Sosirile si innoptarile in unitatile de primire turistica cu functiuni de cazare au crescut in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 13,5%, respectiv 7,7%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Astfel, sosirile in structurile de primire turistica au insumat 1,7 milioane, iar innoptarile au ajuns la 3,5 milioane. Din cei 1,7 milioane de turisti inregistrati in primele patru luni ale anului, doar 400.000 au fost straini. “In pofida crizei economice se vede o dorinta a romanilor de a calatori. Bugetele sunt in continuare mici, dar criza i-a facut pe oameni sa-si calculeze banii altfel. E o perioada detensionata fata de 2010, atunci cand au fost luate masurile de austeritate. Promisiunile facute de noul Guvern ajuta foarte mult. Oamenii stiu ca li se vor reintregi salariile si reincep sa calatoreasca. Deja se simte o revenire usoara in acest domeniu', ne-a declarat Traian Badulescu, consultant turistic.
Potrivit datelor prezentate de INS, majoritatea turistilor sositi in structurile de cazare au fost romani, respectiv 78%, in timp ce turistii straini au reprezentat 22%. Cele mai cautate structuri de cazare au fost hotelurile, avand o pondere de 77,2%. “Turistul adevarat este cel care consuma cel putin o noapte de cazare in structurile de primire turistica din tara noastra, restul celor inregistrati la punctele de frontiera sunt persoane aflate in tranzit', ne-a explicat Badulescu.
Romania, vizitata de unguri si de bulgari
Numarul turistilor straini inregistrati la punctele de frontiera in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a inregistrat o crestere de 1,7%, ajungand la 1,9 milioane, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (95,0%). Dintre statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (35,2%), Bulgaria (21,1%), Germania (8,8%), Italia (7,8%) si Austria (4,9%). De asemenea, a crescut si numarul romanilor care au plecat in strainatate. Astfel, la punctele de frontiera, in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2011, s-a inregistrat o crestere de 0,8%, ajungand la 3,25 milioane. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 73,7% din numarul total de plecari.
Aprilie 2012, crestere de 19%
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna aprilie 2012, comparativ cu luna aprilie 2011, au inregistrat o crestere de aproximativ 19%, ajungand la 515.000.
Cum era de asteptat, si in luna aprilie, majoritatea turistilor inregistrati in structurile de cazare au fost romani, cu o pondere de 76,5%, restul fiind straini. Si innoptarile au crescut in aprilie 2012, comparativ cu aprilie 2011, cu 11%, insumand peste un milion de nopti de cazare. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna aprilie 2012 a fost de 19,8% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 1% fata de luna aprilie 2011. Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna aprilie 2012 de 599.300, in crestere cu 4,8% fata de luna aprilie 2011.
O crestere semnificativa a inregistrat in aprilie 2012 numarul romanilor care au ales sa petreaca sfintele Sarbatori Pascale peste granita. Astfel, numarul romanilor care au plecat in strainatate a crescut cu circa 7% in aprilie 2012, comparativ cu perioada similara din 2011, ajungand la 942.900.