x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii (P) Obiecte sub egida lui UNESCO pe care să le vizitați în Bulgaria

(P) Obiecte sub egida lui UNESCO pe care să le vizitați în Bulgaria

17 Aug 2023   •   11:24
(P) Obiecte sub egida lui UNESCO pe care să le vizitați în Bulgaria

Bulgaria este o țară cu o istorie de mii de ani și una dintre cele mai vechi din Europa. Fiecare colț al teritoriului său spune povestea unor vremuri trecute, a unor tradiții și a unei culturi păstrate până în zilele noastre. În afară de istorie, țara este, de asemenea, extrem de bogată în atracții și fenomene naturale fără egal.

Aceste fapte nu rămân ascunse lumii - zece dintre cele mai remarcabile locuri de pe teritoriul țării fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO - 7 culturale și 3 naturale. În fiecare turist bulgar sau străin care decide să le viziteze, acestea vor evoca multe emoții și o admirație sinceră, nu numai prin prezentarea delicată a capodoperelor culturii, ci și prin dezvăluirea unora dintre cele mai frumoase și fragile creații ale naturii. Iată zece locuri magice:

Mănăstirea „Sfântul Ivan de Rila“

Nu departe de capitală, situată în inima Munților Rila, mănăstirea Sfântul Ivan din Rila este unul dintre cele mai emblematice simboluri ale credinței creștine și ale educației și culturii bulgare. Mănăstirea se întinde pe o suprafață de 8800 de metri pătrați și a fost fondată în prima jumătate a secolului al X-lea de Sfântul Ivan de Rila. Acesta a fost primul pustnic bulgar care s-a stabilit în zonă și și-a dedicat viața postului și rugăciunilor, departe de vanitatea lumească, fiind ulterior proclamat sfânt de către Biserică. Încă de la înființarea sa, mănăstirea a devenit un loc important pentru credința și iluminarea poporului bulgar. În perioada Renașterii din secolele XVIII-XIX, Mănăstirea Rila a ajutat la înființarea a aproximativ 50 de mănăstiri în principalele orașe și sate bulgare, unde unii dintre cei mai educați călugări Rila și-au îndeplinit ritualurile religioase, au înființat școli și au adus pelerini la mănăstire. Deși a fost distrusă și incendiată de mai multe ori, mănăstirea a fost reconstruită și a reușit să supraviețuiască de-a lungul secolelor.

Astăzi, în mănăstire pot fi văzute cărți valoroase pentru istoria Bulgariei, icoane ortodoxe vechi, documente religioase și sculpturi rafinate. Muzeul adăpostește obiecte antice, cum ar fi sceptre, colecții de monede, manuscrise vechi și cărți tipărite. Pe teritoriul bisericii mănăstirii "Nașterea Maicii Domnului" se află moaștele sfântului Ivan de Rila, iar în apropiere poate fi vizitată peștera în care a trăit timp de 7 ani. Fiecare vizitator are ocazia să admire natura plină de priveliști pitorești și să simtă energia pe care o aduce cu sine mănăstirea.

 

Călărețul din Madara

Călărețul din Madara este un relief impresionant sculptat într-o stâncă masivă la aproximativ 23 de metri deasupra solului, cu o lățime de 3,1 metri și o înălțime de 2,6 metri. Monumentul este format din trei figuri în mărime naturală - un călăreț, un leu întins în fața lui, un câine care aleargă în spatele lui și inscripții în limba greacă care se referă la evenimente din istoria Bulgariei de la începutul secolului al VIII-lea până în secolul al IX-lea. Se crede că compoziția stâncii cu călărețul și mișcarea solemnă spre dreapta este o reprezentare a unui conducător bulgar și simbolizează puterea primului stat bulgar. Este singurul relief de stâncă din Europa, o moștenire a foștilor strămoși și a măreției lor. Rezervația în care se află Cavalerul Madara este o zonă protejată care prezintă o abundență de fosile antice, situri de excavare și peste 150 de peșteri naturale în stânci care au fost folosite cândva ca locuințe și mai târziu ca refugii monahale, biserici, capele și morminte. În apropiere există un traseu ecologic care poate fi parcurs în aproximativ o oră și jumătate până la două ore. Este plăcut de parcurs și oferă o varietate de priveliști și peisaje.

