x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Verona – acasă la Romeo şi Julieta

Verona – acasă la Romeo şi Julieta

de Magda Cristina Ursache    |    21 Iun 2010   •   00:00
Verona – acasă la Romeo şi Julieta

Verona are, fără îndoială, o aură romantică - însă romantismul ei este unul dureros, Shakespeare legându-i numele, definitiv, de mitul sacrificiului din dragoste.

Cei "doi tineri din Verona" shakespeareană (drama englezului, apropo, e inspirată de un "auttore" italian celebru din "il cinquecento", Matteo Bandello) au însă un destin prea tragic ca să vă îndemn să luaţi cap-compas Verona pentru o plimbare cu iubita (iubitul, după caz). Însă frumuseţea oraşului medieval şi traseul cultural-shakespearian-bandellian sunt argumente suficiente ca să alegi câteva zile de vacanţă la Verona. Mai ales că multe alte atracţii turistice te aşteaptă. Iar ca să nu rataţi nimic (şi ca să vă coste mai puţin intrările la muzee şi obiective turistice) vă recomand ca mai întâi să vă cumprăţi un card turistic (Verona Pass) şi o hartă (ideală, ca să nu vă rătăciţi).

CÂTEVA PIEŢE, PIAŢETE ŞI TURNURI
Piaţa "delle Erbe" este un loc bun pentru a începe o vizită în Verona. Având o formă rectangulară, este situată chiar în inima centrului istoric al oraşului Verona şi e înconjurată de clădiri medievale frumoase şi de numeroase turnuri cu aspect romantic. Chiar în mijloc se află un izvor amenajat în secolul al XIV-lea, cu o frumoasă statuie romană. Aici venea tânăra Julieta, însoţită de dădacă, pentru a face cumpărături, căci locul era plin cu tarabe de piaţă, unde agricultorii din împrejurimi veneau cu mărfurile (ierburile - !!!) lor. Astăzi, la cea mai mare parte dintre tarabe se vând suveniruri. Piazza delle Erbe este înconjurată de cafenele, unde puteţi sorbi o delicioasă cafea dimineaţa sau un pahar de vin către sfârşitul zilei.

La Piazza dei Signori se ajunge după o scurtă plimbare şi o trecere pe sub Arco della Costa, un arc cu coaste de balenă agăţate de el. Piaţa "dei Signori" este mult mai mică, dar are în centru o statuie a lui Dante, iar de jur împrejur sunt efigiile faimoşilor "Signori", conducătorii cetăţii din alte veacuri. Piaţa a fost odinioară sediul instituţiilor publice ale oraşului, păstrându-se până astăzi Palazzo del Capitanio (secolul al XV-lea), cu al său turn, şi Loggia del Consiglio (fostul sediu al primăriei), precum şi Palazzo della Prefetura (sau Palazzo del Governo), un imobil din secolul al XIV-lea, fostă reşedinţă a familiei Scaligeri.

Dacă vrei să ai o imagine de ansamblu asupra Veronei, atunci ar trebui să urci în Torre dei Lamberti, turnul-clopotniţă, ridicat iniţial în secolul al XII-lea şi înălţat de câteva ori de-a lungul veacurilor, până a ajuns să măsoare 84 de metri. Veţi avea parte de privelişti care taie respiraţia (aşa cum i s-a întâmplat Julietei când a sărutat-o prima dată al său Romeo).

BALCONUL JULIETEI
Dacă tot am pomenit de tragicii îndrăgostiţi ai Veronei, atunci să ne îndreptăm iute-iute spre casa Julietei, aflată într-o curte tipic veroneză, de pe Via Capello. Intrarea e gratuită, dacă vrei să priveşti de jos în sus, precum Romeo, suspinând, odinioară, spre balconul unde ar fi trebuit să apară Julieta. Printre turişti circulă vorba că aceea nu ar fi adevărata casă a Capuleţilor şi că balconul nu e cel în care sta, privind în jos, spre iubitul ei, Julieta. Dar, ce contează!? Cu adevărat al Julietei sau nu, balconul atrage zeci de mii de turişti pe an. Unde mai pui că e gratis să... atingi sânul Julietei (cel al statuiei de bronz, ce credeaţi!), pentru că se spune că asta aduce noroc (oricum, mult mai mult noroc decât avură îndrăgostiţii din poveste. Casa cu pricina este însă un excelent exemplu de arhitectură gotică de secol XIII, iar dacă intraţi înăuntru veţi descoperi un splendind mobilier de epocă, foarte bine restaurat.

De pe Via Capello, vă sfătuiesc să mergeţi pe Via Arche Scaligere, unde se află casa atribuită familiei lui Romeo. Iar dacă după aceea vi se face foame, atunci nu ezitaţi să intraţi într-o "osteria" (ospătărie) unde se pregătesc multe mâncăruri tipic veroneze, dintre care nu lipsesc cele pe bază de carne de cal sau de măgar.

ALTE ATRACŢII VERONEZE
Acum, că v-aţi reîncărcat bateriile (de nu vă place carnea de cal, încercaţi pastele italiene - cu ele nu riscaţi nimic!), să mai tragem o raită prin oraş.
N-ar fi rău să treceţi în lista dv. de vizite obligatorii: Teatrul Roman (unde ajungeţi după ce aţi traversat Ponte Pietra), construit într-un deal cu vedere la râu şi unde vara se ţin şi astăzi spectacole de teatru şi de muzică); Mănăstirea Sf. Ieronim (astăzi Muzeul de Arheologie), unde sunt adăpostite frumoase mozaicuri etrsuce şi romane; Domul din Verona (de fapt, un complex de clădiri construite, în majoritate, între secolele XII-XVI), care are în vecinătate Bazilica Sfânta Elena, biserică paleocreştină din secolul al IV-lea; Arena Romană (cea de a treia, ca dimensiune, din Italia, după Colosseumul din Roma şi Arena din Capua), construită în secolul I î. Hr., cu o capacitate de 25.000 de locuri... Să nu uităm nici de Castelvecchio, un complex de clădiri din veacul al XIV-lea, astăzi muzeu al Veronei medievale.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... italia