x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Școala altfel, la colindat, prin sat

Școala altfel, la colindat, prin sat

de Diana Scarlat    |    20 Dec 2023   •   13:46
Școala altfel, la colindat, prin sat

Profesorii și directorii unităților de învățământ au găsit cele mai bune soluții pentru a face atractivă „săptămâna altfel”, chiar și după ce au fost eliminate excursiile. Elevii și profesorii școlii de la Pietroșița, județul Dâmbovița, au pregătit și au susținut un spectacol de colinde, combinând perfect cursurile de Religie, Muzică, Sport, Istorie, dar și cunoștințele de comunicare, devenind vedetele comunității locale.

Ministerul Educației a introdus în normele metodologice de aplicare a Legii învățământului preuniversitar interdicția de a se mai face excursii în afara localităților, în programul Școala Altfel. Prin această interdicție, pentru copiii din mediul rural este nevoie de foarte multă inventivitate. Profesorii și conducerea Școlii din Pietroșița au pregătit, cu ajutorul elevilor talentați, un adevărat spectacol de colinde.

 

Elevii au avut ocazia să viziteze Muzeul de Etnografie din satul Pietroșița și Pirmăria, apoi au susținut spetacolul de colinde în fața membrilor comunității locale, la sediul Fundației Ruralia – Renașterea Pietroșiței, unde au aflat și povestea Nașterii Domnului Isus, din perspectivă istorică și religioasă. Au aflat și care sunt asemănările dintre creștinismul de rit ortodox și cel catolic, în privința modului în care este sărbătorit Crăciunul – care, spre deosebire de Paști, este în aceeași zi pentru toți creștinii, pe 25 Decembrie.

 

La Casa Manolescu, sediul fundației care a găzduit lecțiile altfel pentru elevi, sunt expuse elemente laice și religioase care marchează Nașterea Domnului Isus, din mai multe țări și din toate bisericile creștine. Un „Belen” - termen folosit în Spania, pentru amenajarea scenei Nașterii Domnului Isus, provenit din modificarea numelui Betleem – a fost amenajat chiar în fostul grajd (staul) al conacului boieresc vechi de peste 100 de ani.

 

Scena Naterii lui Isus în staul a fost și ea adaptată la specificul locului, fiind adăugate elementele tradiționale românești, Astfel, copiii au putut înțelege mai bine cum sărbătoresc și alte popoare Crăciunul și li s-a explicat care este importanța și semnificația staulului din istoria biblică.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pietrosita colinde Pietroșița