Bisericile rupestre din Ivanovo

Ascunse în îmbrățișarea sigură și robustă a stâncilor, a credinței și a luminii spiritului, bisericile rupestre din Ivanovo au supraviețuit mai mult de șase secole și dezvăluie toată frumusețea meșteșugului medieval din Europa. Ceea ce este fascinant la bisericile rupestre din Ivanovo este faptul că au multe fresce bine conservate, iar fiecare dintre ele este sculptată în stânci la diferite înălțimi și conectată prin poteci înguste și trepte de stâncă. În trecut, existau 40 de biserici rupestre și aproximativ 300 de celule. Acestea au fost locuite de călugări, scribi bulgari, educatori și clerici. Creștinii considerau locul sacru și mergeau acolo în pelerinaj. Regii celui de-al doilea regat bulgar (XII-XIV î.Hr.) au trimis pietrari pentru a sculpta nișe și a modela noi temple. Apoi, cu mâinile lor îndemânatice, zoografii au acoperit spațiile din stâncă cu imagini sacre care pot fi văzute și astăzi. Marea varietate de celule, capele, biserici, complexe mănăstirești, soluții arhitecturale originale - toate amplasate într-un mediu natural minunat - confirmă frumusețea și măreția patrimoniului natural și cultural bulgar. Deși accesul la Bisericile rupestre din Ivanovo este aproape imposibil în timpul lunilor de iarnă, mii de turiști vizitează situl în fiecare zi, dornici să experimenteze frumusețea acestei minuni bulgărești cel puțin o dată în viață.

Mormântul tracic din Kazanlak

Mormântul tracic a fost descoperit accidental în 1944 în marginea de nord-est a orașului Kazanlak și este un monument remarcabil de artă tracă de la începutul epocii elenistice. Se crede că mormântul a aparținut conducătorului trac Roigos și face parte dintr-o necropolă tracică mare, formată dintr-un coridor îngust și o cameră funerară circulară decorată cu fresce. Popularitatea sa se datorează frescelor unice de o valoare artistică extrem de ridicată. Acestea înfățișează figuri de oameni și cai, iar vopseaua este formată din doar trei culori - alb, negru și roșu. Mormântul este singurul mormânt complet conservat din această epocă din Bulgaria și unul dintre cele mai atractive de vizitat din Europa. Acesta face parte din Valea Regilor Traci, care include alte morminte și temple. Aceasta este regiunea din Bulgaria cu cea mai mare concentrație de morminte tracice descoperite. Pe lângă atracțiile sale culturale, Kazanlak este cunoscut sub numele de Orașul Trandafirilor. În timpul verii, fiecare iubitor al naturii se poate bucura de cei mai aromați trandafiri bulgari, care sunt folosiți în medicină și cosmetică. În această perioadă a anului, se extrage faimosul ulei de trandafir pentru beneficiile sale de frumusețe, ceea ce a făcut țara noastră celebră în întreaga lume. Admiratorii plantei delicate pot afla mai multe despre proprietățile, beneficiile și metodele de cultivare ale acesteia la Muzeul Trandafirilor, situat în oraș.

Nessebar - Orașul vechi

Situat în apropiere atât de Burgas, cât și de faimoasa stațiune bulgară Sunny Beach, Nessebar combină plaje frumoase, o atmosferă plăcută, un loc de divertisment pentru toate vârstele și obiective turistice interesante cu o istorie bogată. Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, a fost fondat în urmă cu mai bine de 3200 de ani și a fost locuit de traci. Partea sa veche este situată pe o peninsulă mare, legată de continent printr-o șosea largă și o pasarelă care separă orașul vechi de cel nou.  În zonă se află mai multe biserici din secolele XI-XIV, care se numără printre cele mai bine conservate exemple de arhitectură catolică din Peninsula Balcanică. Unele dintre principalele atracții ale orașului vechi sunt: Muzeul Arheologic, care a reunit istoria străveche a orașului, casele autentice în care au locuit oameni din diferite secole, Muzeul Etnografic, bisericile vechi datând din diferite secole și Băile Bizantine Timpurii, care au fost construite în secolul al VI-lea în timpul domniei împăratului bizantin Iustinian I cel Mare. Pentru iubitorii de mare, Nessebar oferă o plajă mică în orașul vechi, plajele de nord și de sud în partea nouă a orașului.

