x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Noul trend corporatist: teambuilding la Murano

Noul trend corporatist: teambuilding la Murano

de Diana Scarlat    |    19 Mai 2023   •   07:40
Noul trend corporatist: teambuilding la Murano

Una dintre principalele atracții ale insulei Murano, lângă Veneția, este o veche biserică restaurată de un român, unde funcționează un cuptor de sticlărie. Aici se fac evenimente și mai ales teambuilding-uri, iar românii sunt printre principalii vizitatori.

Locul transformat recent în punct de atracție turistică se numește Catedrala de sticlă - Santa Chiara, spațiul fiind destinat astăzi petrecerilor private și de companie. Participanții au în pachetul oferit de gazde o demonstrație de confecționare a sticlei de murano, la vechiul cuptor care funcționează în interior. Bogată în istorie, fosta biserică este una dintre cele mai vechi structuri de pe insula Murano, ale cărei încăperi au găzduit în trecut atât simple călugărițe, cât și iluștri dogi, dar și pe celebrul Giacomo Casanova. 

Un român a devenit vedeta întregii lumi după ce a reușit să readucă la viață un monument istoric unic în lume și să-l transforme în principal punct de atracție al celebrei insule Murano. Ion Cafadaru, originar din Dărmănești, Dâmbovița, a avut ideea și curajul să cumpere o biserică veche de pe insula Murano, care deja era în ruină, pentru a o transforma într-un spațiu al celor mai în vogă petreceri private de pe insulă.

Se știe că dintre toți participanții la Carnavalul de la Veneția, cei mai bogați se retrag zilnic de la petrecerile oficiale către spații de lux unde se organizează petreceri private. Catedrala de sticlă de la Murano este unul dintre aceste locuri. Dar spațiul este închiriat pentru evenimente și teambuilding-uri tot timpul anului. 

 

Restaurată cu mâinile goale

 

Românii au aflat de existența acestui loc și a devenit în scurt timp unul dintre „fițele” mediului corporatist, în programele evenimentelor lor. Basilica a fost restaurată și a intrat în circuitul turistic în 2016. Clădirea face parte din patrimoniul UNESCO. Iar românul care a reușit să o transforme în atracție turistică a insulei nu a stat degeaba, în acest timp, ci s-a apucat inclusiv să învețe meșteșugul producerii sticlei de Murano, devenind mai întâi ucenicul meșterilor de pe insulă.

Ion Cafadaru a ajuns la toate aceste performanțe după ce s-a căsătorit cu o italiancă și a plecat din țară. Fiind economist de profesie, a văzut imediat oportunitățile oferite de „Cizmă” și mai ales a văzut în ruinele bisericii vechi de 800 de ani, Santa Chiara, o foarte bună investiție. Și-a vândut afacerea din România și a folosit banii pentru a face achiziția de la Murano, pe care a restaurat-o cu ajutorul familiei, timp de cinci ani. Au recondiționat totul manual, din materiale acceptate pentru clădirile din patrimoniul UNESCO.

Insula Murano este lângă Veneția. Se ajunge aici cu ambarcațiunile din portul venețian, în circa 20 de minute. Insula ascunde și astăzi secretele maeștrilor sticlari care erau privilegiați dar și captivi, neavând voie să plece niciodată în viață, după ce acceptau să facă parte din această breaslă. Insula poate fi vizitată, iar arta sticlarilor le este dezvăluită turiștilor de meșterii care primesc oaspeți în atelierul lor. Un astfel de atelier este și vechea biserică Santa Chiara, situată chiar în centrul insulei. Măiestria sticlarilor de aici a atins asemenea dimensiuni, încât pietrele prețioase au fost uneori înlocuite cu sticlă, fără a se observa ușor diferențele. Iar sticlarii confecționează astăzi bijuterii din sticla prețioasă. Diferența de preț între obiectele confecționate într-un astfel de atelier și cele care se pot cumpăra și de pe tarabele de suvenire de la Veneția este foarte mare, pentru că în atelier se garantează autenticitatea obiectelor.

Basilica Santa Chiara Murano a devenit astăzi și un muzeu al obiectelor de sticlă. Cuptorul vechi din interior a fost adus în biserică în urmă cu 200 de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: trend corporatist murano