x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pregătiri pentru Sărbători și turiști

Pregătiri pentru Sărbători și turiști

de Cornel Tăbăcaru     |    24 Noi 2023   •   06:40
Pregătiri pentru Sărbători și turiști

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, pagina 22 nu mai este pagina mea, este pagina noastră. Este limpede că fără dumneavoastră această pagină nu există. Răspund celor care m-au întrebat. 

Da, am găsit bine Costa Rica. Nu războaie, nu proteste, nu demonstrații pro sau contra. Oamenii se pregătesc pentru sosirea sezonului uscat, când, luni întregi, nu vezi un nor pe cer. Și acum este cald, dar plouă. Și dacă nu plouă, tot este extrem de umed. 

Aseară, când am sosit pe aeroportul din San Jose, era o mare coadă la pașapoarte. Turiști. Dar și numărul de ghișee era mare și treaba mergea bine. Cetățenii republicii chiar treceau foarte repede. Așteptând bagajele, am intrat în vorbă cu câțiva lucrători aeroportuari pe care îi cunosc. Niciun pic de isterie cu Gaza, Ucraina sau mai știu eu ce, chiar dacă acum câteva săptămâni președintele republicii a fost primit la o discuție în doi de către președintele Statelor Unite. Aici însă, departe de griji, toți trăiesc și preocupați de pregătiri. Vin sărbătorile și sezonul estival. Câteva luni de acum încolo au de lucru pe rupte, dar vor și câștiga foarte bine. Asta îi interesează. Nimic altceva. 

De la aeroport până pe coasta Pacificului am făcut cam o oră și jumătate. Am trecut prin câteva orășele. Lumini, luminițe, împodobiri de Sărbători. Lume zâmbitoare. Ajuns acasă, am avut o mică ședință de bloc. Le-am pomenit despre austeritate, despre restricții financiare… „Nu, don Cornelio, nu suntem austeri când este vorba despre copiii noștri, despre «orășelele copiilor», până la urmă, despre noi și firea noastră veselă”, mi-au zis vecinii. Bun, zic, fără să mă las, și care este problema noastră în Costa Rica? Îmi răspund: „Scumpirile. Prea mult. Prea dintr-odată. Dar se anunță un an bun turistic și ne vom descurca. Sănătate și voie bună să fie. Pura Vida Don Cornelio!”. Repet, totul este în „chinurile facerii”. Se renovează restaurantele, hotelurile, se amenajează noi parcări. Peste 3 săptămâni se dă startul sezonului. Orășelul meu, Jaco, are cam 7.000 de locuitori. În sezon ajunge la 40.000 de persoane prezente în oraș, iar pe frunțile localnicilor scrie „organizare și disciplină”. S-au suplimentat deja și forțele de poliție cu polițiști aduși din zonele neturistice. Au venit și câteva sute, poate chiar mii de lucrători sezonieri. Localitatea duduie de freamătul pregătirilor. Vor veni turiști din toate colțurile lumii. Vorba noastră, aici, rămâne Pura Vida. „Noi muncim pe rupte pentru voi, turiștii, voi, turiștii, ne plătiti. «Trabajo - dinero. Si dinero - trabajo». Simplu. Pura Vida”. 

Dragii mei, noi ne vedem vinerea viitoare, cu sănătate, pace, muncă și voie bună. Doamne ajută! 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×