x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea unui trubadur medieval

0
Autor: Tudor Cires 24 Ian 2010 - 00:00
Povestea unui trubadur medieval Jurnalul foto/
Dacă ar fi trăit într-o altă epocă, Arnot-Guilhem de Marsan ar fi fost gratulat cu titlul de... "bon viveur". Îi plăcea să trăiască frumos, nu se dădea în lături de la un vin bun, de la o mâncare gustoasă şi de la o femeie cu "vino-ncoa". Iar femeile trăgeau la el "precum muştele la miere", mai ales că, blond şi chipeş cum era (chiar dacă nu întotdeauna cu bani în punga de piele brodată cu mărgele), mai avea un atu: glasul cu care povestea întâmplări vitejeşti, cu cavaleri neprihăniţi şi domniţe salvate din ghearele vreunui fur.

Cel pe care l-am creionat în aceste cuvinte era un trubadur din veacul al XII-lea. Se trăgea dintr-o ramură secundară a viconţilor de Marsan şi această ascendenţă îl făcea să se simtă mândru. Nu era un trubadur rătăcitor ca oricare. Ba, chiar el este autorul unui ghid de comportament cavaleresc, scris în occitană, intitulat "L'Ensehamen ou code du parfait chevalier du troubadour gascon Arnaut-Guilhem de Marsan".

Am citat aici pornirile gurmande ale acestui trubadur de acum opt veacuri şi ceva. Şi nu întâmplător. În gastronomia franceză există un preparat care îi poartă numele - Puiul Marsan - a cărui reţetă s-a schimbat, de altfel, de câteva ori în timp, adăugându-i-se noi şi interesante ingrediente. Se spune, de exemplu, că în loc de Vermouth sau Cinzano, pe vremea lui Marsan se folosea la preparare vinul de Sauterne, dulce şi galben-uleios, puternic alcoolizat.

O legendă aminteşte chiar despre faptul că trubadurul a fost gata-gata, cu acest fel de mâncare, să sucească minţile principesei Alienor Plantagenet, fiica regelui Henric al II-lea, pe care a însoţit-o de la Bordeaux în Spania, unde urma să se mărite cu regele Castiliei. Cu greu a reuşit trubadurul să păstreze propriul cod al onoarei, la care scria pe atunci.

LA CENTENARUL LUI BRILLAT-SAVARIN
În fine, legendele sunt multe. Se prea poate ca trubadurul medieval să nu fi avut nici o legătură cu puiul sus-amintit. Mai ales că reţeta este publicată pentru prima dată cu prilejul centenarului morţii lui Brillat-Savarin - autorul "Fiziologiei gustului" - când reţete vechi s-au scos de la naftalină, dar s-au şi creat multe mâncăruri noi, rafinate, care să ilustreze cât mai bine teoriile marelui gurmet-gurmand.

Din presa epocii preia reţeta şi Constantin Bacalbaşa, autorul volumului "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncare" - îngrijit şi adnotat de Simona Lazăr (editor al Jurnalului Naţional) la Editura Cartex -, relatând-o astfel: "Ia un pui de găină curăţat, taie-l în 8 bucăţi, sărează-l, piperează-l. Pune-l să se rumenească într-o cratiţă cu un ou, unt proaspăt şi două cepe mici tăiate. Când bucăţile de pui s-au rumenit, scoate-le din cratiţă şi pune-le într-o farfurie ţinută la căldură, toarnă deasupra conţinutul cratiţei.

Torni apoi în cratiţă un pahar mare (250 mililitri) de Vermouth sau Cinzano, care va scădea în cantitate de două treimi după ce i-ai dat flacără. Imediat, Vermouthul nefiind încă stins, arunci carnea în cratiţă, după ea verşi untul şi zeama în care ai legat o lingură de piure de tomată, în care ai pus zahăr, puţină scorţişoară pisată şi puţin ardei roşu. Guşti, rectifici cu sare şi piper, dacă e nevoie, laşi pe foc 5 minute, amestecând mereu. Serveşte".
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de