x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Mont Saint-Michel, castelul-insulă

Mont Saint-Michel, castelul-insulă

de Magda Cristina Ursache    |    28 Iun 2010   •   00:00
Mont Saint-Michel, castelul-insulă

Destinaţie: Mont Saint-Michel. Locaţie: insulă muntoasă în Normandia, la un kilometru de coasta de nord a Franţei, la gura de vărsare a râului Couesnon, în apropiere de Avranches. Populaţie: 41 de locuitori. Nu pare o destinaţie turistică prea interesantă. Cu toate acestea, Mont Saint-Michel este un minunat castel, martor al Evului Mediu, ce veghează şi acum coastele Franţei şi care vă va face cu siguranţă să simţiţi că vă întoarceţi în trecut.

Mont Saint-Michel este, de fapt, un castel medieval construit pe o insulă mică, între Franţa şi Marea Britanie. Doar un dig îngust, ridicat în 1880, mai asigură legatura cu coasta, iar turiştii care vor să ajungă pe insulă trebuie să se grabească să traverseze drumul de legătură, întrucât nu puţine au fost situaţiile când vizitatorii au fost măturaţi la propriu de valuri. Dar după ce depăşiţi acest pericol, Mont Saint-Michel vă va arăta că totul a meritat.

Spre deosebire de alte castele din Franţa care au debutat "în carieră" jucând rolul unei structuri defensive sau ca locaţii închinate artei, Mont Saint-Michel a fost construit pentru a servi în scopuri religioase, mai exact ca mănăstire. Prima construcţie monastică s-a făcut în secolul al VIII-lea, după preluarea insulei de la romano-bretoni de către franci. Conform legendei, Arhanghelul Mihail s-ar fi arătat episcopului de Avranches, Aubert, în 708, poruncindu-i să construiască o biserică pe mica insulă. Episcopul refuzând în mod repetat să dea ascultare poruncii, Sfântul Mihail a venit într-o noapte şi i-a găurit craniul cu degetul clericului neascultător. În anul 709, biserica era construită.

De-a lungul secolelor, mănăstirea avea să se dezvolte şi să joace un rol iomportant în politică, atât pe partea stângă, cât şi pe cea dreaptă a ţărmurilor Canalului Mânecii. În secolul al X-lea, mănăstirea a susţinut mişcarea de preluare a Angliei de către ducele de Normandia, câştigând astfel şi proprietăţi pe partea cealaltă a Canalului. În timpul Războiului de 100 de ani, Anglia a încercat de mai multe ori să cucerească insula, dar fortificaţiile foarte puternice au făcut-o de necucerit. În 1469, regele Ludovic al XI-lea a înfiinţat Ordinul Sfântului Mihail, intenţionând ca Mont Saint-Michel să fie sediul. Distanţa prea mare de Paris a făcut acest plan imposibil de realizat, dar a sprijinit mănăstirea foarte mult. Mont Saint-Michel a ajuns să fie una dintre cele mai bogate şi influente mănăstiri ale Evului Mediu.

Arhitectura mănăstirii este una la fel de interesantă ca istoria ei. Biserica este în stil romanesc, construită de un arhitect italian. În secolul al XI-lea a fost construită faţada castelului, cu ziduri foarte puternice de apărare în stilul cetăţilor, iar în secolul al XII-lea mănăstirii i s-a dat o înfăţişare gotică.

În prezent, castelul atrage patru milioane de vizitatori pe an, cu mult mai mult decât majoritatea castelelor Franţei. Şi nu e de mirare, având în vedere că a intrat în patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1979.

×
Subiecte în articol: descoperĂ franŢa