x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vama, după 22 de ani

Vama, după 22 de ani

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    03 Aug 2012   •   21:00
Vama, după 22 de ani

Din 2001 pana in 2010 n-am mai calcat prin Vama Veche si 2 Mai. De doi ani incoace, particip la un work-shop de fotografie care se organizeaza timp de o saptamana, la sfarsitul lui august, in Vama Veche. Anul acesta voi merge din nou.

Dar mergeam la 2 Mai si Vama Veche in fiecare vacanta, prin anii ’80, in timpul liceului si stateam cam 2 luni.

Pentru mine evolutia statiunii Vama Veche poate fi subiectul unui studiu antropologic si sociologic care sa arate cat de mult am reusit contraperformanta de a involua, ca mentalitati, in... libertate si democratie.

Prin anii ’80, in Vama Veche exista o carciuma de lemn ­ Cantina Clujenilor ­ un grup de toalete publice si niste dusuri in aer liber. In rest, plaja, cat vedeai cu ochii, era goala, curata si populata de corturi stranse pe grupuri sau izolate. In 2 Mai, plaja nudistilor era de 5 ori mai lata ca azi si de asemenea existau doar o carciuma, o toaleta publica ­ Casa Alba, ca era vopsita cu var ­ si dusurile in aer liber.

Litoral in sensul turistic inseamna obligatoriu o plaja accesibila omului, loc liber in care acesta intra intr-un contact cu natura ­ cu apa marii, Soarele si nisipul. Daca in 2 Mai nu au mai avut cum sa construiasca pe plaja, din cauza ca marea a tot subtiat-o, in schimb, in Vama Veche, o gandire stramba si lacoma a distrus exact plaja, invadand-o cu un Babilon de cladiri ­ vile, hoteluri, terase, restaurante si magazine de toate felurile si in toate stilurile. O data ce s-a petrecut asta, au inceput si restrictiile de comportament impuse omului in relatie cu natura.

In anii ’80 granicerii comunisti patrulau cu mitraliera la gat si cu cainii lupi pe plaja plina de nudisti, si la 2 Mai si la Vama Veche. Nimeni nu venea sa supravegheze sau sa controleze pe plajele de nudisti. Este straniu cum asa ceva era posibil intr-o societate reprimata pe toate planurile de ideologia unei dictaturi comuniste iar azi, in libertate, capitalism si democratie, naturismul si nudismul au ajuns sa fie cenzurate si prigonite din niste locuri care odinioara erau ale lor. In alte tari foste comuniste cu iesire la mare, zonele naturiste unde se practica nudismul exista de zeci de ani si nimeni nu s-a atins de ele. Ba chiar au aparut si altele. Acestea sunt indicate ca atare, si la fata locului si pe harti, ca sa stii clar despre ce este vorba si, daca nu-ti convine, sa-ti cauti alta plaja.

Ar fi trebuit ca imediat in anii ’90, zonele 2 Mai si Vama Veche sa primeasca un statut special: inainte de intrarea in 2 Mai sa se puna un semn mare pe care sa scrie clar: "Urmeaza 2 Mai si Vama Veche, statiuni naturiste pentru nudisti"; zonele ar fi trebuit conservate si protejate ca atare, iar plajele pastrate libere, fara constructii si restrictii. In fond, litoralul romanesc este suficient de lung si lat sa-i cuprinda, pe toate nivelurile de pret, pe toti pudicii si "moralistii".

In Vama Veche, nudistii au fost marginalizati si impinsi catre capetele pustii ale plajei, inspre Bulgaria si 2 Mai, ca niste proscrisi. Normal ca daca ridic terase si hoteluri pe o plaja de nudisti ­ pentru ca nu are regim special si nu este conservata ca atare ­ cu timpul se vor aduna acolo tot felul de turisti ale caror frustrari, prejudecati si tabuuri vor prima, financiar, in fata unei libertati naturiste pe gratis.

×