Prima stațiune în topul preferințelor schiorilor care caută zone mai puțin aglomerate este, în ultimii ani, Straja. Este noul trend printre iubitorii sporturilor de iarnă, în judetul Hunedoara. Modernizată recent, pârtia atrage din ce în ce mai mulți turiști, mai ales pentru că beneficiază de un sezon prelungit, printre cele mai lungi din ţară, care asigură menținerea grosimii stratului de zăpadă.
La Straja se ajunge dinspre Valea Jiului, pe la Lupeni, de unde sunt două variante de a urca, fie pe drumul asfaltat care urcă pe munte până în staţiune, fie telegondola. Pârtiile Sf. Gheorghe (700 m) și Platoul Soarelui (400 m) sunt excelente pentru începători. Ambele sunt deservite de instalaţii de teleschi. Pentru avansați sunt ideale pârtiile Lupului, Canal, Telegondola sau Constantinescu, toate cu lungimi de circa 3 km. Acestea pot fi unite în coborârea de pe Vf.Straja, rezultând astfel o pistă lungă de peste 5km, în funcţie de starea zăpezii. Cazarea nu este punctul forte al stațiunii, dar numărul pensiunilor este în creștere constantă, iar prețurile sunt mult mai mici decât pe Valea Prahovei.
Cei care vor să evite aglomerația mai au o ofertă excelentă în județul Vâlcea, unde s-a deschis în 2013 Transalpina Ski Resort, un domeniu schiabil cu un peisaj deosebit, datorită lacului Vidra, înconjurat de munți împăduriți cu brad. Stațiunea este la începutul dezvoltării, dar poate fi considerată echivalentul estival al locurilor de plajă de la Corbi sau Gura Portiței, pe litoral. Aici sunt trei pârtii principale, totalizând aproximativ 3,5 km lungime, câte una pentru fiecare categorie de schiori - începător, mediu și avansat. Domeniul schiabil urmează să fie extins la 50 km de pârtii. Și instalaţiile de cablu sunt tot trei: o telegondolă, un teleschi şi un telescaun, fiecare deservind câte o pârtie. Și în acest caz, staţiunea încă suferă la capitolul cazare, acum fiind doar câteva pensiuni pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Cazarea se poate face la Voineasa, aflată la 30 de km distanţă. La Transalpina Ski Resort se poate ajunge dinspre Petroşani, prin Obârşia Lotrului (35 km), sau dinspre Valea Oltului, prin Brezoi (65 km), apoi prin Voineasa.
Agențiile de turism arată că pârtiile din alte zone decât Valea Prahovei sunt preferate în general de schiorii din regiunile respective, care nu au nevoie de cazare. Nici turiștii străini nu pot fi aduși pe domeniul schiabil foarte vast din România, în cele 28 de stațiuni în care s-au făcut investiții. “Sunt pârtii bune, dar în afară de vestul țării, unde mai vin sârbii, sau Valea Prahovei, unde vin basarabenii în număr mare – circa 12.000 pe sezon – sau turiști ruși, nu se pot aduce prea mulți străini la schi”, explică Gheorghe Fodoreanu, reprezentantul agenției Inbitation România, specializată pe incoming.
Domeniul schiabil se extinde
În perioada 2010-2012 au fost construite douăsprezece pârtii noi, au fost extinse şi reamenajate alte 15 pârtii și au fost construite nouă instalaţii noi de transport pe cablu şi 21 de sisteme de producere a zăpezii artificiale. Domeniile schiabile de pe Valea Prahovei au fost extinse cu 40 de kilometri de pârtii noi. Investițiile au depășit 500 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive din staţiunile şi din localităţile montane din România. Acum sunt în implementare noi proiecte, banii fiind deja alocați pentru unele dintre ele. Prin Ordinul Preşedintelui ANT din 30 august 2016 a fost aprobată suma de 24.315.000 lei pentru programul “Schi în România”, pentru mai multe zone.
Bani pentru dezvoltare
Investiții se vor face la Lupeni, Petroșani, Câmpulung Moldovenesc și Voineasa, din sumele deja alocate. Pentru pârtiile din județul Hunedoara se fac achiziții de tunuri de zăpadă și se extinde infrastructura, astfel încât să se asigure accesul cât mai facil pentru turiști. Consiliului Local Lupeni va primi de la bugetul statului 3.700.000 de lei, iar pentru Petroşani s-a alocat suma de 2.600.000 de lei. ANT a reușit să deblocheze și suma necesară pentru finalizarea investiției de la Câmpulung Moldovenesc, astfel încât și în județul Suceava ar putea funcționa o pârtie foarte bună, în cel mai scurt timp. Consiliului local i-a fost alocată suma de 18.000.000 lei, pentru finalizarea tronsonului I al pârtiei și amenajări.
Conform Viziunii de Marketing 2020 a Autorității Naționale de Turism, am elaborat un program complex, „Schi în România”, care include dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă. Dacă se vor aloca sumele necesare, se vor putea dezvolta foarte mult stațiunile montane. Avem nevoie de reabilitarea și modernizarea infrastructurii turistice specifice sporturilor de iarnă" - Anca Nedea, președinte ANT
Pentru a atrage cât mai mulți schiori pe pârtiile din România, avem nevoie de diversificarea ofertei turistice, prin încurajarea mediului privat și intermediarilor în crearea și dezvoltarea de produse și pachete turistice. Avem nevoie de produse și servicii tuistice moderne, adaptate cerințelor actuale ale piețelor, care să vină in completarea turismului pentru practicarea sporturilor de iarnă - Anca Nedea, președinte ANT