Muzeul funerar din aer liber, unic în România, se află în Piața Ovidiu din Constanța, în parcul de lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie. Pietrele mortuare prezintă mici povești ale celor care au trăit în antichitate în Tomis.
Monumentele au inscripții antice care sunt traduse pe niște plăcuțe în limba română și în limba engleză. Unul dintre monumentele descoperite de arheologi este dedicat unei grecoaice din Hellada care a trăit în Tomis în secolele II-III după Hristos.
Pe altarul femeii care poartă numele de Epiphania scrie: „Am văzut multe ţinuturi şi am plutit pe tot întinsul mării, căci armatori îmi erau şi tatăl, şi soţul, pe care cu mâini curate i-am aşezat, după moarte, în mormânt. Cu adevărat fericită îmi era înainte viaţa! M-am născut între muze şi m-am împărtăşit din bunurile înţelepciunii“.
Celelate pietre funerare spun poveștile unor mame, soți sau oameni cu funcții importante în anticul Tomis.
De exemplu, Hermogenes era arhonte - magistrat suprem din Atena, dar şi agoranom - magistrat însărcinat cu controlul pieţei economice a Tomisului. „Am socotit prietenia faţă de toţi ca un titlu de glorie. În vârstă de 50 ani, am ajuns la capătul vieţii şi am murit, aşa cum trebuie să sosească tuturor sorocul“, scrie pe piatra acestuia.