x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Târguri gastronomice şi dansuri, în vechile castele ale Transilvaniei

Târguri gastronomice şi dansuri, în vechile castele ale Transilvaniei

de Diana Scarlat    |    09 Apr 2019   •   11:53
Târguri gastronomice şi dansuri, în vechile castele ale Transilvaniei

Ofertele turistice s-au diversificat, în ultimii ani, în multe zone ale României. De la clasicul circuit gastronomic într-o zonă istorică, s-a ajuns la crearea unor pachete turistice unice, care includ chiar şi provocări precum competiţii sportive sau minifestivaluri de muzică şi dans, asezonate cu reţete culinare speciale şi cu vinuri din podgoriile aflate în aceeaşi zonă. În plus, începe să funcţioneze şi la noi acea nişă care se adresează celor pasionaţi de castelele şi palatele care au fost recondiţionate şi redate circuitelor turistice. Iar centrul României este căutat şi pentru acest tip de ofertă, aici reînviind, practic, o tradiţie a zonei.

Castelul Bánffy, de la Bonţida, a fost pus pe harta turistică a Transilvaniei cu ajutorul festivalului de muzică tehno „Electric Castle”, apoi şi-a deschis, timid, porţile, pentru vizitatori. Chiar în aceste zile, mai precis, duminică, pe 7 aprilie, castelul şi-a primit oaspeţii, oferindu-se şi alte tipuri de atracţii, precum un târg al produselor locale, concursuri de decorare de turtă dulce, activităţi pentru copii, tur ghidat pentru adulţi, de la Capelă, la Clădirea Bucătăriei şi la Cafenea, dansuri istorice, atelier de creaţie şi invitaţie la ceai... cu ceştile din dotare, pe care vizitatorii au fost rugaţi să le aibă la ei, pentru a proteja natura. În alte locuri istorice din inima Transilvaniei, oaspeţii merg, deja, de mulţi ani, doar pentru a lua masa la Palat. Aşa se întâmplă la Palatul Brukenthal din Avrig, unde pachetele pentru turişti includ, de câţiva ani, oferte de detoxifiere de primăvară, cu meniuri speciale, sau Festivalul de Tango, organizat tot primăvara, pentru a-i încuraja pe vizitatori să facă şi mişcare, în timpul excursiilor de relaxare.

 În această primăvară, Festivalul de Tango de la Avrig se va organiza între 19-21 aprilie, în sala de dans a Palatului Brukenthal din Avrig, iar organizatorii au făcut chiar şi câteva studii, în ultimii ani, pentru a afla care sunt preferinţele publicului.

De două ori mai multe dansatoare decât dansatori

„Festivalul de Tango adună oameni din întreaga ţară, oameni pasionaţi de acest dans, dansatori de toate tipurile, de la amatori, până la profesionişti. Ce am observat este că sunt mai multe femei pasionate de acest dans şi de eveniment, raportul fiind de circa 65% femei şi 35% bărbaţi. Cei care vin pentru acest eveniment sunt interesaţi şi de seminariile organizate pentru dansatori, unde pun întrebări şi află tot ce-i interesează. Apoi, este şi zona de socializare, foarte importantă pentru această categorie de turişti: în fiecare seară se organizează un mic party, pentru a pune în practică noile mişcări învăţate”, explică un reprezentant al Palatului Brukenthal din Avrig. Ideea organizării acestui festival în scop turistic a fost a unei forme care a căutat, iniţial, cel mai potrivit spaţiu pentru un astfel de eveniment.

Palatul Brukenthal le serveşte oaspeţilor meniuri de primăvară, bazate pe reţete culinare speciale, de care se bucurau vechii nobili austrieci, maghiari sau germani care vizitau Avrigul, pe vremea când gazdă le era însuşi baronul Samuel von Brukenthal.

Meniuri verzi, cu „hrana regilor”

Una dintre reţetele de sezon este, cum altfel... pe bază de urzici. „Sparanghelul şi urzicile sunt specialităţile bucătarului. Sparanghelul este numit «hrana regilor», în tradiţia acestor locuri, deci pare o mâncare demnă de a fi servită de noi. Urzicile sunt culese de la noi din grădină, dintr-o zonă dedicată acestei categorii de vizitatori, care vin în perioada de primăvară tocmai pentru a se putea bucura de preparatele culinare pe care nu le vor găsi în altă parte. Avem şi seră pentru produsele bio, pentru că aici, la Palat, încurajăm sănătatea, alimentaţia sănătoasă şi mişcarea”, mai spune reprezentantul palatului. La pachet se adaugă ceaiul de urzici, masajul cu ulei de urzici, dar şi băile cu zeamă de urzici. Vizitatorii pot alege un meniu „detox” numai cu urzici, care conţine: urzici cu ochiuri şi piure, supă-cremă de urzici, şniţel vienez cu urzici. Doar desertul este fără urzici, dar se poate renunţa la el, pentru a avea grijă de siluetă. Cei care nu au astfel de probleme se pot bucura de celebrii papanaşi, care au primit titlul „best papanasi ever”, de la turiştii străini ajunşi la palat prin reţeaua booking.com. Tot printre reţetele casei se află ştrudelul cu mere sau plăcinta casei. Iar băutura recomandată în meniu este socata, preparată sub ochii miraţi ai clienţilor, sau limonada cu căpşune.

Secrete ale reţetelor cu urzici

Urzicile – vedetele sezonului – se prepară în mai multe feluri, iar fiecare zonă şi fiecare bucătar au ceva special în reţeta proprie. În general, se prepară un piure de urzici, cu usturoi, care, însă, diferă în funcţie de reţetă sau de tradiţie. Mircea Dinescu, de exemplu, se laudă cu o reţetă proprie, care conţine sos bechamel, zeamă de portocale şi dulceaţă de ardei iute. Preferabil este ca usturoiul să dea doar o uşoară aromă preparatului, nu să i se simtă gustul. Pentru asta, se recomandă fierberea usturoiului în coajă. Reţetele ardeleneşti „botează” urzicile în lapte şi chiar în smântână. Urzicile se amestecă bine cu un sos alb (bechamel), din unt şi făină, diluat treptat cu lapte, peste care se pun urzicile opărite şi tocate sau zdrobite până se transformă într-o pastă fină, şi usturoiul. La final se poate pune şi puţină smântână, pentru mai multă consistenţă şi savoare.

×
Subiecte în articol: Castelul Banffy