Zonele cele mai puțin cunoscute din țara noastră, pline de minuni ale naturii, de povești și legende, tradiții și obiceiuri păstrate din moși-strămoși, sunt promovate, acum, prin întruniri câmpenești la care participă localnicii și turiștii. Conceptul de brunch a fost împrumutat și foarte ușor adaptat la actualitatea din agroturismul românesc, fiind foarte apropiat de vechile serbări câmpenești și de conceptul românesc de șezătoare. Astfel, natura, cultura tradițională și spiritul de aventură își dau mâna, pentru a mulțumi atât oaspeții, cât și gazdele. Următorul eveniment de acest fel se va organiza la Rucăr, pe 4 iulie.
Brunch-ul a apărut în Marea Britanie, la sfârşitul secolului XIX. Se desfășoară, de regulă, duminica, între orele 11:00-16:00, ca o masă câmpenească, la care participă comunitatea locală și oaspeții, cu masa luată pe îndelete, cu o varietate de produse, de la cele mai ușoare, ca pentru micul dejun, până la cele mai consistente, servite, de regulă, în miezul zilei. „Pionierii brunch-urilor organizate în România sunt cei de la Asociația MyTransilvania, sub egida cărora organizăm în parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia. Noi suntem Grupul de Inițiativă «Reviving Rucăr», care ne-am constituit în 2020 cu scopul de a promova și a pune în valoare patrimoniul, cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice ale comunei Rucăr, Argeș - cunoscută și Rucăr, Mușcel. În toată această perioadă am organizat diferite evenimente, precum seri de cinema în aer liber, foc de tabără cu povești istorice, drumeții, ecologizare în comunitate, concursuri pentru copii - fotografie, poezie - și atelier de jurnalistică. Însă ne-am dorit să putem promova mai mult valorile comunității, să organizăm un brunch cu specific rucărean, ceea ce se va întâmpla pe 4 iulie”, explică Luminița Vlaicu, reprezentanta grupului de inițiativă locală Reviving Rucăr.
Fiecare participant face câte ceva
Comunitatea rucăreană este deschisă și activă. Grupul de inițiativă locală Reviving Rucăr a pus bazele unor evenimente care să atragă vizitatori și să promoveze această zonă mai puțin cunoscută publicului larg. „Am avut susținere și deschidere atât din partea comunității, cât și din partea autorităților publice. Suntem la primul eveniment de acest fel, mult mai mare decât cele de până acum, deosebit de important pentru noi. Ne dorim să lansăm un model pe care să îl multiplicăm periodic în comunitatea noastră”, mai spune organizatoarea evenimentului. Organizația a pornit de la un grup țintă din comunitatea locală - cei din interior, care vor găti sau vor aduce produsele locale -, dar cealaltă categorie de participanți la brunch este formată din oaspeți, adică vizitatorii care vor să experimenteze un altfel de turism rural - cei din exterior, care vin să deguste bucatele cu specific tradițional local și să se bucure de natura zonei, de cunoașterea unor noi povești și legende locale, a unor oameni minunați și a locurilor pe care le pot vizita. Zona Rucăr – Mușcel este plină de istorie, așezată pe vechiul drum comercial și diplomatic al țării, care făcea legătura dintre Brașov și vechile cetăți de scaun – Câmpulung, Târgoviște și București, la poalele Carpaților. „În pauza dintre degustări, ne vom delecta cu prezentarea poveștii costumului popular muscelean: semnele din cusături și simbolistica lor. În surdină vom avea și interpretarea folclorului de către artiștii locali. După toate acestea, ca să se așeze bine bucatele, invităm participanții la o excursie prin Rucăr. Oprirea va fi în Parcul Podișor – parcul central din Rucăr, unde vom face fotografiile de grup și ne vom lua la revedere”, explică organizatoarea evenimentului. Cei care vor să rămână mai mult timp în această zonă, după ce participă la brunch, pot găsi cazare la pensiunile din vecinătate.
Pe 4 iulie organizăm primul brunch cu specific rucărean, denumit „Mușcel Brunch”. Un eveniment culinar și cultural, într-un spațiu cu specific tradițional rucărean, de unde vom face și o excursie, la pas, prin comunitate. Vom vizita, împreună cu oaspeții, obiectivele importante din această zonă, precum: Biserica satului, Povarna, Crucile de piatră și multe altele.
Luminița Vlaicu, organizator
Meniul evenimentului
Brânză rucăreană în coajă de brad
Telemea bună de vacă și de oaie
Pastă de jumări
Icre de păstrăv de munte
Sloi rucărean
Șorici proaspăt
Urdă cu mărar îndesată în ardei
Unt de la stână
Șunculiță afumată
Zacuscă de ghebe
Rotocoale de brânzeturi
Salată de vinete
Salată de crudități
Dulceața verii
Legume fel de fel
Feluri principale
Ciorbă de foi cu lapte
Supă de găină cu tăiței de casă
Tochitură de fudulii de vițel
Ghiveci văratic de legume
Tocăniță de vițel
Desert:
Orez cu lapte și gem
Uscățele
Salam de biscuiți
Pandișpan cu vișine
Fructe de sezon
Băuturi:
Ceai rece din plante din flora spontană
Apă de izvor
Socată
Limonadă
Cafea