Care este legatura intre automatul de cafea, Stendhal, elicea navala si James Joyce? Raspunsul corect si definitiv este orasul Trieste, din nord-estul Italiei. 'Bunicul' tonomatului de cafea de astazi a fost inventat, la Trieste, de Francesco (Ferenc) Illy, un contabil nascut la Timisoara in 1892. In orasul care in limba romana se traduce prin 'Targul' a fost testata cu succes una dintre primele elice navale, inventata de austriacul Joseph Ludwig Franz Ressel. Scriitorul Henri-Marie Beyle, pe care il cunoastem sub numele de Stendhal, a reprezentat Franta, ca si consul, la Trieste, unde, se spune, a finalizat ultimul sau roman – 'Manastirea din Parma'.
Cateva generatii mai tarziu, un alt scriitor isi facea aparitia pe strazile acestui oras, aflat, pana in primul razboi mondial, pe teritoriul Austro-Ungariei. James Augustine Aloysius Joyce, poet, scriitor, profesor de limba engleza si jurnalist, a trait o buna bucata de timp – aproximativ zece ani – la Trieste, impreuna cu sotia sa, Nora. Aici i s-a nascut primul copil, George, si tot aici l-a cunoscut pe omul care avea sa-i fie prieten pana in ultima clipa, Ettore Schimtz. In semn de recunostinta pentru contributia adusa literaturii secolului al XX-lea, triestenii i-au ridicat statuie irlandezului Joyce. Sculptura care pare vie a fost amplasata in 2004 pe podul care traverseaza Marele Canal, privirea ei fiind orientata spre casa in care a locuit odinioara James Joyce, in Piata Ponterosso.
Nu foarte departe de Ponterosso – orasul este incantator daca nu iei cu asalt magazinele cu reduceri si te rezumi numai la promenada – se afla Piata Unita d’Italia (Italia Unita), chiar la 'buza' Adriaticii. Chiar aici, in a doua parte a lunii octombrie, minti luminate ale Europei stiintifice si tehnologice s-au reunit pentru a identifica oportunitatile de colaborare in domeniu. A fost prima reuniune stiintifica organizata de Initiativa Central-Europeana (CEI, o forma flexibila de cooperare regionala) de la infiintarea sa din 1989, cu ajutorul Organizatiei de media din Europa de Sud-Est (SEEMO, South East Europe Media Organization, SEEMO), afiliata Institutului International de Presa.
Devenit cu decenii in urma Orasul Stiintei, adapostind opt centre de excelenta recunoscute pe plan international, Trieste a gazduit una dintre cele mai importante reuniuni stiintifice din cadrul CEI, la nivel de ministri, organizata sub presedintia Serbiei. Reprezentantul Romaniei, prof. Dragos Ciuparu, secretar de stat in Ministerul Educatiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, a stat la masa cu elite din lumea stiintei europene. El insusi un geniu si un reformator, cunoscut si apreciat de toti participantii, D. Ciuparu le-a vorbit interlocutorilor despre un proiect stiintific in Delta Dunarii – construirea unui centru de cercetare multidisciplinara. In ansamblul ei, intalnirea de la Trieste s-a dovedit un succes, dupa cum a apreciat chiar trimisul Comisiei Europene, Tania Friederichs, a carei principala misiune a constat in identificarea potentialului din regiune si a excelentei in cercetare.
Vizita in Italia nu s-a rezumat numai la discutii de specialitate, ci si la un tur in forta la acceleratorul de particule Elettra (unde particulele sunt accelerate printr-un tunel in forma de inel, iar lumina rezultata se analizeaza), la laboratorul Fermi (unde se studiaza, intre altele, dinamiza materiei in timp foarte scurt) si la Centrul international pentru inginerie genetica si biotehnologie (ICGB, un institut strict de cercetare in virusologie, imunologie moleculara, terapie genetica etc).