x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

de Diana Scarlat    |    27 Oct 2020   •   10:10
Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape au determinat foarte mulți turiști să aleagă Delta pentru un concediu ideal, în zone izolate, pentru a se asigura că reduc la maximum și riscurile de a intra în contact cu posibili purtători de virus. La sfârșitul toamnei, încă sunt așteptați vizitatori, la fel ca în anii anteriori, acolo unde pensiunile rămân deschise până la sfârșitul lunii noiembrie. Pescarii și cei care caută relaxarea, departe de zonele aglomerate, pot alege o vacanță de toamnă sau măcar câteva zile în Delta Dunării și în zona continentală a Dobrogei, unde se pot face excursii de o zi.

Crișan, Letea, Sulina, Uzlina, Jurilovca sau Sfântu Gheorghe sunt zonele preferate de pescari, mai ales toamna. În ultimii ani, Delta Dunării a fost vizitată de un număr din ce în ce mai mare de turiști, chiar și în acest an marcat de pandemie, tocmai pentru că aici este asigurată pe cale naturală izolarea. În luna iunie erau făcute deja rezervări până la finalul lunii octombrie, în aproape toate spațiile de cazare înregistrate și clasificate. Luna noiembrie le mai oferă o șansă celor care nu au avut timp să-și petreacă vacanța mult dorită, departe de civilizație. Pentru cei care vor să facă un circuit multicultural, de doi ani s-au deschis și pensiuni în sate care nu erau pe harta turistică, până acum, unde tradițiile seculare au fost conservate și s-au transformat în tot atâtea atracții pentru vizitatori. 

Circuite culinare tradiționale

Un circuit al vinurilor dobrogene sau unul culinar se transformă într-o experiență de neuitat, mai ales dacă sunt combinate tradițiile românești cu cele aromâne sau meglenoromâne, dar și cu cele turcești, tătărăști, ucrainene și lipovene. În Deltă, peștele se poate găti în sute de feluri, cu diferențe de la o zonă la alta, în funcție de comunitatea locală și de tradițiile ei. Dar sunt și multe alte preparate culinare care merită atenția unui gurmand plecat în căutarea aventurilor gastronomice locale. Iar pentru a completa experiența multiculturală, se pot vizita zonele încărcate de istorie. Turiştii care vor să îmbine excursiile în Delta Dunării cu cele din zona continentală a Dobrogei pot vizita cetăţile spectaculoase de la gurile de vărsare ale Dunării. Enisala şi Argamum sunt deja celebre şi atrag mii de vizitatori anual. Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca, este considerată prima colonie a vechilor greci din zona Mării Negre, iar descoperirile arheologice şi legendele locale fac din acest loc, ascuns până de curând, o adevărată comoară ce ar putea urca Dobrogea în topul internaţional al atracţiilor culturale. Mai „tânără”, dar şi mai bine conservată este Cetatea Enisala, din imediata apropiere, ale cărei ziduri se ridică, parcă, din întinderea de ape. Iar vizitatorii descoperă aici tradiţii autentice, pe care localnicii le dezvăluie cu bucurie. 

Istoria puțin cunoscută a Capului Doloșman

Cetatea Argamum este situată în apropiere de Jurilovca, la Capul Doloşman, care veghează, de sus, Lacul Razelm (Razim). Cetatea Argamum este considerată de unii arheologi prima colonie grecească nu doar de pe teritoriul ţării noastre, ci din bazinul Mării Negre, de care navigatorilor le era frică. Pontus Euxinus era, iniţial Pontus Axeinos, adică „marea înspăimântătoare, neprietenoasă”, nu „marea prietenoasă”, aşa cum „Capul Bunei Speranţe” s-a numit, iniţial, „Capul Furtunilor”. După un vechi obicei marinăresc, s-au schimbat numele, în speranţa că se va schimba şi norocul. „Cel mai important argument pentru a atesta ideea că Argamum a fost prima cetate a grecilor în Marea Neagră este mormântul antic grec de incineraţie, unic în bazinul Mării Negre. În jurul lui s-a creat un cult al eroului, care a durat circa 400 de ani. Concluziile arheologilor arată că este vorba chiar de mormântul întemeietorului acestei prime colonii, ce datează din a doua jumătate a secolului al VII-lea înainte de Hristos. Aici era un golf al Mării Negre, numit Halmyris, de la apa salmastră, foarte puţin sărată. Ruta de navigaţie era chiar prin dreptul cetăţii Argamum”, explică Ştefan Constantin, ghid de turism din Tulcea. 

Cetatea medievală a genovezilor

Destul de aproape de Argamum, cetatea Enisala este singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare în Dobrogea. Se afla pe țărmul Mării Negre, în secolele XIII-XIV, când a fost întemeiată de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin, dar de atunci apele mării s-au retras. Istoria locurilor arată că genovezii care au întemeiat-o deţineau, la acea vreme, monopolul navigaţiei la Marea Neagră, iar fortăreaţa avea rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat. Actualul Lac Razelm (Razim) era, în perioada medievală, un golf al Mării Negre, însă topografia s-a modificat, mai ales în urma intervenției omului, în secolul trecut. Cetatea se află la 2 kilometri distanță față de satul Enisala, din judeţul Tulcea, în apropierea localității Babadag. De sus, de unde cetatea veghează și astăzi deasupra Dobrogei, se văd ambele lacuri, Razelm şi Babadag, astfel încât privitorului i se oferă o imagine unică, vânată de fotografii profesioniști sau amatori.

 

Complexul lagunar Razelm-Sinoe are foarte multe de oferit, dar vizitatorii trebuie să ţină cont și de faptul că zona Capul Doloşman este considerată arie strict protejată, iar condiţiile de vizitare sunt restrictive. 


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×