x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unic în lume: Tunelul celor 365 de sfinți

Unic în lume: Tunelul celor 365 de sfinți

23 Iun 2020   •   17:25
Unic în lume: Tunelul celor 365 de sfinți

Două idei transpuse fericit în practică au făcut ca în staţiunea Straja, din Valea Jiului, să fie realizat unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe un tunel în lungime de 54 de metri fiind pictaţi 365 de sfinţi ortodocşi, câte unul pentru fiecare zi din an.

Cabanierul Emil Părău, omul care a avut ideea şi mai apoi a construit "Tunelul sfinţilor", povesteşte că totul a plecat de la căutarea unei soluţii practice prin care turiştii credincioşi să poată ajunge uşor la schitul de lemn din staţiune şi pe timp de iarnă, atunci când zăpada depăşeşte ''binişor'' un metru şi jumătate.

"În Straja este foarte multă zăpadă şi tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Şi ca să dăinuiască în veci l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocşii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Aşa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox, de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini", a explicat Emil Părău.

Lucrările de construcţie ale tunelului s-au încheiat în anul 2006 şi au continuat, atunci când peretele a permis, cu pictura interioară. A fost nevoie de doi ani de zile pentru ca meşterii să poată finaliza inedita lucrare, dar ceea ce a rezultat are un farmec aparte.

Calendarul începe cu luna septembrie, respectând astfel regulile ortodoxiei, şi este pictat pe partea stângă a tunelului. Pentru fiecare zi din an a fost ales câte un sfânt preluat din calendarul ortodox. Data din calendar este marcată cu o candelă care arde în permanenţă la baza picturii care marchează acel moment din an. După o zi, candela aprinsă este mutată la următorul sfânt din calendar.

Calendarul reprezintă doar o treime din tunel.

Ce alte minunății poți găsi pictate în celelalte 2 treimi din lungimea tunelului?

.............

Află mai mult despre acest monument unic în lume

×