››› Vezi galeria foto ‹‹‹Din județul Neamț se pot face excursii de o zi, atât în circuitele ecumenice, cât și în cele laice, la Mănăstirea Sihastria, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și la Cetatea de Scaun a Sucevei. Dar și Cetatea Neamțului este un loc preferat de turiștii care vizitează Moldova. În aceeași zonă se poate vizita castelul de la Miclăușeni. Din Roman și din împrejurimile orașului se pot face excursii în cele mai frumoase zone montane în care se poate ajunge cu autocarul, în cel mult două ore, precum Cheile Bicazului sau Lacul Roșu. De asemenea, se pot vizita Mănăstirea Vovidenia și muzeul lui Sadoveanu, Mănăstirea Agapia, renumită pentru pictura interioară a bisericii, operă a celebrului pictor Nicolae Grigorescu, sau casa memorială a lui Ioan Creangă, de la Humulești.
Pe Drumul European E 85, un pâlc de copaci ascunde una dintre minunile arhitecturale ale lumii, la numai 20 de kilometri distanță de orașul Roman. Abaterea de la drum, pe o cărare pe care cei mai mulți călători o ocolesc, duce către un adevărat paradis. Castelului Miclăușeni, construit în stil neogotic, este foarte bine conservat, în ciuda tratamentului de degradare la care a fost supus în perioada regimului comunist. Păstrează elemente arhitecturale unice în lume, iar simbolurile heraldice pe care le dezvăluie sunt demne de o analiză a experților internaționali. Aici, fiecare frunză, verde sau stilizată, din grădina castelului sau din zidurile lui, spune povestea și istoria familiei Sturdza. Unul dintre copacii plantați de foștii proprietari, din familia Sturdza, este un ginkgo-biloba, unic în România. Castelul a fost construit între anii 1880-1904 de Gheorghe Sturza și soția lui, Maria, prin transformarea unui vechi conac boieresc. Astăzi, castelul este o bijuterie care atrage pasionații de monumente arhitecturale, de ezoterism și heraldică din toată lumea.
Fortăreața medievală, readusă la viață
Cetatea Neamțului este o fortăreață medievală, construită în secolul al 14-lea de voievodul Petru I, fortificată de Ștefan cel Mare, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale din care face parte cetatea cuprindea așezări fortificate, curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte și cetăți de importanță strategică ce au fost ridicate în scop de apărare. De aceea erau întărite cu ziduri de piatră, cu valuri de pământ și aveau șanțuri adânci. Cetatea a fost distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță. În anul 1866, cetatea a fost declarată monument istoric, iar între anii 1968-1972, sub conducerea arhitectului Ștefan Bals au început lucrările de reconsolidare a zidurilor. Din lipsa unor informații precise s-au executat doar unele terase necesare vizitării în bune condiții a acestui obiectiv istoric, urmărindu-se doar conservarea și menținerea monumentului fără reconstrucția părților dispărute. După anul 1992, în cadrul programului UNESCO de restaurare și de renovare a monumentelor istorice s-a continuat restaurarea cetății și a zidurilor. Din 2009, Cetatea Neamțului a renăscut, fiind astăzi unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale Moldovei.
Circuite și posibilități de a face excursii
De la Roman se pot face și excursii montane, în Masivul Ceahlău, unde se ajunge în circa două ore, cu autocarul. Una dintre ofertele lansate pentru turiștii care aleg Moldova mai puțin cunoscută este o excursie de două zile la Durău, tot în județul Neamț, de unde se poate face unul dintre cele mai frumoase trasee montane, în Masivul Ceahlău. Din stațiunea Durău se urcă prin pădure, la Cabana Fântânele, timp de o oră și jumătate, apoi se poate merge mai departe, coborând spre Cascada Duruitoarea, apoi spre Cabana Dochia, pe un traseu care se parcurge în circa trei ore și jumătate. Și stațiunea Durău are, de asemenea, posibilități multiple de cazare, cu servicii de foarte bună calitate, chiar la începutul traseului montan. Iar hotelierii au conceput oferte care să vină în întâmpinarea tuturor cerințelor turiștilor, precum amenajarea unor spații dedicate activităților în aer liber. De aici se pot face și alte excursii, stațiunea fiind foarte aproape de Harghita, la 50 de kilometri distanță de Borsec.
Casa Memorială Mihail Sadoveanu
Casa memorială „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamţ, se află pe Dealul Vovidenia, în imediata vecinătate a Schitului Vovidenia, la 1 km de Mănăstirea Neamţ. Clădirea a fost ridicată în anul 1937. Este construită în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 – 1964) cu destinaţia de palat arhieresc. Mitropolitul a locuit în clădire doar câţiva ani, după plecarea sa în exil (1944), casa rămânând în administrarea Mănăstirii Neamţ, devenind ulterior casă de oaspeţi, pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu în 1944 și cedată spre folosință pe viață, în 1949. Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944 – 1961, fiind reședința sa de vară, ultima sa vizită la casa din Vânători fiind în vara anului 1961. După moartea scriitorului, casa a devenit muzeu, începând cu 26 iunie 1966, fiind amenajat, inaugurat şi administrat de Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul familiei scriitorului.
Zeci de hectare de libertate pentru zimbri și alte animale
Foarte aproape de Mănăstirea Neamțului, de Mănăstirea Vovidenia și de Casa Sadoveanu se află și rezervația de zimbri Dragoș-Vodă, un parc întins pe aproximativ 11.500 de hectare, unde atât zimbrii mioritici, cât și cerbii, căprioarele și alte animale ale pădurilor României se pot plimba în voie. Este una dintre cele mai mari rezervații de zimbri din Europa, înființată în anul 1968, fiind una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamț. În cadrul rezervației, pe lângă zimbri se mai pot admira cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urși, lupi și specii de avifaună. Într-un țarc de circa patru hectare se află doar șase exemplare de zimbri, doi masculi și patru femele, care fac deliciul turiștilor. Restul de până la 28 de exemplare se află în parcul de aclimatizare, care se întinde pe o suprafață împrejmuită de 180 de hectare de teren. Turiștii care ajung aici sunt foarte plăcut impresionați de spațiul extrem de generos care le este pus la dispoziție animalelor.