x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce șezlonguri ne așteaptă pe plajă, anul acesta

Ce șezlonguri ne așteaptă pe plajă, anul acesta

10 Mar 2023   •   07:20
Ce șezlonguri ne așteaptă pe plajă, anul acesta

Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele 2023-2024 ar putea face mai atractiv litoralul românesc, dacă hotelierii vor deveni administratorii plajelor.

Urmează să fie scoase la licitație 129 de parcele de plajă, iar dacă licitațiile vor fi câștigate de hotelieri, aceștia vor putea să includă în ofertele pentru turiști, gratuit, șezlonguri și umbreluțe. Cei care așteaptă această modificare legislativă de mai mulți ani spun că vor fi siguri de un rezultat pozitiv după ce vor vedea și caietele de sarcini pentru licitații. Până acum, turismul pe litoralul românesc a avut de suferit din cauză că hotelurile nu puteau dispune de zone de plajă pe care să le poată pune la dispoziția celor cazați, ca în alte țări, fără costuri suplimentare.

Un metru pătrat de plajă se va închiria, în vara acestui an, cu prețul de 1,22 lei pe lună pentru cele de categoria I, cu funcția de recreere și divertisment, de la Ministerul Mediului, care încearcă să finalizeze cât mai curând procedura. Toate suprafețele de plajă ar trebui să fie predate operatorilor privați până la 1 mai 2023. Închirierea se va face la un preț foarte mic, dar acest avantaj ar trebui să fie un sprijin pentru turismul românesc, ceea ce s-ar putea întâmpla doar dacă hotelierii vor putea oferi suprafețele de plajă gratuit pentru turiștii cazați, așa cum se întâmplă în toate celelalte stațiuni din alte țări.

A fost nevoie de o procedură de urgență, pentru că anul trecut au expirat aproape 200 de contracte de închiriere, iar până la deschiderea oficială a sezonului estival, la 1 Mai, a mai rămas foarte puțin timp pentru pregătiri. Plajele nu înseamnă doar suprafețele de nisip pe care se pun șezlonguri sau care sunt lăsate libere, pentru cei care nu vor să stea pe șezlonguri, ci mai înseamnă amenajarea unor beach baruri, a zonelor de activități sportive, a toaletelor publice etc. Cei care au avut beach baruri pe plajă până acum, în zonele pentru care au expirat contractele, au fost obligați să le demoleze, iar acest lucru a generat o altă dispută, pentru că operatorii economici cer predictibilitate. Pentru perioada următoare, mai multe asociații patronale din industria ospitalității vor încerca să obțină de la Guvern și o decizie privind închirierea pe perioade mult mai lungi de timp, astfel încât să se poată face investiții rentabile. 

 

Se cer soluții pentru turism „ca afară”

 

Una dintre modificările pe care le aduce Ordonanța votată ieri este că suprafețele de plajă s-ar putea atribui chiar și în cazul depunerii unei singure oferte, ceea ce a ridicat semne de întrebare în legătură cu corectitudinea licitațiilor. Hotelierii spun, însă, că mai important este să se țină cont de interesele celor care depun oferte, pentru că turismul de pe litoral a fost afectat de cei care au închiriat plajele doar pentru a vinde scump șezlongurile, fără să existe coerență în managementul acestora. De altfel, una dintre propunerile celor care dețin spații de cazare la malul mării a fost, anul trecut, să fie cedate plajele către primării, astfel încât administrațiile locale să se poată ocupa de distribuirea lor către hotelieri, iar astfel să nu mai existe situații în care șezlongul se închiriază în România cu 150-200 de lei pe zi, devenind subiect de presă, ci să se intre într-o situație de normalitate, pe același model aplicat în Bulgaria, Grecia, Turcia și alte destinații în care merg românii pe litoral.

 

Asocieri de firme, doar pentru licitații

 

Condițiile cerute până acum pentru licitații erau în dezavantajul hotelierilor. Iar acele șezlonguri la prețuri exagerate, care au stricat și mai mult imaginea turismului din România, nu ar fi existat dacă situația ar fi fost gestionată de cei care au afaceri în acest domeniu. 

„Ni se cer servicii ca afară, dar nu se întreabă nimeni cine administrează plajele. Dacă vine să liciteze cineva care nu a avut niciodată afaceri în turism, iar interesul este doar să încaseze bani din închirierea șezlongurilor, e normal să nu fim competitivi, pe litoralul românesc, să nu ne putem compara cu țările care și-au cunoscut interesul și au gestionat corect situația plajelor. Cei care participă la licitații au fost lăsați să-și facă asocieri pentru a avea cifră de afaceri mare, dar nici măcar nu li s-a cerut să legalizeze formele asociative, iar noi ne-am trezit că nu avem șanse să administrăm plajele, pentru a atrage turiști în România, din cauza goanei după bani a unora, în detrimentul acestui sector de activitate. Ceea ce mulți nu au înțeles este faptul că România plătește sume colosale pentru promovarea litoralului ca destinație turistică, dar nu s-a luat în calcul managementul coerent al acestuia, nici măcar după ce s-a votat o lege pentru Organizațiile de Management al Destinației”, explică un hotelier.

 

Autoritățile se încurcă în birocrație

 

Faptul că plajele sunt gestionate de Ministerul Mediului este unul dintre impedimente, atunci când se dorește dezvoltarea turismului pe litoralul românesc, pentru că interesele de la Mediu sunt diferite de cele ale turismului. Un foarte bun exemplu este decizia din toamna anului trecut, de a interzice beach barurile și alte activități economice pe o perioadă de cinci ani, în zonele unde s-a făcut extinderea plajelor. Fiind nevoie și de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru a li se da aprobările necesare celor care vor să construiască aceste baruri, autoritățile s-au încurcat în birocrație și au demonstrat că turismul nu are mari șanse de a se dezvolta în România, atunci când nu reușesc să se înțeleagă Ministerul Mediului cu Ministerul Dezvoltării și cu primăriile. Ministerul Turismului nici nu a făcut parte din negocieri în cele mai multe situații.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: litoral românesc sezlonguri