x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Relaxare la izvoarele de aur

Relaxare la izvoarele de aur

de Simona Chiriac    |    03 Mai 2010   •   00:00
Relaxare la izvoarele de aur

Băile Olăneşti sau "Izvoarele de aur". Un nume care descrie foarte bine atuurile acestei staţiuni, aflată în centrul judeţului Vâlcea, într-o zonă de o frumuseţe deosebită. Studiile au clasificat staţiunea pe locul întâi în ceea ce priveşte numărul de izvoare (30 de izvoare şi 5 sonde), având cea mai variată compoziţie. Nu întâmplător, izvoarele din Olăneşti au primit medalia de aur la Expoziţia Internaţională de la Viena, iar izvorul nr. 24 este similar ca proprietăţi cu cele de la Karlsbad sau Evian, la fel cum izvorul nr. 2 este comparat cu renumita apă curativă de la Baden.


APE TĂMĂDUITOARE
La mijlocul secolului al XVIII-lea, Toma Olănescu, mare proprietar de pământuri, descoperă "apele tămăduitoare" şi hotărăşte să construiască primele camere de băi, la care se pare că a poposit la un moment dat şi Tudor Vladimirescu. Peste ani, Carol Davila îi va cere chimistului Bernath Lendway să analizeze izvoarele, rezultatul fiind promiţător: "ape de natură extraordinară". Au urmat captarea izvoarelor, construirea primelor hoteluri şi a parcului încântător, un loc de relaxare pentru turiştii aflaţi la tratament.

Conform unui studiu ce datează din 1910, izvoarele de la Olăneşti au fost grupate astfel: cele mai multe sunt iodurate (14), şase izvoare sunt sulfurate, patru au proprietăţi diuretice, iar următoarele şapte- purgative, feruginoase, bicarbonat şi compoziţie mixtă. Aşa se face că ele sunt recomandate pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, digestive, ginecologice, dermatologice, metabolice sau ale sistemului nervos. În centrele de tratament bolnavii pot face hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie, fizioterapie şi fototerapie. Hotelurile oferă, în afară de tratament, meniuri dietetice, adaptate diferitelor afecţiuni.  De asemenea, cele mai multe dintre izvoare sunt situate de-a lungul unei alei ce şerpuieşte către munte, un prilej de plimbare şi contemplare a naturii.


TURISM
Staţiunea Olăneşti nu este dedicată exclusiv suferinzilor. Aici se pot practica agroturismul, turismul montan, sportiv şi chiar pelerinaje la mănăstiri. În imediata apropiere a Bailor Olăneşti se află Parcul Naţional Buila Vânturăriţa, pitoresc datorită cheilor, plantelor (brădişorul şi floarea de colţ) şi animalelor protejate (capra  neagră, râsul, cerbul).  În Cheile Cheii se află mai multe peşteri naturale, cu nume deosebit de incitante: Peştera Pagodelor, Peştera cu Perle, Peştera Clopot sau Peştera cu Lac. Lacul cu nuferi albi şi galbeni (arie protejată) reprezintă o atracţie inedită pentru turiştii aflaţi în căutarea frumosului. De asemenea, se pot face excursii la Căciulata, Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Horezu şi Satul Olarilor, Peştera Muierii şi Polovragi, Casa memorială Anton Pann.

×
Subiecte în articol: turism balnear