x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Războinicii antici, prințesele și zânele și-au dat întâlnire la Simeria

Războinicii antici, prințesele și zânele și-au dat întâlnire la Simeria

de Diana Scarlat    |    15 Iul 2022   •   07:20
Războinicii antici, prințesele și zânele și-au dat întâlnire la Simeria

Măgura Uroiului se întoarce în timp, cu 2.000 de ani, pentru câteva zile. Va fi câmpul de luptă al războinicilor daci, romani, sarmați, sciți, celți, druizi, vikingi și pecenegi care vin la bătălie.

Dar vor participa și zâne bune, ursitoare și vrăjitoare, copii hazlii care se vor bate în jucării, se vor recita poezii și se vor depăna legende cu eroi, zmei, feți-frumoși și ilene cosânzene. Așa se desfășoară, de mulți ani, Festivalul DacFest „Sub Semnul Lupului”, ajuns acum la ediția a XII-a. Foarte aproape de Simeria, câmpurile de luptă ale vitejilor și tărâmurile zânelor readuc la viață istoria, în cel mai recreativ mod, în perioada 15 și 17 iulie 2022, în județul Hunedoara.

Cele trei zile ale festivalului de reconstituire istorică aduc la Măgura Uroiului pasionați de lupte și legende din mai multe țări, nu doar din România. Sute de reenactori din țară și din străinătate sunt așteptați în județul Hunedoara, la Simeria, unde vor fi prezente trupe de daci, romani și sarmați de la Cluj-Napoca, Deva, București, Alba Iulia, Baia Mare, Pitești, Zalău, dar și din Italia, Bulgaria, Anglia și Polonia. Programul cuprinde demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, ritualuri şi dansuri antice, ateliere civile interactive, precum şi alte câteva momente-surpriză pentru public şi grupurile participante. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Primăria Orașului Simeria, Asociația Terra Dacica Aeterna, Centrul Cultural și de Creație al orașului Simeria și reunește numeroase trupe de reenactment din Europa, precum și pasionați de istorie antică de pretutindeni.

Viitoare localitate turistică

Simeria deja este un punct important pe harta turismului din România, după ce festivalul dacilor a făcut cunoscute aceste locuri pline de enigme și legende. Tocmai de aceea, Primăria Simeria se pregătește să obțină statutul de localitate turistică și se dedică total organizării evenimentelor, așteptând cât mai mulți oaspeți. „Faptul că Simeria este din nou gazda unui asemenea eveniment confirmă calitatea locuitorilor acestui oraș, care au dovedit că sunt cele mai bune gazde pentru toți cei care le trec pragul. Festivalul Dac Fest 2022 este cel mai important eveniment de reconstituire istorică, el asigurând contactul cu modul de viață, luptă și supraviețuire al strămoșilor noștri. Administrația publică locală are obligația de a face tot ceea ce este posibil pentru ca manifestările istorice și culturale din aceste zile să se desfășoare în cele mai bune condiții organizatorice. Îi invităm pe toți cei care au drum să treacă pe la Măgura Uroiului pentru a-i vedea pe dacii și romanii prezenți la acest festival. Cei care nu au drum, dar au timp, merită să plece către Simeria, pentru că nu vor regreta. Îi așteptăm pe toți cu drag”, este mesajul primarului Iulius Gelu Bedea pentru toți vizitatorii.

Muntele Sfânt al Dacilor

Măgura Uroiului sau Cușma Dacilor, după cum i se mai spune, datorită formei sale, este declarată arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip geologic. Dealul situat în satul Uroi, în apropierea orașului Simeria, este un con vulcanic, format cu milioane de ani în urmă, unde se găsesc minerale rare concentrate pe o arie relativ restrânsă, în suprafață de 10 hectare. Interesant este faptul că denumirea sa în limba maghiară este Arany Hegy – Muntele de Aur. Măgura Uroiului mai este considerată și Muntele Sfânt al Dacilor, acel misterios Kogaion(on), despre care s-a scris mult, însă nimeni nu a reușit să îl localizeze până acum. DacFest e locul care adună daci din toată țara. Pe lângă Asociația organizatoare Terra Dacica Aeterna, foarte activă este și Asociaţia Historia Renascita, o asociație de reconstituire istorică înființată în 2016, ce abordează ca reconstituire istorică, printre altele, perioada antichității autohtone, mai precis aspecte ale civilizației dacice în perioada regalității până la războaiele daco-romane (sec. II BC - sec. II AD) și cucerirea de către Traian a regatului dac condus de Decebal. 

În privința perioadei antice, Historia Renascita reconstituie, prin metodele arheologiei experimentale, detalii de viață civilă și militară ale Daciei preromane și romane: războinici și civili daci, legionari romani (Legio IV Flavia Felix) și alte popoare din zona Barbaricum, cu care dacii au intrat în contact și s-au influențat reciproc (celți, sarmați, germanici). Asociația Historia Renascita a acumulat o bogată experiență, participând în ultimii șapte ani la peste 100 de evenimente importante din România și Europa. Scopul asociației Historia Renascita este unul prin excelență educativ, încercând să prezinte aspectele istoriei vechi cât mai echilibrat și obiectiv, în acord cu informațiile din izvoarele istorice și din zona de cercetare științifică, istorică și arheologică

Foarte multe activități recreative și ateliere de creație sunt pentru copiii și adolescenții care sunt sau pot deveni pasionați de istorie, de studiul aprofundat, de legende și mitologie.

×