x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Români pe urmele "Marilor călători şi exploratori români"

Români pe urmele "Marilor călători şi exploratori români"

de Oana Georgescu    |    13 Feb 2011   •   19:15
Români pe urmele "Marilor călători şi exploratori români"

151687-untitled-1.jpgUnsprezece membri ai expediţiei intitulate simbolic "Rapapatatierra 2011" au pornit luni la drum pe un traseu spectaculos: Peru-Chile-Insula Paştelui-Ţara de Foc-Patagonia-Argentina. Denumirea expediţiei derivă din Rapa-Nui (apropo de misterioasele statui din Insula Paştelui), Patagonia şi Tierra Del Fuego. Traseul face parte din primul program al proiectului intitulat "Pe urmele marilor călători şi exploratori români", conceput şi iniţiat în sco­pul aducerii în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale a activităţii şi valorii unor exploratori români de excepţie, pe care, fără îndoială, îi putem numi MARI ROMÂNI.

Este vorba despre Iulius Popper, cel mai cunoscut explorator al ţării de Foc şi Emil Racoviţă, cel care a explorat Patagonia şi zona subantarctică, dar şi pe urmele norvegianului Thor Heyerdhal, care a devenit celebru datorită expediţiei Kon-Tiki. Şi cum prima escală va fi la Lima, în Peru, un popas din păcate de numai o zi, unul dintre obiectivele principale – cel puţin pentru noi, admiratorii celebrului ex­plo­rator norvegian – va fi Callao, locul de unde pornea în 1947 împreună cu un echipaj format din şase membri pe celebra plută Kon-Tiki, cu destinaţia Insulele Tuamotu din Polinezia.

Conceptul a fost iniţiat de Cris­tian Hristea, Doctor în Geografie, expert în turism cultural, ziarist, iniţiator de proiecte turistice internaţionale şi de prof. dr. Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale – ASE Bucureşti, scriitor şi om de radio (cine nu-şi mai aduce aminte şi astăzi cu plăcere de veritabilele "lecţii de geografie" de la emisiune "Răspundem ascultătorilor"?!), o somitate în domeniul geografiei şi a geopoliticii, cu o activitate prodigioasă de peste 40 de ani.

Expediţiei i s-au alăturat şi reputatul Alexandru Mironov, scriitor şi critic literar SF, realizator de radio şi televiziune, publicist, om de ştiinţă şi profesor de matematică, sportiv de performanţă, iniţiator şi coordonator de proiecte educativ-ştiinţifice, fost ministru, Veronica Pop, doctor în Chimie, conferenţiar universitar al Facultăţii de Chimie, Universitatea Bucureşti, Doina Tătaru, cercetător ştiinţific, expert în Relaţii Publice şi Comunicare, Nicolae Cîrstea, jurist şi director de editură, Simona Şerbănescu, reporter al Societăţii Române de Radiodifu­ziune, Cătălina şi Silviu Manolescu, ingineri, cercetători ştiinţifici şi consultanţi în management, Mihai Ghiţă, manager în turism şi corespondentul Jurnalului Naţional, Oana Georgescu.

×
Subiecte în articol: calatorii