x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

de Diana Scarlat    |    28 Iul 2020   •   16:44
Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria ospitalității din România aduce anual o contribuție de 5,6% din Produsul Intern Brut (PIB) și oferă peste 400.000 de locuri de muncă, dintre care peste 20.000 în hoteluri, restaurante, pensiuni sau terase, iar restul, în activitățile conexe. Închiderea restaurantelor aduce deja pierderi mari pentru contribuția la PIB, dar a generat și circa 100.000 de șomeri.

 

APT arată că cei mai mulți dintre reprezentanții industriei ospitalității sunt responsabili și respectă legile și reglementările în vigoare, care, de altfel, au fost elaborate de Guvernul României împreună cu reprezentanții sectorului de activitate, considerându-se că sunt necesare și trebuie să fie respectate de toată lumea. „Fără îndoială există și excepții, acestea se mediatizează, trezesc interesul opiniei publice și reușesc să păteze imaginea întregii industrii și să afecteze încrederea clienților, a cetățenilor și a autorităților din această industrie, de altfel profund afectată de criza medicală și economică. APT urmărește cu îngrijorare atât evoluția pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 cât și măsurile internaționale cu privire la cetățenii români și direcția în care evoluează dezbaterea publică cu privire la rolul nostru în acest context. Conștienți fiind de aceste efecte, am trecut la abordarea individuală, dar și de grup a celor tentați să pună interesele personale înaintea celor de breaslă și naționale”, menționează APT, într-un comunicat de presă.

 

Stigmatizarea întregii industrii

Membrii APT mai arată că se poate apela la autoritățile statului, acolo unde aceste demersuri nu dau rezultate, pentru a se lua măsuri, pentru încetinirea răspândirii virusului. „Considerăm că acest demers este singurul care subliniază importanța prevenției și, de asemenea, susține relansarea economiei. O economie funcțională, chiar și sub auspiciile unor reglementări suplimentare, credem că este singura soluție pentru atenuarea unor eventuale efecte grave ale pandemiei în lunile de iarnă. Cu ce însă nu putem să fim de acord este stigmatizarea întregii industrii ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de cazuri de contagiune cu SARS-CoV-2 în România. Nu suntem în cunoștință de vreun caz de infectare în industria noastră și nici nu avem știință despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre”, precizează membrii APT, în același document. Reprezentanții industriei ospitalității cer autorităților să nu mai fie acuzați cei care respectă măsurile de protecție și restricțiile impuse prin lege.

 

Panica indusă generează pagube

Aceștia arată că discuțiile din spațiul public care susțin reintroducerea unor restricții în zona HORECA ar putea conduce chiar la închiderea mai multor unități de cazare și de alimentație publică. „Susținem cu tărie controale, acolo unde sunt indicii sau reclamații care conduc la încălcări de legi, însă nu putem fi de acord cu controale generale efectuate în echipe de control care provin de la 5-6 autorități și care descind în diverse localuri căutând nu numai iregularități legate de combaterea pandemiei, ci dorind cu orice preț amendarea unităților controlate. Vă rugăm să contribuții decisiv ca astfel de abuzuri, la umbra luptei cu pandemia, să înceteze”, se mai precizează în comunicat.

 

Noi ne asumăm problemele breslei, acționăm responsabil, în general, și abordăm direct pe cei care încalcă regulile, dar refuzăm să fim făcuți țapi ispășitori, dacă cifrele legate de pandemie cresc și ne permitem să avertizăm că, în cazul în care ne vom reîntoarce la restricții, această industrie, care a fost profund afectată, nu va mai avea ocazia revenirii, iar cei peste 400.000 de angajați vor îmbrățișa soarta șomajului.

 

Alianța Pentru Turism

 

×