 

Biserica din Boyana

Biserica din Boyana este situată la poalele muntelui Vitosha, la mică distanță de centrul capitalei Bulgariei - Sofia. Din punct de vedere arhitectural, Biserica Boyana este un exemplu pur de biserică cu o cruce grecească cu o bază cu o cupolă, fațade bogat decorate și decorare cu elemente ceramice. Este unul dintre cele mai remarcabile monumente medievale cu fresce deosebit de fine. Biserica Boyana este formată din trei clădiri: biserica estică a fost construită în secolul al X-lea, apoi a fost extinsă la începutul secolului al XIII-lea de către Sevastoprator Kaloyan, care a ordonat ca o a doua clădire cu două etaje să fie ridicată lângă ea. Ulterior, ansamblul arhitectural a fost completat de o a treia biserică construită la începutul secolului al XIX-lea. Acest sit este unul dintre cele mai complete și perfect conservate monumente ale artei medievale est-europene.

În vecinătatea bisericii se află Parcul Natural Vitosha, care este cel mai vechi parc natural atât din Bulgaria, cât și din Balcani. Are o suprafață de 27 079 de hectare, iar pe teritoriul său se află rezervațiile "Bistriško Branishte" și "Torfeno Branishte". Cea mai lungă peșteră din țară, Peștera Duhlata, se află, de asemenea, în Parcul Vitosha. Are o lungime de 18 km, din care doar 15 au fost explorate până în prezent.

 

Mormântul lui Sveshtar

Pe teritoriul țării au fost descoperite sute de monumente din vremea civilizației tracice, prin care putem experimenta cultura lor bogată. Mormântul din satul Sveshtari este printre cele mai bine conservate și mai impresionante, situat în apropierea orașului Razgrad, care se află în partea de nord-est a Bulgariei. Mormântul face parte din Rezervația istorică și arheologică de la Sboryanovo, situată între Maly Porovets și satul Sveshtari. Potrivit oamenilor de știință, mormântul a fost construit în prima jumătate a secolului al III-lea î.Hr. Lungimea sa este de aproximativ 7,5 metri, iar înălțimea interioară atinge 4,45 metri. Coridorul, numit dromos, duce la trei încăperi - o cameră funerară, un hol de intrare și o cameră laterală. Fiecare cameră este acoperită cu o boltă semicilindrică, care are o înălțime diferită și o dispunere asimetrică. Intrarea anticamerei este decorată cu rozete și capete de boi, care sunt legate prin ghirlande. Există ornamente interesante în tot mormântul, inclusiv diverse animale și o varietate de forme. Potrivit cercetătorilor, acest mormânt a fost ultima locuință a regelui tribului Geth, Dromycet. Două paturi de piatră, ofrande funerare și rămășițe umane au fost găsite acolo. Datorită marii sale valori istorice și artistice, a gradului bun de conservare și a protecției excelente asigurate în timpurile moderne, în decembrie 1985, Mormântul Sveshtar a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Mormântul tracic nu este un obiect arhitectural independent. Pe teritoriul rezervației se mai află alte 26 de movile conservate. În afară de acesta, au fost dezgropate o parte din zidurile cetății, diverse structuri religioase și numeroase artefacte.

 

Parcul Național Pirin

În Bulgaria există trei parcuri naționale care contribuie la peisajul natural excepțional al țării - Rila, Balcanii Centrali și Pirin. Fiecare dintre ele combină minunile naturale pe care le oferă țara: de la creste muntoase la păduri seculare, trecând prin lacuri limpezi ca lacrima și râuri pline, până la ecosisteme bine conservate de floră, faună și animale sălbatice. Parcul Național Pirin este una dintre cele două rezervații aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Parcul acoperă șapte municipalități din regiunea Blagoevgrad - Bansko, Gotse Delchev, Razlog, Sandanski, Strumyani, Kresna și Simitli. Pe teritoriul parcului există peste 182 de specii de plante medicinale și au fost descrise 1315 specii de plante vasculare, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din flora bulgară. Fauna este, de asemenea, reprezentată de numeroase specii. Numai nevertebratele sunt aproape 3000 de specii. Este interesant faptul că 300 dintre ele sunt rare, 228 sunt endemice, 176 sunt relicte (organisme din epoci geologice anterioare păstrate aproape neschimbate) și 18 sunt specii amenințate la nivel european sau global. Vârfurile munților fac parte și ele din priveliștile uluitoare pe care le oferă parcul. Inclus în Lista celor 100 de situri turistice naționale, Vihren este cel mai înalt vârf din Pirin - 2914 m, și al doilea ca înălțime din Bulgaria, după vârful Musala din Rila. În această parte a Parcului Național Pirin se află cel mai bătrân copac din Bulgaria - Baikusheva mura, a cărui vârstă depășește 1300 de ani.

