel de-al treilea an cu excedent bugetar). În plus, cetăţenii altor state, precum Columbia, Venezuela sau chiar Statele Unite, şi-au depus banii aici, nefiind constrânşi de vize.

Canalul aduce anual, net, la bugetul unei ţări de 4 milioane de locuitori... 1,5 miliarde de dolari. Iar faptul că Panama este of shore mai aduce câteva sute de milioane din comisioane bancare. Peste 70% dintre vapoarele, iahturile şi bărcile din lume sunt înregistrate sub pavilion panamez - iată, zeci de milioane din înscriere şi taxa anuală.

În plus, ca să vorbim pe şleau şi în termeni neliterari, este cea mai tare "ţară de shopping" din zonă. Mulţime de americani, mexicani, central americani şi din America de Sud vin la cumpărături. Şi, fără nici un fel de aluzie, toţi marinarii lumii îşi fac cumpărăturile de aici...

Dacă este să vorbim despre Capitală - Ciudad de Panamá (cunoscută şi sub numele de Panamá sau Panama City) vorbim despre cel mai mare oraş al ţării. A fost fondat la 15 august 1519 de Pedro Arias de Avila şi a devenit prosper în perioada colonială spaniolă, ca port important. A fost distrus în 1671 de o armată de piraţi şi de ostaşii lui Sir Henry Morgan, dar reconstruit în 1673. Bineînţeles că prosperitatea i-a "înflorit-o" Canalul Panama.

VECHI ŞI NOU
Capitala înseamnă noul oraş şi vechiul oraş - foarte iubit de panamezi. Din păcate, deoarece mulţi s-au mutat în zona nouă, multe dintre frumoasele clădiri în stil colonial spaniol s-au degradat. Dar vara trecută s-a demarat reabilitarea "oraşului vechi" şi autorităţile şi-au fixat ţelul ca în doi ani totul să fie... ca nou (cu promisiunea că se va păstra sută la sută înfăţişarea vechiului oraş, aşa cum a fost).

Nu putem să ne rotim în jurul acestui miracol numit Panama fără a ne opri orbitul carusel al minţii asupra a ceea ce a fost clasificat de mulţi drept cea de-a opta minune a lumii: Canalul Panama. Unul dintre cele mai dificile proiecte inginereşti realizate vreodată. Dar cum miracolele nu pot fi înfăţişate dintr-o dată, continuăm în episodul următor...
(Va urma)

×
Subiecte în articol: exotic