Cei care s-au săturat deja de iarnă şi nu mai vor frig şi zăpadă de Crăciun sau de Revelion se pot duce la plajă în ţări scăldate de razele zoarelui chiar şi în anotimpul rece. Iar destinaţiile însorite iarna nu sunt toate atât de scumpe precum se crede. O săptămână la plajă în Cipru poate costa puţin peste 300 de euro, la un hotel de trei stele, pe malul mării. Aeroportul din Larnaca îşi întâmpină călătorii cu decoruri pentru sărbătorile de iarnă, Moş Crăciun le zâmbeşte fericit, pe holurile hotelurilor, turiştilor în pantaloni scurţi, iar fulgi mari de nea împodobesc străzile însorite de la malul mării.
Cu toate astea, nu e nici urmă de zăpadă, iar sărbătorile vin doar cu distracţii „la cald”, fie în cluburile cu programe pentru toate gusturile, fie pe malul mării, la odihnă. Dacă vorbim despre temperatură, media oficială este de 23-24 de grade Celsius în Cipru, însă anul acesta sunt cu 10 grade mai mult decât în mod obişnuit. Moş Crăciun îşi va trage sania pe nisipul scăldat de razele Soarelui, iar de Revelion, pentru că este un an special, vor fi în jur de 27 de grade, deci se va putea face plajă şi poate chiar baie în mare.
Pentru cei mai sensibili, multe hoteluri din staţiunile turistice oferă piscine încălzite. Iar cererea este foarte mare pentru locurile de cazare pe insulă, la preţurile promoţionale din acest sezon. „Pentru Crăciun mai avem locuri, iar pentru Revelion aşteptăm o suplimentare, asta înseamnă un nou avion pe destinaţia Cipru, pentru variante de patru, cinci sau şapte nopţi în Larnaca şi Limasol. Aya Napa este o destinaţie mai mult de vară, iar cele mai multe hoteluri sunt închise, ceea ce face ca în extrasezon să nu fie o atmosferă de vacanţă. De aceea preferăm să promovăm doar Limasol sau Larnaca, staţiunile în care cele mai multe hoteluri sunt deschise şi există posibilităţi de distracţie mult mai multe”, spune Oana Dănilă, de la agenţia de turism Fast Travel.
Cei care vor să se distreze la mare în această iarnă se pot bucura de programele speciale ale discotecilor, barurilor sau de excursii pe insulă, agenţii de turism pregătindu-le o mulţime de surprize plăcute. Unele excursii sunt oferite chiar gratuit în cadrul unui sejur, fiind incluse în preţul pentru cele şate nopţi de cazare. Astfel, turiştii pot vizita Larnaca şi Limasol, oprindu-se la o degustare de vinuri autohtone. „Noi mai avem excursii opţionale de o zi la Kikos Monastery, unde se află celebra icoană făcătoare de minuni a Sfântului Luca. Drumul prin munţii Throdos este spectaculos şi foarte mulţi turişti aleg această excursie, care costă 45 de euro, prânzul fiind inclus în preţ şi servit la un restaurant cu bucătărie cipriotă, lângă Kikos Monastery, într-un sat situat la 1.100 de metri altitudine.
Turiştii mai pot alege «Ciprus Night», o petrecere tipică a insulei care începe undeva la 10 seara şi ţine până la 4 dimineaţa. Turiştii învaţă să danseze şi au mâncare şi băutură nelimitat. Costă 52 de euro dacă o achită în ţară şi 62 de euro dacă plătesc local”, mai explică agentul de turism. Începând cu deschiderea sezonului, la 1 mai, se pot face şi excursii către Israel, cu două nopţi de cazare pe vapor. Se pleacă dimineaţa din Limasol, a doua zi turiştii ajung la Haifa, vizitează oraşul, apoi pot face vizite la Tel Aviv şi la Ierusalim, iar seara se îmbarcă pe vapor, pentru întoarcere. Iar vaporul oferă aceleaşi condiţii de cazare şi masă precum cele pe care turistul le achită pentru întregul sejur.
Se mai pot face excursii la Nicosia, singura capitală împărţită pe criterii politice într-o parte turcă şi una cipriotă. Turiştii pot merge dintr-o parte în alta, cu paşaportul. Acum se poate merge şi la Famagusta, localitate în care nu era permis accesul până în 2008.
Cei care ajung în Cipru şi au şansa să-l viziteze, înţeleg imediat că nu este un conflict între populaţia de etnie turcă şi cea cipriotă, ci este o problemă politică. Oamenii se înţeleg bine între ei, convieţuiesc, merg la serviciu împreună, se ajută, însă teritoriile sunt încă separte şi supravegheate de forţele ONU. De doi ani se poate trece dintr-o parte în alta, tranzitul fiindu-le permis inclusiv cetăţenilor ciprioţi. Cipru este considerată o ţară scumpă în continuare pentru că destinaţia nu a fost promovată până acum îndeajuns. „A fost o destinaţie scumpă, însă CTO (Ciprus Tourism Organization) a hotărât schimbarea acesteie politici, pentru a combate acel tip de program all inclussive turcesc.
Astfel, preţurile pentru Cipru au scăzut cu până la 40%-50% faţă de acum doi ani. În sezon, cea mai ieftină variantă, pentru hotel de două stele, înseamnă 150 de euro pentru un sejur de şapte nopţi, dacă vorbim de hotel de patru stele, 310 de euro, iar la trei stele, 200 de euro, preţuri în extrasezon. În sezon, tarifele pornesc de la 350 de euro până la 750-800 de euro la hotelurile de cinci stele. Se adaugă taxele de aeroport şi transfer, 100 de euro pe pasager, ceea ce înseamnă o medie de 350 de euro pe tot anul pentru destinaţia Cipru”, mai spune Oana Dănilă. Astfel, cine alege un hotel de trei stele, precum Grand Arche din Limasol, la 20 de metri de plajă, are surpriza să constate că în această perioadă preţul este cu tot cu taxe doar 310 euro pentru un sejur, adică şapte nopţi cu transferuri, cu avion, taxe incluse şi demipensiune-mic dejun şi cină.
În sezon, acelaşi pachet înseamnă 425 de euro cu tot cu taxe. Diferenţa nu este foarte mare la cele de trei stele, simţindu-se însă atunci când turistul alege un hotel precum Four Seasons, de cinci stele. În această perioadă îl găsim la 400 de euro, iar în perioada de sezon, iulie şi august, la 750-800 de euro cu tot cu taxe, deci preţ dublu. Pentru toate celelalte, diferenţa variază de la 100 la 250 de euro, în funcţie de luna în care turiştii vor să meargă. E sfârşit de vară pe ţărmul Mării Mediterane, distracţia se pregăteşte pentru sărbători, iar Soarele îşi aşteaptă turiştii, totul fiind acum la preţuri foarte mici.