x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Hai, România! Corul Madrigal, spectacol emoționant într-o catedrală din Peru

Hai, România! Corul Madrigal, spectacol emoționant într-o catedrală din Peru

de Cornel Tabacaru    |    22 Mar 2024   •   06:00
Hai, România! Corul Madrigal, spectacol emoționant într-o catedrală din Peru

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, aventura noastră în Republica Peru continuă. Suntem pe urmele Corului Madrigal. Absolut unic ce fac acești artiști în America de Sud.

Spun unic, pentru că noi, cei de la pagina 22, am mai urmărit de-a lungul timpului artiști care au avut contribuția lor la faima României în lume. Dar corul nostru, al României, a făcut și încă face, pentru alte câteva zile, ceva unic. Să fii unic într-o țară plină de cultură este un uriaș succes. Azi suntem în Cusco, în marea și faimoasa Catedrală. Uriașă catedrală, absolut impresionantă. Totul în aur și argint masiv. Măreție, istorie și artă greu de descris în cuvinte. La peste 2.400 de metri altitudine, la începutul drumului către Machu Picchu. Copleșitor pentru orice om. Milioane de turiști vizitează locurile astea anual, însă este un număr limitat de persoane care au acces la Machu Picchu zilnic. Dar despre asta vinerea viitoare. Suntem, deci, în fața Catedralei. Una din marile încăperi de rugăciune este destinată concertului corului Madrigal. Invitațiile s-au epuizat încă de dimineață. Dar cu bunăvoința conducerii Catedralei s-a suplimentat numărul de locuri. Soțul ambasadoarei împărțea pliante/invitații la intrare. Aici nu conteaza poziția profesională sau poziția socială. Mă alătur lui fără nicio rezerva. În ușă, Excelența Sa Camelia Ion-Radu, ambasadoarea României în Peru, spune bun venit fiecărei persoane care intră. Intrarea coriștilor și așezarea lor pe treptele din fața uriașului altar a stârnit aplauze din partea audienței. Sosirea dirijoarei, într-o ținută ireproșabilă și o atitudine de mare clasă, ne copleșește. Sunt în primul rând. În rândul din spate, doamna ambasadoare a României, oficialitățile orașului și episcopul catedralei. Se intonează imnul Republicii Peru. După ultimul acord aud în spatele meu, „Viva, Peru!”. Întorc capul. Era ambasadoarea noastră. Audiența aplaudă a mulțumire. Se intonează apoi imnul României, la final, aud din acelasi loc, „Trăiască România!”. Aplauze puternice în semn de respect. Atunci strig și eu cât pot de tare „Trăiască România!”. Se aud glasuri de români, dar și peruani strigând puternic „Trăiască România!”. Aplauzele nu mai contenesc în plecăciunile artiștilor noștri dragi. Așa vă vreau, fraților: „Trăiască România!”. 

Ce a urmat nu se poate descrie în cuvinte. Un recital absolut impresionant și un succes uriaș. Acustica perfectă a catedralei a pus în valoare excelent vocile Madrigalului. Știți, Corul Madrigal este inclus în patrimoniul UNESCO, de asemenea, și catedrala din Cusco face parte din Patrimoniul UNESCO. Arhiepiscopul de Cusco Daniel Alarcón Urrutia ne spune că nu a mai văzut așa ceva. Oficialitățile orașului sunt depășite de emoții. Recunosc că nu se așteptau la așa ceva. Mi-a plăcut remarca responsabilului cu cultura, care i-a invitat pe artiștii noștri să revină pentru un concert în aer liber, cu locuri nelimitate. Doamna ambasador îi spune să vină în ziua următoare la Machu Picchu, unde va avea o surpriză. Dar despre asta, așa cum am zis, povestim vinerea viitoare.  

Până atunci, dragii mei, să vă găsesc sănătoși, în pace și siguranță. Doamne Ajută! Trăiască România!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: peru corul madrigal artişti