Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar „milițienii” primăriei pot confisca încasările din HoReCa, dacă li se pare că nu respectă vreo regulă. Regulamentul nu se referă la pandemie, ci va rămâne valabil chiar dacă scăpăm de COVID-19, iar majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Constanța se pregătește să-l voteze, pentru a-l aplica din luna mai. Polițiștii locali pot confisca și acum încasările agenților economici, pe baza regulamentului care deja e în vigoare, chiar dacă încalcă legile statului.
Profitând de pandemie, guvernul a legiferat astfel încât să readucă legi din timpul comunismului. Primăria Constanța profită, la rândul ei, pentru a prelungi aceste reguli comuniste, inclusiv pentru confiscarea încasărilor din HoReCa, de către polițiștii locali – care nu au nicio legătură cu Ministerul Afacerilor Interne sau cu ANAF. Dar nu numai în perioada pandemiei, ci și dacă s-ar declara depășită această situație. Acest regulament vine ca prelungire a unei interpretări date de Ministerul Economiei, prin care barurile nu mai pot funcționa non-stop în România, pentru prima oară după 1990. Nicăieri în lume nu se închid barurile de pe plajă pe timpul nopții. În România vor rămâne închise, dar nu din cauza pandemiei. Interpretarea legislației pentru funcționarea barurilor readuce în actualitate un principiu comunist, din dictatură, când barurile puteau fi doar de zi sau de noapte. Legea este în vigoare și va rămâne la fel, chiar dacă se vor ridica restricțiile din pandemie.
Se acuză lobby-ul patronilor de cluburi
Ceea ce nu știu turiștii care s-au hotărât să meargă pe litoralul românesc, pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este că nu mai există deloc beach-baruri deschise noaptea, la Constanța și la Mamaia, pe lângă faptul că ar putea intra în camerele de hotel la ora 20.00 sau 22.00. Mai mult, Primăria Constanța a pregătit un regulament de consiliu local care va închide toate beach-barurile după ora 20.00, indiferent de pandemie. Cei din HoReCa spun că acest regulament vine în urma lobby-ului făcut de patronii cluburilor, ca să le fure clienții celor care preferau să petreacă pe plajă. Dar și Ministerul Economiei a reglementat încheierea barurilor de zi la ora 22.00, dacă sunt clasificate astfel. Modificarea regulamentului de funcționare a barurilor, ca în timpul comunismului, a fost stabilit prin modificare legislativă, cu ajutorul clasificării, astfel încât să nu mai existe posibilitatea de funcționare non-stop a beach-barurilor, fiind incluse în categoria „bar de zi”.
Atribuții ale Antifraudei la organele de control ale primăriei
Chiar și în timpul dictaturii comuniste exista mai multă libertate pe litoralul românesc. În Vama Veche, de exemplu, exista un singur bar, pe care puținii turiști care ajungeau acolo îl știau ca „bar de zi și uneori de noapte”. O astfel de încălcare a legii în prezent ar conduce la confiscarea încasărilor, de către Poliția Locală, dacă ar rămâne deschis chiar și un minut după ora 20.00, la Constanța sau la Mamaia. Chiar dacă este ilegal, doar UGIR Constanța a sesizat încălcarea legislației. „Antifrauda poate confisca banii, dacă descoperă comerț ilicit. Același lucru vrea să facă acum Poliția Locală Constanța. Regulamentul nu are legătură cu pandemia. A fost făcut de Primăria Municipiului Constanța și Poliția Locală și-a dat competențe pe care nu ar trebui să le aibă. Dacă polițiștii locali descoperă comerț ilicit, poate confisca încasările, deși încalcă OUG 28/1998, privind casele de marcat. Poliția Locală și-a arogat dreptul de a face raportul de gestiune al casei de marcat – făcând X-ul, nu Z-ul, cum au scris în document – iar tot ei să confiște banii. Încalcă legea flagrant”, explică Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului, care acum conduce filiala Constanța a UGIR. Confiscarea banilor unui agent economic poate fi făcută doar de Ministerul Finanțelor, dacă există ordin de ministru, ANAF, prin ordinul președintelui, Poliția Economică sau ISCTR, pe transporturi.