Parcul este deschis vizitatorilor pentru a admira bogățiile și priveliștile montane, trasee, cabane și adăposturi confortabile, locuri de plimbare și picnic. În orașul Bansko este construit un centru de informare pentru vizitatori al Parcului Național Pirin. Toată lumea va putea profita de expoziții interactive, sfaturi și informații de la specialiști, cursuri pentru adulți și copii, sală multimedia și de proiecție și multe altele.

 

Parcul Național „Balcanii Centrali“

Parcul Național “Balcanii Centrali” este situat în inima Bulgariei, în partea centrală și superioară a Munților Balcani. Parcul include părți din teritoriile a 5 districte administrative. Acesta include nouă rezervații naturale, care acoperă 28% din teritoriul său - "Boatin", "Tsarichina", "Kozia Stena", "Steneto", "Severen Jendem", "Singing Rocks", "Sokolna", "Jendema" și "Stara Reka". Teritoriul parcului național este saturat de numeroase ecosisteme cu o mare diversitate de specii, habitate ale unui număr de specii rare și protejate, peisaje și forme de relief remarcabile - fenomene stâncoase, prăpastii, peșteri, canioane, cascade. Toată această frumusețe adunată într-un singur loc atrage vizitatorii în Parcul Național Balcanii Centrali pe tot parcursul anului. Accesul ușor dinspre Pre-Balcani - dinspre nord și dinspre Valea Regilor Traci - dinspre sud contribuie la frecventarea ridicată a parcului. Pe teritoriul său există o zonă "Turism în natură". Acesta se întinde pe o suprafață de 180 de hectare și include trasee de drumeție cu o lungime totală de 580 km. Pentru toți cei care doresc să viziteze acest loc magic, oferă o rețea de trasee și situri care le va facilita șederea, le va sprijini comportamentul informat în aria protejată. Facilitățile și panourile de la intrările în parc și în rezervații prezintă bogăția și importanța ariei protejate și regulile acesteia. 70 de trasee duc către locuri remarcabile din parc - păduri seculare, pajiști vaste de munte înalt, vârfuri accidentate, cascade impresionante, panorame către peisaje pitorești tipice topografiei montane.

Rezervația "Srebarna"

Rezervația naturală Srebarna este situată în apropierea satului Srebarna, la 16 km vest de Silistra și la 2 km sud de fluviul Dunărea. Este situată pe principala rută de migrație a păsărilor migratoare între Europa și Africa, numită "Via Pontica". Zona a fost declarată rezervație naturală în 1948 și are o suprafață protejată de aproximativ 600 de hectare și o zonă tampon de aproximativ 540 de hectare. Numele "Srebarna" este asociat cu speciile unice de păsări acvatice din ea și în special cu unul dintre cei mai exotici locuitori ai săi - pelicanul dalmațian. Există, de asemenea, 139 de specii de plante, dintre care 11 sunt rare sau amenințate cu dispariția în afara teritoriului Srebarna. Rezervația abundă în viață animală - 41 de specii de mamifere, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni și 24 de specii de pești.

Interesant este faptul că există mai multe legende despre originea numelui lacului. Versiunea eroică relatează o legendă potrivit căreia Srebarna a fost numită după conducătorul local Srebrun, care și-a apărat poporul de invazia Pechenegilor și a murit într-o luptă inegală. Moartea eroică a khanului bulgar a dat naștere la multe legende despre marele său curaj și astfel numele său a fost dat lacului. O altă legendă spune că o barcă plină de argint a fost îngropată pe malul lacului. Potrivit multora, cea de-a treia poveste este cea mai plauzibilă și înclină să fie acceptată ca adevăr. Potrivit acestei legende, numele provine de la priveliștile incredibil de frumoase din zona rezervației Srebarna, care pot fi observate seara, sub lună plină. Atunci când luna este sus, reflexia ei în apele lacului creează iluzia argintului topit.

Legendele curioase asociate cu Srebarna adaugă o notă în plus frumoasei rezervații și fac locul și mai exotic și magic.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: bulgaria unesco