x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Nisipul Cleopatrei

Nisipul Cleopatrei

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    02 Iun 2009   •   00:00
Nisipul Cleopatrei
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

În portul din Golful Gökova, catamaranele aşteaptă aliniate asaltul turiştilor. De aici se porneşte într-o călătorie pe apă până la Insula Cleopatrei, cea intrată în legendă.

PROVOCAREA EXISTĂ. Nu ne mai rămâne decât să ne îmbarcăm şi să ne bucurăm de traversarea golfului. Malurile înalte, de piatră, pinii care ajung până pe ţărm şi luciul de un albastru intens al apei ne duc cu gândul la un lac helvet. După o jumătate de ceas, orizontul se lărgeşte şi se ivesc "fragmentele" Insulei Cleopatrei. "Fragmentele", da, pentru că vechea insulă pe care au păşit cei doi îndrăgostiţi - Marc Antoniu şi Cleopatra - s-a rupt în două. Resturi de cetăţi pe resturi de insulă...

DE NEATINS. Acostăm în portul celei mai întinse dintre ele. Chiar înainte de a pune piciorul pe insulă, o pancartă galbenă avertizează: "Nisipul nu poate fi luat de pe insulă în nici o circumstanţă. Dacă sunteţi prinşi, veţi suporta consecinţele şi în concordanţă cu articolul 2863 al legii veţi fi încarceraţi". Dură pedeapsă pentru un fir de nisip! O explicaţie există. Nisipul acesta este un bun de patrimoniu al Turciei. E unic! Şi foarte puţin...

Se spune că a fost adus acolo de Marc Antoniu tocmai de pe o plajă din Egipt, pentru ca frumoasa regină Cleopatra să îşi poată continua tratamentele de frumuseţe. Nisipul e foarte fin, perfect sferic, de o culoare deschisă (aproape alb) şi are tot felul de virtuţi, similare celor ale apei carbonatate. Trebuie să-i credem pe ghizi pe cuvânt. Nu-l putem atinge. Puţina suprafaţă cu nisip e înconjurată de funii.

Şezlongurile sunt dincolo de ele. Ca să ajungi în micul golf turcoaz - de fapt, o piscină naturală, rectangulară - traversezi un podeţ de lemn. Apa e călduţă, fără valuri. Într-o jumătate de ceas am reuşit chiar să învăţăm pe cineva din grup să înoate. Asta da experienţă de neuitat!

Privim cu jind la nisipul care străluceşte în soare precum aurul alb... Două pietre roşiatice tronează în mijlocul lui... Acolo şezură cândva Antoniu şi Cleopatra.

 

Coloanele îndrăgostiţilor
Pe Insula Cleopatrei se păstrează câteva vestigii greceşti, romane şi bizantine. Un teatru antic, destul de bine conservat, câteva biserici ruinate, un sanctuar al lui Apollo, necropole, o parte din structura vechiului port, turnul de veghe, ba chiar şi un antic... "frigidarium", strămoş al frigiderelor de astăzi.

De fapt, o cisternă construită astfel încât să păstreze totul la rece. Două resturi de coloană în formă de inimă ne atrag atenţia. Se spune că au fost construite tot pentru a marca vizita pe aceste locuri a celor doi eterni îndrăgostiţi.

 

Sedir sau Kedriai
Insula a fost locuită pentru prima dată de dorieni, care au numit-o Kedriai. Au urmat apoi populaţii succesive: greci, romani, persani, bizantini. Fiecare dintre acestea şi-a lăsat urmele pe insulă, acum spartă în trei bucăţi. Numită astăzi Sedir şi supranumită Insula Cleopatrei, ea a intrat deja în patrimoniul arheologic şi natural al Turciei.

Tot în Golful Gökova, ca puncte de atracţie, se află Insula Paradisului şi Golful Violet, unde, de obicei, turiştii pot asista la demonstraţia unui salt în apă de pe stâncile înalte de 14 metri. Apa este foarte adâncă şi destul de rece, aşa că de obicei nu prea este indicată pentru înot. Doar cei foarte curajoşi se încumetă să se bălăcească ori chiar să încerce un salt de pe stânci.

×
Subiecte în articol: monumente ale naturii