x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean

O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean

de Diana Scarlat    |    25 Iun 2021   •   09:10
O nouă atracție pentru cei care vizitează România: Brunch cu specific rucărean

Zonele cele mai puțin cunoscute din țara noastră, pline de minuni ale naturii, de povești și legende, tradiții și obiceiuri păstrate din moși-strămoși, sunt promovate, acum, prin întruniri câmpenești la care participă localnicii și turiștii. Conceptul de brunch a fost împrumutat și foarte ușor adaptat la actualitatea din agroturismul românesc, fiind foarte apropiat de vechile serbări câmpenești și de conceptul românesc de șezătoare. Astfel, natura, cultura tradițională și spiritul de aventură își dau mâna, pentru a mulțumi atât oaspeții, cât și gazdele. Următorul eveniment de acest fel se va organiza la Rucăr, pe 4 iulie.

 

Brunch-ul a apărut în Marea Britanie, la sfârşitul secolului XIX. Se desfășoară, de regulă, duminica, între orele 11:00-16:00, ca o masă câmpenească, la care participă comunitatea locală și oaspeții, cu masa luată pe îndelete, cu o varietate de produse, de la cele mai ușoare, ca pentru micul dejun, până la cele mai consistente, servite, de regulă, în miezul zilei. „Pionierii brunch-urilor organizate în România sunt cei de la Asociația MyTransilvania, sub egida cărora organizăm în parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia. Noi suntem Grupul de Inițiativă «Reviving Rucăr», care ne-am constituit în 2020 cu scopul de a promova și a pune în valoare patrimoniul, cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice ale comunei Rucăr, Argeș - cunoscută și Rucăr, Mușcel. În toată această perioadă am organizat diferite evenimente, precum seri de cinema în aer liber, foc de tabără cu povești istorice, drumeții, ecologizare în comunitate, concursuri pentru copii - fotografie, poezie - și atelier de jurnalistică. Însă ne-am dorit să putem promova mai mult valorile comunității, să organizăm un brunch cu specific rucărean, ceea ce se va întâmpla pe 4 iulie”, explică Luminița Vlaicu, reprezentanta grupului de inițiativă locală Reviving Rucăr. 

 

Fiecare participant face câte ceva

 

Comunitatea rucăreană este deschisă și activă. Grupul de inițiativă locală Reviving Rucăr a pus bazele unor evenimente care să atragă vizitatori și să promoveze această zonă mai puțin cunoscută publicului larg. „Am avut susținere și deschidere atât din partea comunității, cât și din partea autorităților publice. Suntem la primul eveniment de acest fel, mult mai mare decât cele de până acum, deosebit de important pentru noi. Ne dorim să lansăm un  model pe care să îl multiplicăm periodic în comunitatea noastră”, mai spune organizatoarea evenimentului. Organizația a pornit de la un grup țintă din comunitatea locală - cei din interior, care vor găti sau vor aduce produsele locale -, dar cealaltă categorie de participanți la brunch este formată din oaspeți, adică vizitatorii care vor să experimenteze un altfel de turism rural - cei din exterior, care vin să deguste bucatele cu specific tradițional local și să se bucure de natura zonei, de cunoașterea unor noi povești și legende locale, a unor oameni minunați și a locurilor pe care le pot vizita. Zona Rucăr – Mușcel este plină de istorie, așezată pe vechiul drum comercial și diplomatic al țării, care făcea legătura dintre Brașov și vechile cetăți de scaun – Câmpulung, Târgoviște și București, la poalele Carpaților. „În pauza dintre degustări, ne vom delecta cu prezentarea poveștii costumului popular muscelean: semnele din cusături și simbolistica lor. În surdină vom avea și interpretarea folclorului de către artiștii locali. După toate acestea, ca să se așeze bine bucatele, invităm participanții la o excursie prin Rucăr. Oprirea va fi în Parcul Podișor – parcul central din Rucăr, unde vom face fotografiile de grup și ne vom lua la revedere”, explică organizatoarea evenimentului. Cei care vor să rămână mai mult timp în această zonă, după ce participă la brunch, pot găsi cazare la pensiunile din vecinătate.

 

Pe 4 iulie organizăm primul brunch cu specific rucărean, denumit „Mușcel Brunch”. Un eveniment culinar și cultural, într-un spațiu cu specific tradițional rucărean, de unde vom face și o excursie, la pas, prin comunitate. Vom vizita, împreună cu oaspeții, obiectivele importante din această zonă, precum: Biserica satului, Povarna, Crucile de piatră și multe altele.    

Luminița Vlaicu, organizator

 

Meniul evenimentului

Brânză rucăreană în coajă de brad

Telemea bună de vacă și de oaie

Pastă de jumări

Icre de păstrăv de munte

Sloi rucărean

Șorici proaspăt

Urdă cu mărar îndesată în ardei

Unt de la stână

Șunculiță afumată

Zacuscă de ghebe

Rotocoale de brânzeturi

Salată de vinete

Salată de crudități

Dulceața verii

Legume fel de fel

 

Feluri principale

Ciorbă de foi cu lapte

Supă de găină cu tăiței de casă

Tochitură de fudulii de vițel

Ghiveci văratic de legume

Tocăniță de vițel

 

Desert:

Orez cu lapte și gem

Uscățele

Salam de biscuiți

Pandișpan cu vișine

Fructe de sezon

 

Băuturi:

Ceai rece din plante din flora spontană

Apă de izvor

Socată

Limonadă

Cafea

×