x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Sfaturi practice pentru vacanţa în Thassos

Sfaturi practice pentru vacanţa în Thassos

05 Iun 2013   •   15:23
Sfaturi practice pentru vacanţa în Thassos

Grecii sunt foarte ospitalieri si primitori; intotdeauna cu zambetul  pe buze, ar face orice pentru ca oaspetii lor sa se simta bine. Iata cateva  lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a pleca in Thassos!

„Buna ziua”/ „Kalispera”

Grecii sunt un popor prietenos. Nu fi surprins daca, in loc de o scuturare de mana, te vei trezi imbratisat sau batut pe umeri. In Grecia, prietenii foarte buni se saluta cu o imbratisare si cate un sarut pe fiecare obraz. O traditie frumoasa a grecilor este aceea de a-ti ura o saptamana/ luna buna la inceputul saptamanii/ lunii.

Limbajul semnelor

Cu siguranta nu ar trebui sa ii arati unui grec urmatoarele gesturi:
Degetul mare si cel aratator unit intr-un cerc - este mai mult decat un gest obscen, inseamna ca il consideri idiot. Pentru greci, ridicarea unei maini conform motto-ului „Give me five”, de asemenea este considerata o insulta. Cu toate acestea, grecii gesticuleaza mult atunci cand converseaza. Deseori, ceea ce nu e decat o simpla discutie amicala poate parea o cearta

Imbracamintea

Turistii au tendinta sa se plimbe pe strazi in costume de baie sau imbracati foarte sumar. Acest lucru nu prea este agreat de localnici. Nu este prea greu sa porti pantaloni scurti si tricou in timp mergi pe jos pentru cumparaturi sau cand intri intr-un bar, nu-i asa?
Unii greci considera ca femeile care poarta haine foarte mulate sau fuste extrem de scurte cauta o aventura. In unele sate, de asemenea, este un semn de lipsa de educatie! Un compromis ar fi: elegant si sexy, dar cu masura.

In biserica

Cand vizitezi bisericile sau manastirile, asigura-te ca porti o vestimentatie decenta. Femeile trebuie sa isi acopere genunchii si umerii, dar asta inseamna o fusta lunga, pentru ca in unele biserici e interzis accesul femeilor in pantaloni chiar daca sunt lungi. Barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi. Pantalonii scurti, slapii, tricourile cu fel si fel de inscriptii sau desene nu sunt tocmai adecvate .  In cea mai mare parte a bisericilor sau manastirilor este interzis fotografiatul. Daca nu exista un semn de interdictie, atunci poti face fotografii, dar fara sa utilizezi blitzul.

La plaja

In Thassos exista doar o plaja pentru nudisti. Pe restul plajelor, vei fi amendat daca faci baie dezbracat. Femeile pot face plaja topless pe oricare dintre plajele din Thassos. Cu toate acestea, daca apar familii cu copii, exista o regula tacita care cere ca femeile care fac plaja topless sa se acopere sau familia respectiva sa caute un alt loc pe plaja.

Siesta de pranz

In sezonul estival, localnicii respecta orele de somn dupa amiaza, intre 13:00 si 16:00-17:00. Statiunile sunt linistite in aceste intervale orare si e bine sa le respecti si tu pentru ca seara sa ai dispozitie sa dansezi cot la cot cu grecii.

La taverna

Daca esti intr-un grup mai mare, chelnerul va aduce nota de plata pentru intreaga masa. Daca vrei o nota separata, trebuie sa ceri asta inainte de a face comanda. In niciun caz nu e frumos sa calculati partea fiecaruia in incinta restaurantului.

Atunci cand ceri nota, nu-l striga pe chelner daca este in capatul celalalt al tavernei. Este mai bine sa ii faci un semn discret si sa il rogi sa iti aduca nota de plata: „Logariasmó, parakaló”. „Multumesc” in limba greaca se spune “efharisto”. Daca te grabesti, poti plati direct in bucatarie. Dar cine nu are timp in vacanta? Ca si in Romania, trebuie sa-i lasi bacsis chelnerului cam 10% din valoarea facturii.

Oferta sejur Thassos
Hotel Olympion 2* - 1 Euro/pers./noapte, cazare cu mic dejun. Europa Travel, www.europatravel.ro

×
Subiecte în articol: sejur Thassos