Pentru prima dată în ţara noastră, Clubul Presei de Turism din România - Press Tour FIJET şi Ministerul Turismului - au organizat o întrunire a Consiliului de Administraţie al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET).
Peste 30 de jurnalişti din 20 de ţări au participat la întâlniri tehnice şi apoi au pornit într-un presstrip în cele mai importante zone turistice din România, în perioada 9-15 mai.OBIECTIVE TURISTICE. Drumul meu s-a intersectat cu al lor la Casa Vinului dr Puşcă, din localitatea Făclia, judeţul Constanţa. Aici gazda a prezentat valorile vinurilor româneşti.
"Să nu uităm că vinul este unul din factorii de bază pentru dezvoltarea turismului la noi pentru că aici sunt soiuri proprii. O Fetească Albă, o Crâmpoşie, o Frâncuşă sau o Iordană nu se pot bea decât aici", a declarat dr Ion Puşcă.
Excursia a continuat cu vizitarea staţiunii Mamaia, apoi au plecat în Delta Dunării, continuând cu obiectivele cele mai importante din oraşele Sibiu şi Sighişoara. Au ajuns şi la Bran, Moeciu, Braşov şi în Sinaia, unde au vizitat Castelul Peleş.
IMPRESII. La sfârşitul experienţei din România, Walter Roggeman, preşedinte FIJET Belgia, mi-a spus: "Am fost impresionat de frumuseţea şi diversitatea peisajelor. De asemenea, m-au uimit bogăţiile culturale ale oraşelor Bucureşti, Sibiu şi Sighişoara. Nu voi uita niciodată tradiţiile voastre de nuntă, despre care am aflat la Sibiel. Un punct negativ rămâne starea generală a străzilor şi a trotuarelor, care îi deranjează pe turişti. Dar aceasta se va schimba cu siguranţă şi cred cu toată sinceritatea că turismul în România are un viitor foarte frumos".
Golden Apple, Oscarul turismului
În toamna acestui an, al 51-lea Congres al Federaţiei Internaţionale a Ziariştilor de Turism va fi găzduit de China, la Shanghai, prilej cu care delegaţia Clubului de Presă-PressTour va depune candidatura pentru găzduirea viitorului congres FIJET în România. Atunci se va analiza de către conducerea FIJET şi acordarea "Mărului de aur" pentru "Triunghiul turistic al României" (Delta Dunării, Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi Mărginimea Sibiului). Această importantă distincţie se decernează anual. România a mai primit "Mărul de Aur" în 1975, distincţia fiind acordată Bucovinei.
"România are nevoie de promovare şi sperăm să convingem de potenţialul turistic al ţării noastre"
Traian Bădulescu, preşedinte fondator FIJET România
"Am fost foarte încântat de România, în primul rând de gentileţea şi ospitalitatea românilor, pe unde am fost. Mă tem că belgienii nu vor deveni niciodată la fel de primitori ca românii"
Walter Roggeman, preşedinte FIJET Belgia