Se poate întâmpla de 1 Mai și de Paște
Regulamentul e deja în vigoare, încă din vremea mandatului de primar al lui Decebal Făgădău, de la PSD, însă nu s-a aplicat niciodată. Acum se pregătește reactualizarea, printr-o nouă Hotărâre de Consiliu Local al Municipiului Constanța, dar, fiind în vigoare, polițiștii locali îl pot aplica oricând, chiar și în minivacanța de 1 Mai și Paște. „Le-am transmis, din partea UGIR, amendamente și observații la care trebuie să răspundă în termen de zece zile. Dacă nu le iau în considerare, trebuie să motiveze. Acum se închid terasele la ora 18.00. Dacă o terasă rămâne deschisă după această oră, Poliția Locală poate confisca încasările, pentru că se consideră comerț ilicit ceea ce se încasează după ora stabilită prin lege sau regulament. Am citit regulamentul și am constatat că nu se respectă Legea Poliției Locale 155/2010, unde se specifică extrem de clar ce au și ce nu au voie să facă. Ei s-au transformat în Antifraudă, în Garda de Mediu și și-au dat multe alte atribuții ilegale”, a mai explicat Mircea Dobre, pentru Jurnalul.
Uniunea Generală a Industriașilor din România, confederație patronală reprezentativă la nivel național, a transmis, prin filiala Constanța, condusă de fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, o listă de amendamente și observații, către Primăria Municipiului Constanța, privind „Regulamentul pentru Organizarea și Desfășurarea Activităților Comerciale și a Serviciilor de Piață în Municipiul Constanța”. UGIR Constanța cere ca beach-barurile să poată funcționa măcar până la miezul nopții, mai ales în această perioadă de pandemie, când este foarte important să nu se răspândească virusul SARS-COV2, iar studiile științifice au arătat că pericolul de contaminare e în spații deschise, nu pe plajă, unde e și foarte mult loc pentru a se putea păstra distanța între oameni. „Solicităm extinderea programului până la ora 24.00, deoarece nu credem că este corect ca toți turiștii trebuie să se înghesuie în cluburi, iar ținând cont de actualul context pandemic, de suprafața foarte mare a plajei și a exemplelor de bune practici din țări precum Grecia, Spania, Croația etc., considerăm că este de bun augur ca turișii și constănțenii, indiferent de vârstă, să poată sta pe plajă având la dispoziție muzică și băuturi pentru toate vârstele”, se specifică în documentul trimis de UGIR Primăriei Constanța.
Regulamentul prevede funcționarea barurilor de pe plajă până la ora 20.00, la Constanța și Mamaia, independent de restricțiile impuse în această perioadă, iar în textul regulamentului Primăriei Constanța nu se specifică nimic în legătură cu pandemia.
Mai drastic decât pe vremea lui Ceaușescu
Ordinul 65/2013, dat de fosta Autoritate Națională pentru Turism, pentru stabilirea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licențelor și brevetelor de turism reglementează funcționarea barurilor, dar nu specifică foarte clar obligația de a respecta programul de zi sau de noapte pentru barurile de pe plajă. Până acum nu s-a aplicat o asemenea regulă. Barurile au funcționat non-stop, în cele mai multe cazuri, pe întregul Litoral, fără a se aplica vreodată sancțiuni pentru nerespectarea încadrării ca „bar de zi” sau „bar de noapte”, iar patronii localurilor și-au putut face programul oricum au dorit. Cei care au făcut regulamentul pentru închiderea barurilor la ora opt seara, în Constanța și Mamaia, au motivat decizia pe baza unui răspuns primit de la Ministerul Economiei, în legătură cu încadrarea, dar nu au făcut public acel răspuns. Această încadrare a funcționat doar în timpul regimului comunist, dictatorial, dar și atunci rămâneau deschise barurile de pe Litoral până la ora zece seara, nu până la opt. Una dintre libertățile de care ne-am bucurat după 1990 a fost legată de programul non-stop al magazinelor și al localurilor. Actuala coaliție de la guvernare, din care fac parte și primarul Municipiului Constanța și majoritatea membrilor Consiliului Local, pare a reinstaura dictatura comunistă, prin toate deciziile pe care le ia, la nivel central și local, fără legătură cu pandemia, ci pe perioadă nedeterminată.