Tren de plăcere în Africa "neagră" / 28 februarie 2008 ● Cu mic cu mare am aşteptat nerăbdători să debarcăm în micul şi pitorescul oraş Kimberley, capitala diamantelor din Africa de Sud. Unii, numai pentru a vedea, alţii, pentru a vedea şi cumpăra.
În 1871, la Kimberley, începeau primele săpături în căutarea diamantelor. La 14 august 1914, "depozitul" (situl) de diamante era deja epuizat: se excavaseră 22,5 milioane de tone de pământ, din care au rezultat 2.772 de kilograme de diamante. În urmă a rămas un crater de 214 m adâncime pe un perimetru de 1,6 km. Întreaga arie de lucru fusese de 17 hectare. Tot aici s-a desoperit cel mai mare diamant din lume, de 616 carate, numit Eureka.
Alina, silitoare, s-a înscris în grupa celor care au vizitat, disciplinat, tot ce au avut ghizii în plan, fără alte preocupări. Eu, fiind "doctor" în diamante, am făcut un tur vizual în viteză şi m-am înfiinţat la magazinul specializat din incintă. Surpriză: din motive de securitate nu aveau decât diamante mici, de până la 1 carat. Orice diamant mai mare trebuia comandat şi îl puteai avea a doua zi. Faptul că preţurile erau de trei ori mai mici decât în orice magazin din Amsterdam, egale cu preţurile de la bursa de angro din Tel Aviv, m-a făcut să am o discuţie serioasă cu managerul magazinului. Am cumpărat pe loc patru diamante mici de 1 carat fiecare, destinate fetelor mele. Un astfel de diamant costa la Amsterdam în jur de 9.000 de euro, poate şi mai mult. Aici am plătit 3.500 de dolari bucata. I-am explicat managerului că are şansa să vândă un diamant de 4-5 carate dacă se mişcă repede. Fermitatea din tonul meu şi faptul că plătisem cash cele patru "pietricele" l-au convins. Au urmat câteva telefoane şi am primit asigurări că într-o oră va sosi de la bancă un diamant de 4,8 carate. În timp ce aşteptam sosirea pietrei am început negocierea: preţul de magazin era de 47.000 de dolari, s-a ajuns la 37.000 de dolari cu carte de credit sau 30.000 de dolari cash. Mai aveam 15.000 cash, aşa că ne-am înţeles la 32.000 de dolari: 12.000 cash şi 20.000 pe trei cărţi de credit diferite. În 45 de minute am avut "pietricica". Cu restul de 3.000 de dolari am cumpărat un diamant de 75 de carate. Mă rog, o să vă povestesc altă dată mai mult, poate atunci când veţi avea răbdarea să "suportaţi" un subiect fascinant, şi anume tranzacţiile cu diamante. Alina nu ştie nici acum cât am plătit, de fapt, ea era fascinată de Kimberley. Iar eu eram precum Erasmus Jacobs, puştiul în vârstă de 15 ani, care prin 1867 găsea pe terenul fermei tatălui său, situată la sud de Orange River, o piatră transparentă. "Acţiunea" băiatului a reprezentat începutul febrei diamantelor, în 15 ani, Africa de Sud producând mai multe diamante decât India în peste 2.000 de ani. Această abundenţă de diamante a coincis cu secarea minelor braziliene. Primele diamante au fost descoperite în albiile fluviilor. Apoi au ajuns să fie găsite mai întâi în pământ, apoi în roca dură din jurul oraşului minier Kimberley. Între 1870 şi 1880, Kimberley, unde se aflau minele din care se extrăgea 95% din producţia mondială de diamante, a devenit oraşul marilor îmbogăţiţi şi al rivalităţilor dure, mai ales cea dintre afaceriştii Rhodes şi Barnato, care au reuşit să devină în scurt timp magnaţi.
Kimberley rămâne peste timp sinonim cu diamantele. Astăzi, Africa de Sud este pe locul al treilea în topul producţiei, şi specialiştii consideră că va rămâne pe această poziţie pentru mult timp.
Va urma
Citește pe Antena3.ro