x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii UNIC ÎN ROMÂNIA. Podul lui Dumnezeu

UNIC ÎN ROMÂNIA. Podul lui Dumnezeu

07 Iun 2016   •   20:00
UNIC ÎN ROMÂNIA. Podul lui Dumnezeu
Sursa foto: ConstantinHurghea/Getty Images/iStockphoto

Comuna Ponoare din județul Mehedinți este locul unde puteți descoperi Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural. Pe lângă frumuseţea uluitoare, podul are şi o legendă impresionantă. Se spune că Dumnezeu îi protejează pe cei care îl trec.

Dacă ajungeți la Ponoare veți vedea o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă-Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. Istoria spune că podul s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al peşterii şi se impune în peisaj prin masivitate. El are 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi nouă metri deschidere. Podul poate fi admirat în toată măreţia sa din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului şi structura lui etajată formată din blocuri de calcar suprapuse, supuse eroziunii şi vremurilor.

Privit din partea opusă, dinspre Valea Turcului, Podul se impune ca un arc uriaş, împietrit, pe sub care se admiră Dealul Peşterii. Lângă pod veţi putea admira şi Peştera de la Pod sau Peştera Ponoarele. Ea are o lungime de 734 de metri şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate. Peştera este situată chiar sub dealul care îi poartă numele reprezentând singura legătură dintre Zătonul Mare şi Zătonul Mic realizată la nivel subteran.

×