x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Skiathos, insula strategică a turismului elen

Skiathos, insula strategică a turismului elen

de Magda Cristina Ursache    |    24 Mai 2010   •   00:00
 Skiathos, insula strategică a turismului elen

Skiathos este una din insulele greceşti care, datorită poziţiei sale strategice, a atras populaţiile din zonă încă din vremea antichităţii. A fost colinizată de ionieni şi a devenit membră a Ligii Ateniene încă din 477 î.Hr. În timpul campaniei lui Xerxes, Skiathos a avut un rol important în bătălia contra perşilor; trei vase de luptă au ancorat aici, aşteptând confruntarea cu flota persană. Insula a fost apoi cucerită pentru o perioadă de macedoni, pentru ca apoi să ajungă sub stăpânirea romanilor. A revenit apoi în mâinile atenienilor. A fost cucerită de temutul Barbarossa în 1537, dar turcii au capturat-o apoi în anul următor. Locuitorii Skiathosului au participat activ şi la Războiul de Independenţă al grecilor faţă de Imperiul Otoman, insula, eliberată în 1823, fiind printre primele recucerite după începerea luptei, în 1821. În 1829, la doar un an înaintea reîntregirii statului grecesc, cetatea fortificată Kastro a fost abandonată, locuitorii acesteia stabilindu-se pe locul vechiului oraş antic, această mutare marcând victoria definitivă asupra turcilor în insulă.


CULTURĂ CU MIROS SĂRAT

Capitala insulei Skiathos este oraşul cu acelaşi nume, înfiinţat în 1829 de locuitorii fostei cetăţi fortificate Kastro, pe amplasamentul fostului oraş antic. Este cel mai mare port al insulei şi un oraş care are multe frumuseţi de oferit. Dar mai presus de privelişte, elementele culturale ale oraşului sunt cu adevărat interesante. Un mare romancier grec, supranumit "sfântul literelor", Alexandros Papadiamantis s-a născut aici în anul 1851, întro casă din apropierea portului, transformată acum în muzeu. Se spune că marea l-a ispirat mult în creaţia sa, precum şi casele albe, cu acoperiş de teracotă, străzile înguste şi şerpuitoare ale oraşului.

Cultura religioasă este şi ea marcată prin numărul mare de biserici ale oraşului. Printre ele se numără biserica Sfântului Nicolae, în cartierul Bourtzi, precum şi biserica Fecioara Limnia, în vest, în apropierea mării.

În nordul insulei se află fosta capitală fortificată Kastro, la care se poate ajunge cu barca. Aici a fost centrul principal de apărare împotriva turcilor pe perioada revoluţiei greceşti. În perioada celui de-al doilea război mondial, Kastro a revenit la rolul său de cetate de apărare şi a acordat refugiu trupelor aliate în ruta spre Egipt, jucând un rol important în soarta războiului. Din păcate, cetatea este acum în ruine, iar dintre cele 30 de biserici care existau iniţial aici s-au mai păstrat doar trei, incluzând şi vechea catedrală a lui Iisus Hristos.


TURIST ÎN SKIATHOS
Ca turist, în Skiathos puteţi să admiraţi fie partea istorică a insulei, fie să vă bucuraţi de tot felul de servicii pe care locuitorii vi le oferă. Cele mai populate locuri sunt, fără îndoială,  plajele minunate care înconjoară practic insula. Celebră este plaja Koukounaries, care atrage zilnic sute de turişti. Puteţi practica fără probleme sporturi nautice, vă puteţi bronza sau puteţi face plimbări de-a lungul minunatelor golfuleţe care populează insula. Lalaria este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase golfuri greceşti, în special datorită formaţiunilor rocilor erodate de vânt. O privelişte aparte oferă şi lacul Strophilia, la 12 km distanţă de capitala insulei.

Pentru curioşi, se poate face o vizită la şantierele navale din oraşul Skiathos unde puteţi vedea cum se construiesc bărci de pescuit sau canoe.

Pe insulă cel uşor se ajunge cu avionul, iar preţurile de cazare, pentru un sejur de 6 zile, cu mic dejun, în hoteluri de 3 stele, pornesc de la 110 euro, urcând, pentru hotelurile de 4 stele, până către 200 de euro. Sub 200 de euro ajung şi vacanţele de 10 zile, în vile de 2 sau 3 stele, situate direct pe plajă sau la câteva sute de metri de aceasta, în mijlocul vegetaţiei de tip mediteranean.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... grecia