x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Valletta - cetatea perfectă a Maltei

Valletta - cetatea perfectă a Maltei

de Simona Chiriac    |    14 Iun 2010   •   00:00
Valletta - cetatea perfectă a Maltei

Oraşul cetate Valletta... una dintre principalele atracţii ale Maltei (oraş protejat UNESCO), poate fi o incursiune specială în atmosfera medievală a prinţeselor şi a cavalerilor, a străzilor largi, încadrate de clădiri de piatră în care istoria încă se mai frământă. O călătorie în timp, cu 500 de ani în urmă...



În primul rând Valletta este o bijuterie arhtectonică, o lecţie de stil baroc, manierist, neo clasic, dar şi modern, pentru ca fiecare vizitator, oricât ar fi de diferit, să poată tresări de emoţie. Scrierile vechi menţionează anul 1566 ca dată de naştere a oraşului emblematic pentru Malta. În doar 15 ani cetatea a atins frumuseţea şi rafinamentul altor oraşe europene. Ziduri crenelate, forturi şi o catedrală impresionantă. Oraşul şi-a primit numele de la Jean Parisot de la Valette, Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniţi şi unul dintre strategii care au reuşit să ţină departe pentru mult timp armatele otomane. Cavalerii Ioaniţi obişuniau însă să-l numească Humillissima Civitas Valletta, "Prea umilul oraş al lui Valletta". Călătorii care au ajuns în Malta şi au străbătut străzile oraşului i-au găsit un alt anume, Superbissima, fiind în perioada medievală un etalon pentru oraşele ce începeau să se nască.

UN ARHITECT GENIAL
Privit din punct de vedere arhitectural şi urbanistic, Valletta este oraşul perfect. Francesco Laparelli l-a gândit ca un spaţiu rectangular, în care principalele străzi, foarte largi şi drepte, să pornească din miezul Vallettei - Poarta Oraşului - şi să se termine la Fortul Sfântul Elmo, chiar deasupra Mării Mediterane. În felul acesta se asigura o bună ventilare a oraşului (aerul circula cu repeziciune, astfel încât se putea simţi briza mării în orice colţişor). În acelaşi timp, clădirile erau amplasate în aşa fel încât soarele să le mângâie faţadele doar în anumite momente ale zilei. Reţeaua de canalizare care lega toate punctele oraşului era pentru acele timpuri una dintre cele mai elaborate.

Bastioanele, înalte şi de 47 de metri reprezentau odinioară puncte de observaţie, iar astăzi sunt adăpost pentru păsările ostenite care-şi găsesc în Malta un refugiu, precum corăbierii de acum sute de ani care se îndreptau către Valletta cea minunată. Nu întâmplător, unul dintre călătorii britanici ajunşi aici a afirmat că este un oraş de palate construite de către domni pentru domni, a cărei arhitectură o egalează pe cea a oricărui oraş al Europei, fiind comparabil cu Veneţia, cetatea lagunară a Italiei de astăzi.

MAREA CATEDRALĂ
Catedrala Sfântul Ioan este un edificu amblematic pentru Malta, ce adăposteşte celebra pictură a lui Caravaggio - "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul". Construcţia în stil baroc nu a avut nevoie decât de cinci ani pentru a-şi atinge desăvârşirea. Mattia Pretti a pictat tavanul boltit cu imagini din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul. Podeaua este acoperită cu un număr de 365 de lespezi de marmură sub care sunt îngropaţi Cavalerii Ordinului. Deasupra fiecăreia este scris un mesaj ce a aparţinut defunctului, redactat încă din timul vieţii. Germania, Spania, Italia şi Portugalia au fiecare câte o capelă, cu sculpturi şi picturi distincte. Poarta de argint a fost salvată de atacul trupelor lui Napoleon Bonaparte (venit cu gând să cucerească Malta), pentru că a fost vopsită în negru.

Icoana Sfintei Fecioare din Filermos este considerată făcătoare de minuni, conform legendei, fiind descoperită în largul mării de către nişte Cavaleri aflaţi pe o corabie în derivă. Când a fost adusă la bord, vremea s-a înseninat şi ei au ajuns cu bine la mal.

PALATUL MARILOR MAEŞTRI
Cea mai atractivă sală este cea a armurilor, unde sunt expuse armuri ce au aparţinut Marilor Maeştri Ioaniţi. Printre ele se află şi cea a fondatorului cetăţii, Jean Parisot de la Vallette. Mai pot fi admirate trăsura Marelui Maestru, singura care avea 6 cai şi care dispunea de serviciile a doi băieţi care îl ajutau să coboare sau să urce în trăsură (după tradiţie, odată cu trecerea timpului, aceştia deveneau la rândul lor cavaleri), tunuri şi arme purtate de către turci în timpul Marelui Asediu. În prezent Palatul găzduieşte Parlamentul şi Ministerul Justiţiei.

PALATE DIN CAPITALA MALTEI
Casa Rocca Piccola este poate singurul palat din Valletta care-şi păstrează funcţionalitatea, fiind locuit chiar şi în prezent de către nobilimea din Malta. În imediata apropiere se află Palatul Ferreria, iar ceea ce atrage privirea încă de la început este faţada ce aminteşte izbitor de cele ale palatelor veneţine. Locuitorii capitalei malteze obişnuiesc să-i spună Palatul Francia, după numele familiei de cavaleri care l-a construit. În Palatul Parisio a fost găzduit pentru câteva zile Napoleon Bonaparte atunci când a ajuns în Malta în 1798, urmând mai apoi drumul către Egipt. După o perioadă de decădere, palatul a fost restaurat şi transformat mai întâi în Oficiu Poştal, pentru ca astăzi să fie sediul Ministerului Afacerilor Externe.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă