x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tabăra de pe Everest va fi mutată din cauza topirii ghețarului

Tabăra de pe Everest va fi mutată din cauza topirii ghețarului

17 Iun 2022   •   18:20
Tabăra de pe Everest va fi mutată din cauza topirii ghețarului

Autoritățile din Nepal vor muta tabăra de bază de pe Everest din cauza topirii ghețarului Kumbu, anunță BBC..

Tabăra, folosită de până la 1.500 de persoane în sezonul de alpinism de primăvară, este situată pe ghețarul Khumbu, care se topește rapid.

O nouă locație urmează să fie găsită la o altitudine mai mică, unde nu există gheață pe tot parcursul anului.

Cercetătorii spun că apa de topire destabilizează ghețarul, iar alpiniștii afirm[ că în tabăra de bază apar tot mai multe crevase.

"Ne pregătim acum pentru relocare și vom începe în curând consultările cu toate părțile interesate", a declarat pentru BBC Taranath Adhikari, directorul general al departamentului de turism din Nepal.

Tabăra se află în prezent la o altitudine de 5.364 de metri. Noua tabără va fi cu 200m până la 400m mai jos, a declarat Adhikari.

Planurile urmează recomandările unui comitet format de guvernul nepalez pentru a facilita și monitoriza alpinismul în regiunea Everest.

Ghețarul Khumbu, la fel ca mulți alți ghețari din Himalaya, se topește rapid ca urmare a încălzirii globale, au constatat oamenii de știință.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Leeds în 2018 a arătat că segmentul aflat în apropierea taberei de bază se reduce cu o rată de 1 m pe an. Ghețarul pierde 9,5 milioane de metri cubi de apă pe an.

Alpiniștii și autoritățile nepaleze spun că un pârâu aflat chiar în mijlocul taberei de bază s-a extins în mod constant. De asemenea, ei spun că fisurile și crăpăturile de pe suprafața ghețarului apar mai frecvent decât înainte.

De asemenea, se pot auzi frecvent zgomote puternice, cauzate de mișcarea gheții sau de căderea de pietre.

Un membru important al comitetului care a recomandat mutarea taberei de bază, Khimlal Gautam, a declarat că prezența atâtor oameni în tabăra de bază a contribuit la această problemă.

"De exemplu, am constatat că oamenii urinează în jur de 4.000 de litri în tabăra de bază în fiecare zi", a spus el.

"Iar cantitatea masivă de combustibili precum kerosenul și gazul pe care le ardem acolo pentru gătit și pentru încălzire va avea cu siguranță impact asupra ghețarului de gheață".

Cei mai mulți alpiniști încă urcă pe Everest de pe partea nepaleză, dar numărul celor care pornesc din China este în creștere.

×
Subiecte în articol: nepal everest