x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plănuiești un city break? Iată ce activități ar trebui să pui pe listă

Plănuiești un city break? Iată ce activități ar trebui să pui pe listă

24 Feb 2023   •   12:11
Plănuiești un city break? Iată ce activități ar trebui să pui pe listă

În ultimii ani, escapadele de câteva zile în alte orașe sau țări, mai cunoscute sub denumirea englezească “city break”, au devenit din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români. Principalul avantaj al unui city break este să pleci fără bagaje la cală, o simplă geantă de mână fiind suficientă. În plus, prețul cazării și transportului este unul favorabil, mai ales dacă există flexibilitate. Un city break este, pe scurt, o excursie în timpul căreia poți să descoperi locuri noi, cu un buget relativ decent. Indiferent de destinația aleasă, iată mai jos trei activități pe care le poți face în timpul unui city break.

Descoperă gastronomia locală

Una dintre cele mai bune modalități de a descoperi cultura unei țări este prin intermediul gastronomiei sale. Bucătăria este parte integrantă a moștenirii culturale a unei țări și îi conferă acesteia specificitate. Atunci când mergi într-o țară nouă sau într-un oraș nou, încearcă să guști și o parte dintre preparatele locale. Încearcă să descoperi acele mici restaurante tipice unde ai toate șansele să găsești preparate locale. Dacă te vei caza la o pensiune unde se servește și masa, profită de ocazie pentru a descoperi diferitele moduri de a găti. Sau cere localnicilor adresele restaurantelor lor preferate. Orice țară are arome particulare și, de cele mai multe ori, preparatele locale nu vor avea același gust cu al celor pe care le găsești la restaurantele cu specific din țara ta.  Printre locurile unde se mănâncă cel mai bine de pe glob se numără Italia și Franța, care de multă vreme își dispută primul loc în top. Li se alătură India și Spania, Grecia și Libanul, China și Thailanda, dar și Japonia și Mexicul.

Cumpără cadouri pentru cei dragi și pentru tine

Atunci când călătorești, este normal să dorești să aduci cu tine acasă o amintire din locul pe care l-ai vizitat. Localnicii au înțeles bine acest lucru, dacă studiezi oferta bogată de articole dedicate turiștilor pe care o găsești în toate marile orașe ale lumii. Uneori se dovedește un pic prea dificil să nu te lași tentat. O soluție ar fi să alegi lucruri mici, pe care sigur nu le mai găsești în alte zone: bijuterii lucrate după anumite tehnici sau cu pietre prețioase unicat, realizate de artizanii locali, produse de îngrijire, obiecte de decor specifice, dulciuri, băuturi. Acestea pot fi cadouri perfecte pentru tine, dar și pentru familie și prieteni. O altă soluție este să te axezi pe o anumită temă, de exemplu, dacă ești pasionat de gastronomie, să îți aduci ustensile specifice, sau poate îți plac brățările fixe din argint ori mici tablouri de tipul peisajelor. Nu în ultimul rând, magazinele duty free sunt o bună resursă pentru anumite lucruri pe care le poți cumpăra mai ieftin. Poți să le aduci celor dragi cadouri dintre cele mai diverse, de la parfum Carolina Herrera, praline belgiene și uleiuri de măsline grecești la gin duty free.

Tur hop-on hop-off

De cele mai multe ori, dacă vizitezi un oraș nou, îți vei face o mulțime de planuri, iar programul va ajunge să fie unul extrem de aglomerat. Un lucru oarecum firesc, pentru că vrei să vezi cât mai multe lucruri într-o perioadă foarte scurtă. Poți economisi timp rezervând online în avans bilete pentru diverse atracții și activități. Însă chiar și cu bilet cumpărat de acasă, este posibil să stai la coadă pentru a vizita o atracție care se poate dovedi extrem de populară. Un tur hop-on hop-off îți permite accesul cu autobuzul la obiectivele principale de care ești interesat, evitând cozile masive de la intrare. Autobuzele urmează un traseu specific, cu opriri la atracțiile turistice principale, iar tu poți coborî și urca oriunde dorești. Ai timp astfel să te bucuri de gastronomia orașului, de cumpărături și de orice altceva te mai tentează. 

 

Un city break este o modalitate excelentă de a explora noi orizonturi și este ideal dacă dorești să profiți de un weekend prelungit sau dacă trebuie să îți programezi o excursie în preajma unor sărbători. Activitățile de mai sus sunt o bună modalitate de a petrece timpul și de a descoperi un loc nou.

Sursa foto: Freepik

 

×