x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

de Diana Scarlat    |    26 Mai 2020   •   12:39
Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un număr maxim de persoane într-un grup și distanțarea fizică. Dar putem face și excursii individuale și cu membrii familiei, la muzeele care deja s-au deschis.

În curând, vechile trenduri vor fi adaptate noilor condiții, astfel încât vom putea merge pe urmele circuitelor clasice, dar organizându-ne diferit și, probabil, cu prețuri mai ridicate. Un circuit al cetăților sau al bisericilor fortificate se va putea face cu mașina personală și în familie.

 

Cei care vor să îmbine drumeția cu turismul cultural, într-o perioadă în care nu se elimină toate restricțiile impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pot alege Transilvania, unde pot fi vizitate cele mai multe cetăți și biserici fortificate din perioada medievală. Așezarea lor geografică permite conceperea unui număr mare de circuite turistice unice în lume, iar fiecare familie își poate alege un circuit personalizat.

Județul Brașov este cel mai ofertant, din acest punct de vedere, având cea mai mare densitate de astfel de obiective turistice, dar și multe posibilități de a face drumeții. Recent renovate, cetățile Rupea și Feldioara pot fi vizitate în grupuri mici, respectând distanțarea fizică între persoane. Foarte aproape este situată și cetatea Râșnov, dar și cetatea Saschiz. La Râșnov este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din România, una dintre cel mai bine conservate din sud-estul Europei, atestată documentar din anul 1335.

Zona turistică în care se află este fascinantă pentru cei aflați în căutare de drumeții montane, fiind în apropierea masivelor Piatra Craiului, Bucegi și Postăvarul. Un alt atu al cetății este accesul foarte facil, fie pe drumul care leagă localitatea Zărnești de Brașov, fie pe drumul care leagă Râșnov de Poiana Brașov. Este cea mai mare cetate țărănească din Transilvania, care a fost locuită între secolele XIV-XVIII, iar înainte de pandemie depășea recordurile la numărul de vizitatori, de la un an la altul.

Trasee pentru bicicliști, în natură

Cetatea Saschiz este încă nerenovată, dar pitorească, prin așezarea ei în mijlocul naturii, pe vârful unui deal de unde se pot face și circuite cu bicicleta. Aici au fost marcate mai multe circuitele de ciclism, cu diferite grade de dificultate, care le dezvăluie participanților frumusețea sălbatică a dealurilor împădurite din jurul cetății medievale. De aici se poate ajunge foarte ușor la Sighișoara, celebră în toată lumea ca o cetate încă funcțională, după sute de ani.

În jurul Brașovului sunt și foarte multe biserici fortificate, dintre care cea mai cunoscută este Prejmer, unică în lume prin conceptul care a stat la baza construirii spațiilor de adăpost, în caz de asediu. S-au conceput circuite tematice în care domina vizitarea cetăţilor şi excursii care includeau pe traseu mai multe astfel de obiective turistice. Majoritatea acestor circuite se pot face și individual sau în familie, cu mașina personală, în loc de autocar.

 

Vor lipsi ghizii și programele de divertisment

Excursiile pe care ni le putem organiza singuri, în viitoarea perioadă, vor fi lipsite de socializare și de programele de divertisment pentru grupurile mari de turiști, pe care le perfecționaseră deja agențiile de truism. Vor lipsi și ghizii care conduceau grupurile. Totuși, dacă se va ajunge la un acord privind numărul maxim de membri ai unui grup de turiști care poate apela la serviciile unui ghid de turism, se vor putea contacta profesioniști din acest domeniu, dar costurile vor fi altele decât cele din trecut.

Până când va trece perioada de restricții, ne putem orienta în funcție de ceea ce se poate face, descoperind mai mult pe cont propriu frumusețile naturii și ale vestigiilor istoriei. În ultimii ani a existat o tendinţă de creştere a cererii pentru circuitele care au ca temă cetăţile, atât din partea turiştilor străini, cât mai ales din partea turiştilor români, ceea ce ar putea persista, ca trend, în următoarea perioadă, când circuitele se vor putea face individual.

O astfel de excursie cu autocarul, cu două nopți de cazare, mic dejun inclus şi ghid autorizat costa mai puțin de 500 de lei de persoană, în condițiile în care agenția avea prețuri negociate cu structurile de cazare, cu până la 40% mai mici față de cele afișate la recepție. Totuși, hotelierii și patronii de pensiuni ar putea să reducă tarifele, în următoarea perioadă, pentru a-și atrage clienții, mai ales acum, când agențiile nu mai pot organiza excursii cu grupuri mari.

Un circuit de o zi poate include Cetatea Râșnov, Biserica fortificată Saschiz și cetatea medievală Sighişoara. Pe lângă obiectivele culturale, se pot face drumeții montane sau circuite cu bicicleta, prin pădure.

 

 

×
Subiecte în articol: biciciclisti cetatea saschiz